važno je

"Sitnica" koju mnogi previde: Šta boja krvi tokom menstruacije govori o zdravlju žene

0

Jeste li znali da izgled menstrualne krvi može da otkrije mnogo toga o nivou hormona i, uopšte, stanju organizma?

foto: Chupryna.nataliia.photo/Shutterstock
foto: Chupryna.nataliia.photo/Shutterstock

Žene obično ne obraćaju previše pažnje na samo menstrualno krvarenje na početku ciklusa, ali stručnjaci tvrde da je to velika greška. Pored toga što je veoma važno pratiti obilnost i trajanje samog krvarenja kako bismo bili sigurni da imamo uvid u svoje zdravstveno stanje, još jedna bitna stavka jeste boja same krvi.


Mnoge žene primetile su da boja krvi tokom menstruacije neretko varira od vrlo svetle do vrlo tamne, a uzrok je to što na boju utiče izloženost kiseoniku. Budući da se endometrijum, odnosno unutrašnji sloj materice, ne odvaja od njenog zida odjednom, već postepeno, potrebno je određeno vreme da se krv izlije kroz grlić i vaginu, dok se mišići materice kontrahuju kako bi se ograničilo gubljenje krvi.

 

Kako ističe stručnjakinja za menstruaciju Maraja Rouz, boja ukazuje i na razliku između zdravog organizma i onog koji to nije i može da pomogne ženama da identifikuju problem kog možda nisu ni svesne. Ona objašnjava da boja menstrualne krvi može da uklaže i na to da li se u telu stvara premalo ili previše estrogena, hormona koji je ključan za reprodukciju.


Volim da uzimam voće za primer. Tamnocrvene trešnje, ružičaste maline, crvene brusnice, crvene jagode... to su sve primeri zdrave menstruacije — kaže Rouzova. — Što se tiče konzistencije, trebalo bi da podseća na javorov sirupa i da lako teče.


Kako ona objašnjava, tamna i grudvasta krv može da bude pokazatelj viška estrogena u organizmu, dok svetloroze boja i vodenasta krv može da ukaže na manjak estrogena.

 

Menstruacija, Menstrualna krv
foto: Body Stock/Shutterstock

Kada je krv pretežno vodenasta, može da bude znak nedostatka neke hranljve materije ili da ukaže na rizik za nastanak raka jajnika. Takođe, stručnjaci napominju da pretežno gusta krv može da bude znak manjka progesterona praćenog vrlo visokim estrogenom, što u većini slučajeva nije ništa neobično jer progesteron normalno naglo opada pred početak ciklusa.

 

  • Tamnocrvena do braon boja


Ne samom početku ili na kraju menstruacije, krv može da bude veoma tamna. Smeđa krv je ona koja je nešto duže u materici i bila je duže izložena kiseoniku, zbog čega je oksidirala i promenila boju, dok je svetlocrvena sveža. Ako menstruacija počinje ili se završava pojavom braon sekreta, endometrijumu je bilo potrebno nešto više vremena da izađe iz materice.

 

  • Svetlocrvena boja

 

Prvi dan ciklusa uglavnom ne prati obilno krvarenje, ali se ono drugog dana povećava jer se endometrijum odvaja od materice brže. Krv koja se tada izbacuje je ona koja nije imala vremena da oksidira i potamni.

 

Menstruacija, Kašnjenje menstruacije, Izostanak menstruacije, Poranila menstruacija, Menstrualno krvarenje
foto: La corneja artesana/Shutterstock
  • Ružičasta boja

 

Kada se javlja sredinom ciklusa, a ne tokom menstruacije, uglavnom tačkasto, u pitanju je tzv. ovulacijsko krvarenje. Ovakvo krvarenje naziva se još i intermenstrualnim i tačkastim, a javlja se kod 5-13 procenata žena. Ono se događa zbog niza razloga: oralne kontracepcije, trudnoće, infekcija, fibroida, polipa, poremećaja krvarenja, kancerogenih promena... Najčešće je takva krv vrlo svetloružičasta ili gotovo ružičasta i traje jedan do dva dana, ali u retkim slučajevima može da bude i smeđe boje i da se ispolji kao obilnije krvarenje s ugrušcima.

 

 

makonda-tracker