nova saznanja

Jeste li primetile promene? Evo kako vakcine protiv kovida mogu da utiču na menstrualni ciklus

0

Istraživanje sprovedeno nad ženama koje su primile tri vakcine kojima se izvodi imunizacija u Americi dalo je ohrabrujuće rezultate!

foto: La corneja artesana/Shutterstock
foto: La corneja artesana/Shutterstock

Američka vlada finansirala je istraživanje čiji je cilj da se utvrdi uticaj vakcine protiv kovida na menstrualni ciklus, a studija za koju su prikupljeni podaci o skoro 4.000 žena je objavljena u prestižnom naučnom listu "Akušerstvo & Ginekologija" (Obstetrics & Gynecology).


Kako je istraživanje pokazalo, žene koje su vakcinisane protiv virusa korona imale su neznatno kašnjenje menstruacije od skoro jednog dana u odnosu na period kada nisu bile vakcinisane.


Alison Edelman s Univerziteta za zdravlje i nauku u Oregonu, koja je bila na čelu tima stručnjaka koji je sproveo ovu studiju, napominje da su ovi efektni minimalni i privremeni, a to je vrlo ohrabrujuće za žene koje su primetile ovu promenu posle primljene vakcine.

 

Ova studija je posebno važna jer može da doprinese suzbijaju lažnih tvrdnji i dezinformacija o tome kako vakcinacija protiv kovida utiče na menstrualni ciklus i reproduktivno zdravlje, budući da produženje ciklusa za jedan dan nije značajno za zdravlje žene.

 

U okviru istraživanja, tim je analizirao podatke 1.500 nevakcinisanih žena i 2.400 žena koje su primile vakcinu protiv virusa korona — 55 odsto njih sprovelo je imunizaciju vakcinom Pfizer-BioNtech, 35 procenata vakcinom Moderna, a ostale učesnice studije su vakcinisane onom koju je proizveo Johnson & Johnson. U proseku, pokazalo se da je prva doza bila povezana s produžavanjem ciklusa za 0,64 dana, a druga je odložila menstruaciju za 0,79 dana, kada su upoređeni podaci (ne)vakcinisanih grupa žena.

 

Vakcinacija, Vakcina
foto: Studio Romantic/Shutterstock

Znamo da su imuni i reproduktivni sistem međusobno povezani — napomenula je Edelmanova.

 

Kako je ona istakla, aktiviran imuni sistem može da utiče na osovinu hipotalamus-hipofiza-jajnici, a Edelmanova ovo naziva "putem uz pomoć kog mozak razgovara s jajnicima i maternicom" ili jednostavno "telesnim satom".


Stručnjaci su primetili da su ove promene najizraženije kada se vakcinacija obavi rano u folikularnoj fazi, koja počinje prvog dana menstruacije i završava kada počne ovulacija. Zanimljivo, žene koje su obe primile u okviru jednog menstrualnog ciklusa doživele su prosečno produženje od dva dana, što se, takođe, čini privremenim.

 

Menstruacija, Menstrualno krvarenje, Menstrualna krv
foto: Chupryna.nataliia.photo/Shutterstock

Ova naučnica i njeni saradnici nadaju se da će prikupiti podatke i o narednim ciklusima vakcinisnih žena kako bi utvrdili može li ovo produženo trajanje ciklusa od skoro jednog dana u proseku da bude dugoročno ili će, u skladu s njihovim pretpostavkama, da se vrati na početnu dužinu. Na taj način, naučnicima će biti lakše da razlikuju na koji način različite vrste vakcina deluju na trajanje menstrualnog ciklusa.

 

 

makonda-tracker