tajni sastojci

Daje lepši ukus i sprečava nadimanje: Ubacite ovo u posni prebranac i biće najbolji koji ste probali u životu

0

Nakon obilnog tanjira ovako pripremljenog posnog prebranca nećete se držati za stomak... i teško da ćete se zaustaviti na jednoj porciji!

Zapečen posni prebranac s koricom na vrhu
Zapečen posni prebranac s koricom na vrhufoto: Shutterstock/AS Foodstudio

Prebranac je jedan od omiljenih domaćih specijaliteta, posebno u danima posne ishrane, a kako je trenutno u toku Božićni post i sigurno će se jedno od najpopularnijih jela od pasulja na našim prostorima često biti u porodičnom jelovniku.


Iako se priprema od jednostavnih sastojaka, razlika između prosečnog i vrhunskog prebranca, kao i kod svakog jela, leži u malim tajnama kuvara.
Svaka kuća ima svoj recept za posni domaći prebranac, a za jedan verovatnoniste čuli iako značajno poboljšava ukus i može da olakša varenje i spreči nadimanje i gasove.


Dodajte lovorov list i malo jabuke u prebranac


Da, zvuči neobično, ali zaista pomaže!

Lovorov list je oduvek poznat kao začin koji pomaže varenju, ali tajna je u tome da se doda u prvoj vodi, dok se pasulj kuva, a zatim izvadi pre pečenja u rerni.

 

Posni prebranac iz rerne
Posni prebranac iz rernefoto: Shutterstock / ani Vincek

Još bolji efekat postiže se kada u vodu stavite nekolio komadića sveže jabuke. Kiseline iz jabuke pomažu pasulju da se skuva ravnomernije, a šećeri neutrališu gorčinu i smanjuju nadimanje.

 

Jabuka, naime, pomaže razgradnju kompleksnih ugljenih hidrata koji izazivaju gasove, dok lovorov list olakšava varenje i daje blagu aromu koja pasulju lepo „zaokruži“ ukus.


Prva voda se obavezno prosipa


Mnogi već znaju ovaj savet, ali njegova efikasnost je ogroman plus i kod trika s jabukom i lovorovim listom. Prvu vodu u kojoj se kuvao pasulj uvek prospite, isperite zrna, pa tek onda nastavite kuvanje. Tako ćete "isprati" supstance koje najviše izazivaju nadimanje.

 

BONUS VIDEO

Tajna najboljeg pasulja

 

makonda-tracker