brzo ćete videti rezultat

ZA ZAČEĆE, REGULISANJE CIKLUSA I HORMONA, UKLANJANJE BORA... Ovaj čaj je izvanrednog ukusa i žene se KUNU U NJEGA

0

Nadzemni deo ove biljke dobro je poznat narodni lek, a sve češće se može čuti da ga preporučuju i ginekolozi zbog nejgovog snažnog dejstva

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Virak, poznat još kao gospin plašt, biserak ili sitna rosica, zeljasta je biljka iz porodice ruža, čiji se nadzemni deo koristi u medicini.


Zašto se koristi?


Njena lekovita svojstva odnose se u najvećoj meri na zdravlje žene — zbog sastojaka virka on je odlično sredstvo za regulaciju menstrualnog ciklusa i hormona, kao i problema tokom menopauze, ublažava simptome predmenstrualnog sindroma... Veruje se da čaj od virka olakšava i porođaj, kao i da pomaže pri oporavku reproduktivnih organa i kože nakon porođaja.
To, međutim, nije sve: virak odlično deluje i za tretiranje rana i opekotina, ublažavanje bora i drugih znakova starenja, a ima i snažno dejstvo na digestivni sistem, odnosno ublažava stomačne tegobe i dijareju i olakšava varenje.


Što se tiče sastava ove biljke, tu su tanini, salicinka kiselina, esencijalna ulja, fitosteroli, vitamin C i brojni minerali.

 

virak, čaj od virka
foto: Shutterstock

Kako se priprema i pije?


Za pripremu čaja od virka upotrebljavaju se osušeni listovi i cvet, a dve kašičice biljke prelivaju se s dve šolje ključale vode. Čaj bi trebalo da odstoji desetak minuta i piti dva do tri puta dnevno. Nakon kontinuiranog svakodnevnog konzumiranja, trebalo bi napraviti pauzu tokom menstrualnog krvarenja.


Mogu li virak da koriste i muškarci, trudnice i dojilje?


Ipak, virak ne koriste samo žene — iako još nema nekih zvaničnih preporuka neki muškarci ga piju kako bi poboljšali svoje reproduktivno zdravlje. Budući da ovaj čaj nije zvanično registrovan lek, još uvek nema pouzdanih podataka o njegovim neželjnim dejstvima, ali ga svakako treba izbegavati ako koristite hormonsku terapiju ili vam je dijagnostikovana neka teža bolest. Takođe, u trudnoći ili tokom dojenja obavezno najpre zatražite savet od svog lekara pre nego što počnete da koknzumirate čaj ovako snažnog dejstva.

 

 

makonda-tracker