da li biste probali?

Seks tokom menstruacije: 5 stvari koje treba da znate pre nego što se upustite u uživanje među čaršavima

0


Ukoliko bolovi nisu snažni, recimo u poslednjim danima menstrualnog krvarenja, i ako je vaš partner za to, nema prepreka za intimne odnose. Koje su pozitivne strane?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Seks tokom menstruacije je jedan od najvećih tabua kada je u pitanju aktivnost među čaršavima ― čak ni najblaže prijateljice neće priznati jedna drugoj da su to radile. Ipak, nema razloga za to. Menstrualno krvarenje je prirodna funkcija organizma, zahvaljujući naglom skoku testosterona vaša želja za seksom bi tada mogla iznenađujuće porasti.

 

Ako su grčevi blaži i ako se osećate dobro, a vaš partner nema ništa protiv, stručnjaci ističu da prepreke ne postoje.

 

 

  • Seks tokom menstruacije ne mora da bude... neuredan


Pristup seksu u "onim danima" je drugačiji kod svakog para. Recimo, ako se plašite kako će to izgledati i da će sve biti neuredno i uprljano, možda nije loša ideja da to uradite pod tušem.

 

  • Orgazam može da ublaži menstrualne grčeve


Kako objašnjavaju stručnjaci, endorfin koji se oslobađa prilikom orgazma može da ublaži grčeve i stres kod nekih žena.

 

polno prenosive bolesti, seks
foto: Shutterstock
  • Možda ćete biti uzbuđeniji


Zbog porasta nivoa testosterona na početku ciklusa, može da se dogodi da vam poraste libido!

 

  • Šta god mislili o ovakvom odnosu, bezbedan je


Ukoliko vas brine zdravstvena strana i to kako će se seks tokom ciklusa odraziti na partnera, utešiće vas to što je menstrualna krv samo još jedna telesna tečnost i ni na koji način ne može da izazove zdravstvene probleme drugoj strani.


Postoji čudna stigma u vezi s njom, zahvaljujući mizoginiji u našoj kulturi, ali menstrualna krv jeste bezbedna ― ističe Lara Brajden, specijalistkinja za žensko zdravlje.

 

  • Menstruacija je "prirodni lubrikant"


Ukoliko zbog vaginalne suvoće ili bilo kog drugog razloga koristite lubrikante, biće vam zanimljivo objašnjenje Ane Druet, koja je na čelu tima koji je razvio aplikaciju za praćenje menstruacije Clue.


Seks u ovim danima je očigledno najprirodniji mogući lubrikant. Menstruacija je dobra prilika za seks pod tušem ― ističe ona.

 

 

makonda-tracker