bez panike

Nije svaka kvržica rak! Ove izrasline i promene u grudima NISU maligne

0

Ukoliko primetite neku neobičnu gromiljicu pod prstima, ne paničite — razlog može da bude sasvim bezazlen.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Postoji mnogo mogućih razloga za razvoj nekancerogenih izraslina u grudima, ali obično svi najpre posumnjaju na maligni tumor dojke. To, međutim, nije uvek slučaj, a svaki put kad primetite neku promenu veoma je važno javiti se lekaru kako biste otklonili svaku sumnju.

 

Vrlo lako može da se ispostavi da je u pitanju neko beningno stanje!

 

  • Apsces


Apsces dojke predstavlja džepić u kom se nalaze bakterije, odbrambene ćelije organizma i oštećeno tkivo, do kog dolazi nakon što se iskomplikuje bakterijska infekcija koja nije blagovremeno ili dovoljno uporno lečena. Na taj način, telo pokušava da ograniči infekciju, smeštajući je u neku vrstu izolacije.
Zahvaćeno podrčuje vremenom je sve mekše, a koža iznad njega je crvene boje i sve mogu da prate groznica, temperatura iznad 39 stepeni i malaksalost.

 

  • Cista


Cista u dojkama je vrećica ispunjena tečnošću, a uglavnom se utvrđuju kod žena starih između 35 i 50 godina i obično su veće i bolne neposredno pred menstruaciju. Vrlo retko su maligne i mogu da ih izazovu začepljene žlezde dojke ili neke povrede. Kada su blizu površine, deluju pod prstima kao plikovi jer su glatke spolja i pune tečnosti iznutra, a kada se nalaze dublje podsećaju na kvržice jer ih prekriva tkivo.

 

  • Fibroadenomi


Najčešće benigne izrasline u grudima nazivaju se fibroadenomi i reč je o čvrstim i glatkim kvržicama koje se najčešće pojavljuju kod žena u dvadesetim i tridesetim godinama. Ipak, mogu da se jave kod u bilo kom životnom razdoblju, a primećeno je da je sve više žena kod kojih se fibroadenomi razvijaju u periodu postmenopauze, prilikom korišćenja hormonske terapije.


Ove izrasline obično nisu bolne i mogu da se pomeraju, a variaraju u veličini i mogu da se pojave u bilo kom delu dojke.

 

samopregled, samopregled dojke, rak dojke, kancer dojke, zdravlje žene
foto: Shutterstock
  • Nekroza masnog tkiva


Ovo stanje podrazumeva pojavljivanje čvrste kvržice koja je sastavljena od oštećenog masnog tkiva i nastaje kao posledica modrice, udarca ili operacije. To područje deluje teže i može, ali ne mora, da bude bolno i osetljivo.

 

  • Galaktokela

 

Ove beningne retencione ciste javljaju se često kod žena u laktaciji i najčešće se javljaju kada se mleko zadrži posle laktacije i izazove začepljenje kanala. Obično se formiraju u subareolarnom delu dojki, a mogu da nastanu zbog bilo kakve blokade tokom ili neposredno posle prestanka laktacije.

 

  • Hematom dojke


Ovo stanje podrazumeva otok ispunjen krvlju koji nastaje kao posledica povrede ili operacije dojke. Obično se vidi i oseća pod rukama ispod povređene kože ili modrice, a nakupljena krv može da upije i bakterije, usled čega se okolno tkivo upali, pa to rezultira oticanjem.

 

  • Sklerozna adenoza


Uglavnom se pojavljuje kod žena starih između 20 i 40 godina i podrazumeva rast tkiva u lobulima dojke, koji su u korenu sistema za proizvodnju mleka, zbog čega dolazi do bola u grudima. U pitanju su sićušne promene koje se, ipak, mogu videti uz pomoć mamografa i obično zahtevaju biopsiju kako bi se isključio kancer.

 

 

makonda-tracker