uvek ovo imajte u vidu

Kako regulisati menstruaciju? 5 najvažnijih saveta za održavanje normalnog ciklusa

0

Ukoliko primetite bilo kakvu promenu u pogledu redovnosti, obilnosti, intenziteta bola i trajanja menstruacije, obavezno se posavetujte s ginekologom, a u svoju svakodnevicu uvedite ova pravila 

foto: Doucefleur/shutterstock
foto: Doucefleur/shutterstock

Telo svake žene je drugačije, a to podrazumeva i jedan od najsloženijih procesa u organizmu — menstrualni ciklus i menstrualno krvarenje. U proseku, ciklus traje oko 28 dana, a sama menstruacija oko pet, ali svaka žena ima svoj ritam i način na koji njen ciklus funkcioniše, pa je za neke normalno da menstruaciju dobijaju na svakih 40 dana.

 

Kada se ciklus smatra neredovnim? Takvim se obično opisuje kada je promenljiv vremenski razmak između menstruacija, ako ste primetili značajno obilnije ili manje obilno krvarenje nego ranije, da samo krvarenje traje prekratko ili vrlo dugo... Tada se obično posumnja na neki poremećaj, što ne mora da bude uvek slučaj — razlozi mogu da budu čak i (donekle) bezazleni i vremenom se sve vrati na svoje.


U svakom slučaju, najvažnije je konsultovati se s ginekologom ako imate bilo kakvu brigu i zapažanje vredno pomena, a dok ne dođe dan pregleda razmotrite sledeće savete za regulisanje ciklusa.

 

Menstruacija, Ulošci
foto: Kunlanan Yarist/Shutterstock
  • Način ishrane


Značajno smanjen unos kalorija ili nedovoljno konzumiranje nekih hranljivih materija može da izazove stres hipotalamusa, hipofize i nadbubrežnih žlezda. Sve one regulišu hormonski balas u organizmu, što dalje utiče na samu menstruaciju — trajanje, urednost, obilnost itd.

 

Ako ste na dijeti koja podrazumeva snižen unos ugljenih hidrata (ili ih uopšte ne jedete!), može doći do problema u radu tiroidne žlezde i pada nivoa leptina, proteinskog hormona koji učestvuje u regulaciji unosa i potrošnje energije, kao i u regulaciji reproduktivnih hormona. Isto tako, iako su vlakna veoma važna, ni s njima ne treba preterivati jer mogu da snize nivoe progesterona, estrogena, luteinizirajućeg hormona i folikulostimulirajućeg hormona.

 

Vlakna, Zdrava hrana, Voće, Povrće
foto: Shutterstock

Isto tako, ne smete potpuno ograničiti unos masti jer neke od njih, naročito polinezasićene masne kiseline, imaju važnu ulogu u održavanju normalne količine hormona i ovulacije, a isto tako se ne sme zaboraviti folna kiselina, koja povećava nivo progestgerona u drugoj polovini ciklusa i pomaže u podsticanju plodnosti.

 

  • Održavajte normalnu telesnu težinu


Kilogrami mogu da budu opterećenje za menstrualni ciklus, a više istraživanja pokazalo je zanimljive veze između telesne težine i menstruacije. Recimo, gojaznost može (ali ne mora!) da bude jedan od pokazatelja sindroma policističnih jajnika, koji može da bude povezan s insulinskom rezistencijom, što sve zajedno utiče na redovnost ciklusa i fertilitet.

 

fitnes, vežbanje, joga
foto: Shutterstock

Studija stručnjaka Univerziteta u Mičigenu dokazala su da žene s viškom kilograma mogu ponekad da imaju bolnije menstruacije, a neka istraživanja su dala rezultate po kojima mršavim ženama i sportistkinjama menstrualno krvarenje traje duže.

 

  • Ne zaboravite san


Kvalitetan san igra važnu ulogu u svim procesima u organizmu, pa ni menstrualni ciklus nije izuzetak. Menstrualni problemi, naročito PMS, mogu da izazovu probleme sa spavanjem, pa je veoma važno u ovim danima biti odmoran i naspavan kako se simptomi ne bi pogoršali.

 

spavanje, san
foto: Shutterstock

Važno je odlaziti u krevet uvek u isto vreme, izbegavati dnevne dremke, svesti kofein na minimum i izbegavati ga posle podneva, ne čitati i ne gledati televiziju u krevetu itd.

 

  • Smanjite stres


Iako ga je nemoguće izbeći, ponekad je eliminacija stresa jedini način da sprečimo razvoj raznih bolesti. Odavno je poznato i naučno dokazano da stres negativno utiče na mnogo toga: prvi na udaru je digestivni trakt, a odmah za petama su mu respiratorni problemi, potom poremećaji srčanog ritma, tenzione glavobolje, problemi sa štitnom žlezdom, bolovi u vilici, mišićima i kostima, kožni problemi, pad imuniteta... I ova lista gotovo da nema kraja!

 

Glavobolja, Stres
foto: Profimedia

Među aspektima koje povišen stres pogađa svakako je i menstrualni ciklus, a naučno je dokazano da nadbubrežne žlezde na stres reaguju tako što pojačano luče kortizol i progesteron. Dok oslobađanje progesterona može privremeno da smanji napetost i anksioznost, ono za posledicu može da ima i poremećaje menstrualnog ciklusa.


Zbog toga je veoma važno pronaći način da se relaksirate na način koji vam odgovara — sportskim aktivnostima, meditacijom, čitanjem, šetnjom, slušanjem muzike...

 

  • Pozovite biljke u pomoć


Mnogo je biljaka koje mogu da budu saveznik u održavanju normalnog ciklusa kod žena, kako onih koje se koriste kao narodni lek, tako i onih za koje je naučno dokazano da regulišu menstruaciju.


Jedna od najpopularnijih je virak (gospin plašt, biserak ili sitna rosica), koji se koristi za regulaciju menstrualnog ciklusa i hormona, kao i problema tokom menopauze, ublažava simptome predmenstrualnog sindroma... Veruje se da čaj od virka olakšava i porođaj, kao i da pomaže pri oporavku reproduktivnih organa i kože nakon porođaja.

 

virak, čaj od virka
foto: Shutterstock

Po sličnom efektu je poznata i peruanska maka, koja deluje i tako što ublažava stres i simptome menopauze kod žena. Zanimljivo je da ona kod muškaraca može da pojača libido i poboljša pokretljivost spermatozoida, zbog čega je neretko nazivaju prirodnom vijagrom.


Ukoliko su vaš problem preobilne i izuzetno bolne menstruacije, dopašće vam se jedan od omiljenih narodnih lekova — čaj od čuvarkuće, koji ima umirujuće i protivupalno dejstvo. Mnogi ga koriste kao pomoć terapiji tokom lečenja cista i mioma, uglavnom u kombinaciji s medom.

 

 

makonda-tracker