oslušnite svoje telo

Ako imate bar jedan, reagujte odmah! 5 znakova da zbog hormona morate što pre da posetite lekara

0

Ukoliko ste iznenada primetili neku od ovih promena, najbolje je da zakažete termin kog lekara kako bi vas uputio na to koje analize krvi da uradite. 

foto: HTeam/Shutterstock
foto: HTeam/Shutterstock

Hormonski disbalans, kao i svaka narušena ravnoteža, nikad ne može da bude dobra vest — on izaziva niz zdravstvenih problema i može da utiče na gotovo svaki aspekt života i zdravlja. Neka istraživanja pokazala su da između 40 i 60 odsto ukupne ženske svetske populacije ima neki oblik poremećaja nivoa hormona, što znači da je u pitanju prilično čest problem.


Problem je to što se često dogodi da prve pokazatelje hormonskog disbalansa ne shvatamo ozbiljno ili tumačimo pogrešno jer se najpre ispoljavaju naizgled bezazlenim i svakidašnjim simptomima. Ipak, da bi se delovalo efikasno i brzo, važno je reagovati na vreme, odnosno identifikovati problem jer što on duže traje, to je lečenje složenije.

 

Koji su prvi simptomi hormonskog disbalansa?

 

  • Iznenadna pojava akni

Mitiseri i bubuljice nastaju usled zapušenih pora kože, ali ako se iznenada pojavljuju u velikoj meri mogu biti izazvani značajnim promenama u nivou hormona.

 

nasmejana devojka
foto: Shutterstock
  • Česte nesanice

Ukoliko u poslednje vreme imate česte i neobjašnjive nesanice, to može da bude povezano s naglim padom progesterona. Ovaj hormon, koji se tokom menstrualnog ciklusa stvara u žutom telu, a tokom trudnoće u placenti, deluje kao prirodni relaksant, što znači da pomaže telu da se opusti.

 

  • Pojačano znojenje

Jeste li znali da hormoni, između ostalog, regulišu i kontrolu telesne temperature? To znači da naglo pojačano znojenje ili promene temperature mogu da budu povezane s hormonskom neravnotežom.

 

  • Naglo gojenje

Ako jedete u količinama i tip namirnica koji je obično zastupljen u vašoj ishrani, a naglo ste se ugojili i nikako vam ne polazi za rukom da se rešite viška kilograma, krivac mogu da budu hormoni. Najčešće se posumnja na hormone štitne žlezde, koja je zadužena, između ostalog, za regulaciju metabolizma.

 

  • Osećaj umora

Nekad je od jedan od pokazatelja depresije koja je nastala zbog bliske veze s hormonskim disbalansom, a nekad odvojen simptom promene u nivou hormona. U svakom slučaju, ako se neprestano osećate iscrpljeno i pospano, čak i dok odmarate, to je razlog za brigu.

 

 

makonda-tracker