nije joj bilo lako

Pred njom je crveneo i Hitler, bila je okovana LANCEM NESREĆA: Uzbudljiva životna priča najpopularnije srpske knjeginje

0

Prošla je kroz teške muke, ali je uve zadržala dostojastvo i status prave dame

ŽIVOTNA PRIČA KNJEGINJE OLGE KARAĐORĐEVIĆE JE BILA UZBUDLJIVA
ŽIVOTNA PRIČA KNJEGINJE OLGE KARAĐORĐEVIĆE JE BILA UZBUDLJIVA foto: Scherl / SZ-Photo / Profimedia

Za poznavaoce istorije dvorac Tatoj je asocijacija na raskošan život grčke kraljevske porodice. Smešten nedaleko od Atine, Tatoj je bio letnja letnja rezidencija grčke kraljevske porodice.

 

U prošlim vremenima niko nije mogao ni da nasluti da će ga nagristi zub vremena i da će postati ruševina koja podseća na one iz najgorih horor filmova.

 

Nerešeni vlasnički odnosi i sudski spor oko toga čiji je posed, doveli su do toga ovo velelepno zdanje popadne toliko da je u njemu sada gotovo nemoguće živeti. 

Ipak, mnogi znaju da nije oduvek bio jezivo mesto, opasno po život, već jedno od najlepših zdanja u kojima se slavila ljubav, sklapali poslovi, uživalo svim čulima.

 

On je bio rodno mesto grčkih kraljeva i kraljica, a u njemu je 11. juna 1903. godine na svet došla i buduća srpska i jugoslovenska kneginja - Olga Karađorđević, kao prvo dete grčkog i danskog princa Nikolasa i velike ruske kneginje Jelene Vladimirovne.

 

Olga je već po rođenju imala kraljevske korene, po ocu je bila unuka kralja Georgiosa I, a po majci praunuka imperatora Aleksandra II Romanova. Njeni roditelji su nakon njenog rođenja dobili još dve ćerke - Elizabetu i Marinu, koje je odgajala engleska dadilja Kejt Foks.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @serbianfolk

Veliki životni preokret u životu, tada mlade Olge, došao je kada je ona imala samo 14 godina. Grčka je ukinula monarhiju i proterala kraljevsku porodicu. Život im se potpuno preokrenuo, selili su se širom Evrope, a vreme je prolazilo i Olga je stasala u prelepu mladu ženu.

 

Za nju su mnogi znali da kažu da je "diskretna, romantična i krhka", a ona je zapravo bila velika zavodnica. Mnogi plemići tog doba nisu mogli da odole njenoj lepoti i šarmu. 

 

Kao i mnoge druge princeze u to vreme i za Olgu se znalo ko će joj biti muž. Roditelji su je obećali danskom princu Frederiku IX. Iako su ih verili 1922. do braka nikada nije došlo. Na zvaničnom predstavljanju novog para princ je greškom umesto Olge uzeo za ruku njenu sestru, što je dovelo da toga da Olga vrati prsten i prekine veridbu.

Čini se da je tada sudbina za Olgu imala drugačije planove. Ona je u Londonu, upoznala je oksfordskog diplomca i srpskog kneza Pavla Karađorđevića i tada kreće njihova ljubavna priča o kojoj se decenijama pričalo.

 

Olga je imala 19 godina. Pavlu je bilo 29. Za prvi sastanak su otišli u bioskop, a 1923. godine su stali na "ludi kamen". U javnosti se godinama pričalo da je to bilo jedno od najlepših venčanja koje Srbija pamti.

 

Na njihovom venčanju kum je vojvoda od Jorka – budući engleski kralj Džordž VI. Ubrzo nakon venčanja Olga je počela da uči srspki koji joj je baš išao od ruke.  Njihov brak je bio poput bajke. Dobili su troje dece - sinove Aleksandra i Nikolu i ćerku Jelisavetu.

Pavle i Olga su živeli život punim plućima i nisu se mnogo zanimali za političke prilike u zemlji. Ipak, to im nije donelo mir. Nakon skoro 20 godina blagostanja dolaze teški dani koji su Olgu vratili nazad u prošlost.

 

Nakon što je ubijen kralj Aleksandar Karađorđević knez Pavle je postao knez-namesnik vlast u Jugoslaviji je bila u njegovim rukama. Iako moćan, ovakav život nije doneo sreću ni njemu ni njegovoj porodici.

 

Godine koje su usledile bile su veoma teške, a nakon vojnog puča 27. marta 1941. knez Pavle, kneginja Olga i njihovo troje dece, proterani su iz zemlje.

On je dobio etiketu "simpatizer nacista", knez Pavle i njegova porodica su postali zarobljenici. Iz Grčke, britanske snage odvele su ih u Keniju, pa u Južnoafričku republiku i držale u kućnom zatočeništvu za vreme celog Drugog svetskog rata.

 

Kada su komunisti došli na vlast knezu Pavlu i njegovoj porodici zabranjen povratak u Jugoslaviju. U Ženevu, pa u Pariz, Olga i njena porodica došli su tek 1948.

 

Nakon toga imali su nekoliko godina bezbrižnog života, a ona je usledila nova nesreća. 12. aprila 1954. u  saobraćajnoj nesreći u blizini Londona je  u 25. godini života poginuo njihov sin, knez Nikola. Bio je to udarac koji nikada nisu mogli da prevaziđu.

Olga i Pavle su pokušavali da pronađu mesto koje će im pružiti mir i utočište od bola, patnje i tuge. Pronašli su ga u Parizu. Knez Pavle preminuo je u septembru 1976. godine u Neiju. Sahranjen je u Švajcarskoj, u Lozani, na groblju Boa-de-Vo, kraj sina Nikole.

 

Olga je kroz život koračala bez partnera, ali je doživela duboku starost. Staračke dane provodila je kod sestre u Britaniji, ali je pred kraj života obolela je od Alchajmerove bolesti. Preminula je 1997. godine i sahranjena je pored supruga i sina u Lozani.

 

 

makonda-tracker