prirodni lek

LEKOVITA BILJKA KOJU SVAKO DOMAĆINSTVO TREBA DA IMA: Donosimo vam i recept za moćni ČAJ od čuvarkuće!

0

Čuvarkuća može dostići visinu od 10 do 60 cm. Zaliva se veoma malo, kao kaktus

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Čuvarkuća je izuzetna biljka koja se u narodnoj medicini koristi zbog svojih protivupalnih, i diuretičkih svojstava, a može se primeniti obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.

 

Čuvarkuća može dostići visinu od 10 do 60 cm. Zaliva se veoma malo, kao kaktus. Ako je čuvarkuća zasađena u dvorištu nije je potrebno zalivati. Bere se od marta do oktobra, a ako je u tegli onda i tokom čitave godine. Kažu da bi trudnice i dojilje trebalo da izbegavaju konzumiranje čuvarkuće.

 

Ona veoma dobro podnosi i niske i visoke temperature. Čuvarkuća je izuzetna biljka koja se u narodnoj medicini koristi zbog svojih protivupalnih, i diuretičkih svojstava, a može se primeniti obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.

Čuvarkuća može dostići visinu od 10 do 60 cm.

 

Čuvarkuće
foto: Profimedia

Zaliva se veoma malo, kao kaktus. Ako je čuvarkuća zasađena u dvorištu nije je potrebno zalivati. Bere se od marta do oktobra, a ako je u tegli onda i tokom čitave godine. Kažu da bi trudnice i dojilje trebalo da izbegavaju konzumiranje čuvarkuće.

 

Priprema čaja:

 

Listove preliti sa vrelom vodom, ostaviti da odstoji 2 sata, procediti i piti 1/4 čaše, 4 puta na dan pre jela.

Ako želite da svoj organizam malo

"podignete" spremite čuvarkuću u medu, a za to vam treba 500 grama domaćeg meda i 300 grama listova čuvarkuće.

Biljka se samelje i pomeša sa medom. Ostaviti da odstoji nekoliko dana. Konzumira se kašičica smese na prazan stomak i nakon toga se ne jede ništa 2 sata. Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smesa od čuvarkuće i meda ubrzava metabolizam i čisti telo od toksina.

 

 

 

makonda-tracker