važno je da znate

Gasovi iz vagine, miris tokom menstruacije, problemi sa suvoćom... Odgovori ginekologa na 10 (naj)najintimnijih pitanja

1

Gotovo da nema žene koja nije imala neko pitanje u vezi sa svojim reproduktivnim zdravljem i seksualnim odnosima koje joj je bilo previše neprijatno da postavi ginekologu, a jedna lekarka nedavno je podelila odgovore na najdelikatnija pitanja koja je čula u praksi.

foto: Michelle Aleksa/Shutterstock
foto: Michelle Aleksa/Shutterstock

Svi se ponekad pitamo da li je neka promena (poput promenjenog mirisa) u intimnoj regiji normalna ili razlog za brigu, a nekad te teme mogu da budu toliko neprijatne da ipak biramo da o njima ne pričamo s ginekologom. Nema razloga za to — nema te dileme i brige koju vam lekar neće otkloniti za tili čas i nema neobičnog pitanja s kojim se u nekom momentu u karijeri nisu sreli.


Dok se ne osmelite da direktno pitate svog ginekologa nešto što vam ne da mira, pogledajte koja intimna pitanja je londonska ginekološkinja dr Tanja Adib čula u praksi i koji su njeni stručni odgovori na njih.

 

 

  • Imam obilan sekret. Da li je to normalno?


Da. Iscedak je dobar znak da se vaša vagina ponaša kako treba. Sluzna sekrecija čisti vaginu i održava je u zdravom stanju. Sluz treba da bude bistra ili bela i da nema jak miris. Količina iscetka zavisi od toga u kojoj ste fazi menstrualnog ciklusa, a obično je obilniji i može da bude oštar tokom ovulacije, dojenja ili seksualnog uzbuđenja. Međutim, ako primetite promene, treba da zakažete pregled kod svog lekara opšte prakse ili ginekologa.

 

  • Imam ugruške tokom menstruacije. Da li je to razlog za brigu?

 

Zgrušnjavanje krvi je normalno kod nekih žena, ali pokazuje i da su menstruacije nešto teže.


Iako su obično bezazleni, ugrušci u menstrualnoj krvi mogu da budu vrlo nezgodni, a u ponekim slučajevima lekari posumnjaju na anemiju usled velikog gubitka krvi.

 

  • Brinem da se osećam tokom menstruacije. Da li da koristim bide?

 

Bide je u redu, ali tuš nikad. Ispiranje vagine je povezano s nizom zdravstvenih problema jer narušava prirodnu ravnotežu bakterija koje čine normalnu floru, što može da dovede do infekcija.

 

  • Zašto imam glavobolju posle seksa?


Ako posle odnosa osećate glavobolju, prva stvar koju treba da uradite jeste da razmislite o tome jeste li pili dovoljno vode, jer seks može da dovede do dehidratacije. Postoji fenomen poznat kao seksualna glavobolja, što je retko stanje, koje se javlja kod manje od tri odsto svih prijavljenih glavobolja i generalno češće pogađa muškarce (iako niko ne može da bude siguran koliko su česte jer je ljudima neprijatno da pričaju o tome). Takve glavobolje mogu da traju minut do dva ili čak ceo dan, a jedna od teorija je da seksualni napor dovodi do širenja krvnih sudova.

 

  • Je li moguće biti alergičan na spermatozoide?


Apsolutno. To se smatra neobičnim, iako je jedno istraživanje pokazalo da bi procenat alergičnih mogao da ide i do 12 odsto. Alergija na semenu tečnost, poznata još kao hipersenzitivnost na semenu plazmu, češća je kod žena nego kod muškaraca i izazivaju je antitela koja prepoznaju spermatozoide kao štetne i organizam burno reaguje — svrabom, peckanjem, oticanjem genitalija.

 

  • Da li odnosi posle porođaja bole?

 

To može da se dogodi. Često postoje problemi kao što su epiziotomcija ili modrice od porođajne traume. Trebalo bi da u odnose stupite tek kad ste spremni, a obično se preporučuje da se sačeka šest nedelja, jer do tada traje proces zarastanja. Uz to, posle porođaja, nivoi estrogena su vrlo niski, što može da istanji kožu vagine i isuši je, što izaziva nelagodu. Estrogen smanjuje i dojenje, a ženama koje imaju ovaj problem preporučuje se upotreba lubrikanata prilikom seksa.

 

  • Tokom seksa imam "gasove" iz vagine. Kako ih zaustaviti?

 

To je samo vazduh zarobljen u polnom organu. Ovo nastaje kada se tokom penetrativnog seksa gurne vazduh, pa se ispusti, kao kada se čep izvuče iz boce. Tome su sklonije žene koje su se porađale, a dodatno doprinose određene seksualne poze, recimo doggy položaj.

 

  • Imam 60 godina i želim da imam seks, ali patim od vaginalne suvoće. Šta da radim?


Suvoća vagine je normalan problem koji se javlja posle menopauze, a mogu pomoći vaginalna hidratantna krema, kao i lubrikant na bazi vode koji se koristi za seks. Treba biti oprezan s hormonskim proizvodima koji povećavaju rizik za nastanak raka dojke. Još jedna od opcija je lokalna upotreba estrogena.

 

 

  • Da li je moguće imati mitisere na vagini?


Intimna regija je koža, kao i svaka druga, a pošto tu može da bude toplo i vlažno, znači da je moguća pojava začepljenih pora, a samim tim i bubuljica i mitisera. Njih posebno može da izazove depilacija ili brijanje. Malo je verovatno da će se pojaviti na sluzokoži vagine, a kvržice u ovom delu polnog organa obično su znak začepljenih kanalića žlezda i sl.

 

  • Imam veliku kvržicu "tamo dole". Treba li da probam da je istisnem?


Ovo može da bude simptom tzv. Bartolinijeve ciste. Na ulazu u vaginu nalaze se dve žlezde koje luče ečnost pomoću kanala koji održavaju sluznicu unutar vulve vlažnom. Ponekad ovaj kanal može da se zapuši i da se formira cista, a otprilike dve od 100 žena će ovo razviti. Na početku može da bdue bezbolno, ali kasnije može da se inficira. Kada se to dogodi, cista izaziva nelagodu i može da dođe do sekrecije neprijatnog mirisa.

 

 

makonda-tracker