shvatila je šta joj prija

Jelovnik za 5 dana + trik za teranje gladi: Ovako je Ljiljana iz "Tome" smršala 30 kilograma

1

Šarmantna glumica Paulina Manov, koja je proteklih meseci u centru pažnje domaće javnosti zbog uloge Ljiljane u filmu "Toma", otkrila je kako je izgledala njena borba s viškom kilograma i svoj recept za mršavljenje.

foto: Marina Lopičić
foto: Marina Lopičić

Glumica Paulina Manov je nakon porođaja odlučila da smrša, a sada je otkrila da je za 15 meseci uspela da izgubi čak 30 kilograma. Kako je ona objasnila, ovaj proces je, pre svega, bio borba sa samim sobom.


Mršavila sam dva kilograma mesečno. Borila sam se za svaki gram jer ne postoje čarobni štapići kojima ćete rešiti problem. Tablete za mršavljenje ne samo što su nezdrave već mogu da ostave kobne posledice. A i kilogrami se vraćaju — objasnila je ona. — To je borba sa samim sobom, koja je najteža. Lako je naći mane drugim ljudima i reći: "Ovaj je debeo, ružan ili se nije lepo obukao", a prema sebi smo blagonakloni.


Kako je glumica istakla, pre trudnoće je doživela veliki stres, zbog kog je naglo smršala, da bi se u drugom stanju opustila i jela više nego što smatra da je trebalo.

 


Doživela sam veliki stres pre trudnoće, jer mi je tata umro. Tada sam drastično smršala, jer sam bila tužna — rekla je Paulina za Hit Informer. — Kada sam ostala u drugom stanju, opustila sam se, pa sam jela u velikim količinama. Pošto obožavam testo i slatkiše, to sam i najviše jela. Mislila sam da će, kada se porodim, kilogrami otići, ali nije bilo tako. Imala sam novo telo, kao da se još jedna osoba obmotala oko mene! Nisam imala ogledalo, ali videla sam se u izlozima u prolazu. Tada sam se zapitala: "Ju, ko je ovo?” Ne samo što drugi nisu mogli da me prepoznaju već nisam mogla ni ja samu sebe!

 

Paulina Manov
foto: Antonio Ahel/ATA Images

Kako Paulina objašnjava, nakon što je prestala da doji, shvatila da je da mora da promeni način ishrane. Probala je mnogo toga, ali na kraju najbolji efekat imalo je osluškivanje sopstevnog tela i razumevanje šta je njemu zaista potrebno, šta mu prija.


Na početku sam bila na rigoroznoj dijeti od raznih pasuljčića koji se kuvaju. Nema hleba, mesa, mlečnih proizvoda, šećera... Na tom režimu sam bila pet krugova, po 14 dana. Međutim, godinama nisam mogla da pronađem svoj jelovnik. Bila sam i na hrono ishrani, na autofagiji, da bih na kraju shvatila da mi najviše prijaju voće i povrće. Ponekad pojedem ribu i jaja, ali meso mi ne prija, to sam izbacila — iskrena je glumica.


Paulina napominje da je najbolji savetnik za ovakvu vrstu problema nutricionista, ali da je važno biti spreman za bitku koju mršavljenje i dijeta podrazumevaju.

 

Najbolje je konsultovati se sa nutricionistima šta i kada da jedete. Pre toga je neophodno psihički se pripremiti za borbu. Ako pogrešite i pojedete nešto što ne bi trebalo, nije strašno ako sutradan nastavite svoj režim ishrane. I meni se desi da pojedem čokoladu, jer ostavljanje šećera je teško, kao da se skidate sa droge. Kada nastupe krize, najbolje je izaći napolje ili popiti vodu, čajeve za izbacivanje tečnosti, limunadu. Čaj od đumbira je dobar, jer ljutina može da otkloni osećaj gladi — savetuje ona.

 

paulina manov
foto: Radule Perisic/ATAImages

Primer dnevnog jelovnika Pauline Manov


Doručak: Domaći hleb bez kvasca, mladi sir i zelena salata sa paradajzom.

Ručak: Riba i salata.

Večera: Kiselo mleko sa čija semenkama.

Trik savet: Fizička ativnost je obavezna, ali to ne znači da možete da jedete više ukoliko trenirate. To je zamka u koju često ljudi upadaju.

 

Pre nekoliko meseci, glumica je za Hello otkrila i jelovnik za pet dana, kog se pridržavala u prvim mesecima u kom nije bilo ni mesa ni mlečnih proizvoda.

 

Jelovnik za 5 dana

 

DAN 1

 

Doručak: ovsene pahuljice prelivene sokom.

 

Ručak: grilovano povrće i pirinač od karfiola.

Potrebno je: 100 g pečuraka, 100 g tikvica, 100 g šargarepe (2 kafene kašike ulja). Za karfiol pirinač: 3 šolje cvetova karfiola, 20 g luka, kafena kašičica ulja.

Priprema: izgrilovati povrće.

Priprema karfiol pirinča: izblendirati karfiol pa dodati u tiganj gde ste propržili luk na ulju (luk možete i samo da izdinstate bez ulja). Pržiti karfiol sa lukom zajedno još 3 - 5 minuta (umesto da popržite povrće možete ga distanti u vodi).

 

Večera: kinoa sa povrćem.

