iznenadićete se

Ne paničite — možda je ovo problem! 3 naizgled bezazlene stvari koje mogu da poremete MENSTRUALNI CIKLUS

0

Ukoliko ste primetili promene u trajanju i obilnosti menstruacije ili u razmaku između krvarenja, mogući uzroci ne moraju da budu neka ozbiljna medicinska stanja — čak i neke životne okolnosti koje se smatraju bezopasnim po zdravlje mogu da poremete ciklus

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Telo svake žene je drugačije, a to podrazumeva i jedan od najsloženijih procesa u organizmu — menstrualni ciklus i menstrualno krvarenje. U proseku, ciklus traje oko 28 dana, a sama menstruacija oko pet, ali svaka žena ima svoj ritam i način na koji njen ciklus funkcioniše, pa je za neke normalno da menstruaciju dobijaju na svakih 40 dana.


Kada je ciklus neredovan — menja se razmak između menstruacija, primetili ste značajno obilnije ili manje obilno krvarenje nego ranije, samo krvarenje traje prekratko ili vrlo dugo, obično posumnjamo na neki poremećaj. Međutim, u određenom broju slučaja, razlozi mogu da budu čak i (donekle) bezazleni i vremenom se sve vrati na svoje. Ovo su neki od njih.

 

  • Manjak sna


Lekari stalno naglašavaju važnost kvalitetnog sna, koji utiče na metabolizam, imuni sistem, opšti balans i zdravstveno stanje celokupnog organizma, regeneraciju i odmor tela itd. Ako sna nema dovoljno, to dovodi do niza posledica poput malaksalosti, nervoze, pada imuniteta, povećanog apetita... pa i poremećaja u menstrualnom ciklusu!


Ljudskom telu je, naučno je dokazano, neophodno oko osam sati dna svakodnevno, pa ako vi ne uspevate da pružite svom telu toliko spavanja — vreme je za menjanje dnevnih rutina i raniji odlazak u krevet!

 

ulošci, tamponi, menstruacija
foto: Profimedia
  • Putovanje


Svako duže putovanje ima uticaj na ljudski organizam. Dobro je poznato da džet leg, kratkotrajno poremećaj koji nastaje usled menjanja vremenskih zona, izaziva razdražljivost, osećaj zamora i nesanicu, a jedna od posledica dužih putovanja može da bude i promena u menstrualnom ciklusu. Obično se on normalizuje vrlo brzo, u roku od nekoliko dana.

 

  • Stres


Iako nije bezazlen kao prethodne dve stavke, stres definitivno spada u uzročnike zdravstvenih problema koje možda ne shvatamo dovoljno ozbiljno ili se makar ne bavimo dovoljno njegovim otklanjanjem. Brojne studije dokazale su negativne efekte stresa na organizam, a među njima je i to što može da izazove poremećaj u menstrualnom ciklusu i menstruaciji.


Naime, prekomeran stres utiče na hipotalamus, deo međumozga koji koordiniše rad žlezda endokrinog sistema, reguliše emocije i hormone, pa promenjena aktivnost u ovom telu tela može da se odrazi i na ciklus. Ukoliko ste primetili neku promenu, a nedavno se iskusili otkaz, raskid ili neku drugu stresnu situaciju, nije isključeno da je upravo ona krivac za vaše probleme.

 

 

makonda-tracker