zdravlje žene

Očekuje se da će broj NASTAVITI DA RASTE: Zašto sve više devojaka pati od sindroma policističnih jajnika?

0

Prema nekim podacima, čak jedna od 15 žena u svetu ima sindrom policističnih jajnika

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) vodeći je uzrok ženskog steriliteta u svetu, ali većina žena sazna za ovu dijagnozu tek nakon što pokušaju ― i ne uspeju ― da se ostvare kao majke, napisala je dr Luiz Čeng, asistent profesora na Univerzitetu Emori u Atlanti, još 2007. godine za WebMD.


Baš tih dana dr Robert Norman i njegove kolege s Univerziteta u Adelejdu objavili su u prestižnom naučnom magazinu The Lancet predviđanje da će broj žena koje pate od sindroma policističnih jajnika u budućnosti nastaviti da raste. Kako je ovaj tim istakao, kako gojaznost postaje sve veći problem širom planete, tako će broj dijagnoza ovog stanja rasti. Gojaznost može biti simptom ovog sindroma, ali ona deluje i tako što pogoršava postojeći problem i prateća stanja kao što su insulinska rezistencija i sterilitet.

 

Statistika varira, ali veruje se da jedna od 15 žena u svetu ima sindrom policističnih jajnika, čiji uzrok nije do kraja objašnjen, ali stručnjaci smatraju da su u njegov nastanak uključeni i genetika i spoljni faktori.


Adolescentski PCOS je u porastu u poslednje vreme zbog promena u načinu života, akademskog opterećenja i nedostatka fizičke aktivnosti. Sindrom policističnih jajnika se ne može sprečiti, ali kontrola težine je ključ u prevenciji metaboličkog sindroma u mladosti. Rana dijagnoza i lečenje mogu da pomognu u regulaciji simptoma i prevenciji dugoročnih problema ― istakla je svojevremeno dr Hina Ali, ugledna indijska ginekološkinja i ekspertkinja za vantelesnu oplodnju.

 

Materica, Jajnici, Sindrom policističnih jajnika, Zdravlje žene, Plodnost
foto: Shutterstock

Neki simptoma ovog stanja su:

  1. neredovne menstruacije ili njihov potpuni izostanak
  2. pojačana maljavost
  3. sterilitet
  4. gojaznost
  5. pojava akni i masna koža
  6. proređivanje kose u prednjem delu glave i opadanje kose

Kako je navedeno u jednom istraživanju Odeljenja za endokrinologiju Medicinskog instituta Sher-i-Kashmir u Indiji, rasprostranjenost sindroma policističnih jajnika "galopirajuće raste paralelno s porastom rasprostranjenosti dijabetesa tipa 2". Zbog toga se nameće zaključak da ne zdraviji način života ključan za ublažavanje efekata ovog stanja, a jedna studija iz 1999. godine pokazala je da gubljenje 2-5% od ukupne mase može da pomogne ženama s PCOS-om koje imaju poteškoće da ostanu u drugom stanju.


Sve vreme to viđam. Umereni gubitak težine može da ima uticaj na sterilitet. Žene koje izgubte pet odsto težine uspeju da zatrudne ― istakla je nedavno dr Karolin Aleksander iz čuvenog američkog Medicinskog centra Cedars-Sinai u Los Anđelesu.


Ipak, iako statistika pokazuje da većina žena kojima je dijagnostikovan ima višak kilograma, sindrom policističnih jajnika nemaju samo gojazne žene. Veza između težine i ovog stanja nastaje zbog sposobnosti tela da iskoristi insulin, koja dalje može dovesti do gojenja, zbog čega je zdraviji način ishrane i fizička aktivnost prvi savet koji dobiju sve žene koje boluju od PCOS-a.

 

 

makonda-tracker