Potrebno je: ½ velike crvene paprike, 2,5 manje šargarepe, 25 g luka, 20 g boranije, 50 g pasulja, 50 g pečuraka, ½ kašike sirćeta, ½ šolje kuvane, kinoe ¼ kašike kapara, aleva paprika.

Priprema: izdinstati povrće na vodi pa pomešati sa skuvanom kinoom. Povrće možete i blago propržiti na jednoj kašiki maslinovog ulja.

 

DAN 2

 

Doručak: smuti od spanaća, kivija i čia semenki (ili ovsene pahuljice i sok).

Potrebno je: šolja bademovog mleka, šolja spanaća, ¼ zamrznutih kockica srednje banane, ½ kivija, ¼ jabuke, sok od pola limuna, ½ supene kašike čia semenki, 1 mera proteinskog praha.

Priprema: izblenidrati, ostaviti da odstoji 20 minuta.

 

Ručak: supa sa sočivom i slatkim krompirom.

Potrebno je (recept za tri porcije): 200 g slatkog krompira, 1 crveni luk, 1 veza celera, 2 šolje (150 g) brokolija, 1 čen belog luka, 50 g pasulja, 1 konzerva sočiva, 1 konzerva (400 g) paradajz pirea, 4 šolje vode, 1 supena kašika maslinovog ulja (može i bez ulja), 2 supene kašike suvog začina, biber.

Priprema: iseckati povrće. Zagrejati vodu u šerpi, dodati povrće (po potrebi i ulje), preliti paradajz pireom i kuvati 20 minuta.

 

Večera: šarena salata.

Potrebno je: 50 g miksa rukole, spanaća, zelene salate, 100 g paradajza, 100 g paprike, 80 g avokada, 40 g maslina, 1/2 konzerve kuvanog crnog pasulja, sok od limuna.

Priprema: promešati sastojke i preliti sokom od limuna.

 

DAN 3

 

Doručak: kaša sa amarantom jabukama i kruškama.

Potrebno je: ¼ šolje amaranta, ½ šolje bademovog mleka, 1 šolja vode, ¼ šolje iseckanih zelenih jabuka, ¼ šolje iseckanih krušaka, 1 kašičica cimeta, prstohvat muskatnog oraščića.

Priprema: sipati sastojke u činiju i dobro promešati.

 

Ručak: grčka salata i 20 g galeta od pirinča ili heljde.

Potrebno je: 2 šolje iseckane zelene salate , ½ šole kuvanih leblebija (konzerva), 100 g paprike, 100g paradajza, 100 g krastavca, 20 g maslina, 30 g feta sira, sveža nana-opciono. Za dresing: 15 ml svežeg soka od limuna, beli luk u prahu po želji, biber.

Priprema: iseći povrće, promešati sastojke i preliti dresingom.

 

Večera: pljeskavice od spanaća i kinoe.

Potrebno je (za 5-6 komada): 1 i ¼ šolje skuvane kinoe, 40 g pahuljica, 2 jaja, 100 g ovčijeg feta sira (Ili biljnog sira), 50 g svežeg spanaća, himalajska so i biber.

Priprema: iseckati jaja, sir i spanać, promešati ih sa ostalim sastojcima i blago začiniti.

 

Paulina Manov
foto: Marina Lopičić

DAN 4

 

Doručak: smuti od jabuke i banane, parče integralnog keksa.

Potrebno je: 1 šolja soka od jabuke, ½ banane, 1 kivi, 10 jagoda.

Priprema: ubaciti sve sastojke u blender.

 

Ručak: pirinač/kinoa/amarant sa brokolijem.

Potrebno je: 1,5 kašika soja sosa, 1 kašika (pirinčanog ili drugog sirćeta), ½ supene kašike gustina, ½ čena belog luka (po želji), ¼ kašičice đumbira, 2 kašike ulja, 2 šolje komadića brokolija, ½ kašičice susama, 15 g pečenog kikirikija, pola šolje kuvanog pirinča.

 

Večera: pločice sa humusom i paprikom.

Potrebno je: 30 g proteinskih pločica, 20 g humusa, 120 g crvene paprike, 1/4crvenog luka.

Priprema: izglilovati pola crvene paprike i crvenog luka, pa pa dodati na namaz.

 

DAN 5

 

Doručak: smuti od badema i kokosa.

Potrebno je: 1 merica proteina sa ukusom čokolade, ½ kašike nezaslađenih kokosovih ljuspica, ½ šolje bademovog mleka, ½ kašike mlevenog badema, ½ šolje vode.

Priprema: sjediniti sve sastojke u blenderu.

 

Ručak: salata duga.

Potrebno je: 1 šargarepa, 1 krastavac, 1 šolja crvenog kupusa, ½ praziluka, 1 šolja zelene salate, 10 g semenki bundeve, ½ kašike čili sosa, ½ kašike limunovog soka, komad izrendanog đumbira.

Priprema: iseći povrće, promešati u činiji i preliti limunovim sokom i čili sosom.

 

Večera: slana ovsena kaša.

Potrebno je: 30 g ovsenih pahuljica, 150 g pečuraka, crni luk, beli luk (po želji), 1,5 supena kašika ulja, 3 supene kašike parmezana, biber.

Priprema: pahuljice prekriti sa vodom, kuvati dok voda ne ispari i pahuljice ne omeknu. Tada ih sjediniti sa proprženim pečurkama i lukom.

 

 

makonda-tracker