za ceo život

Jedan članak im je RAZORIO BRAK, ali nije ugasio ljubav: 31 godinu kasnije, modnoj ikoni je bivši muž umro na rukama

1

Godinama nakon što su se rastali, slavna dizajnerka i nemački princ imali su kancelarije iz kojih su mogli da gledaju jedno drugo, a ona ga je zvala usred noći da ga pita da li je voli

Modna dizajnerka Dajana fon Firstenberg
Modna dizajnerka Dajana fon Firstenbergfoto: PHOTOlink / Everett / Profimedia

Modna dizajnerka Dajana fon Firstenberg danas je najpoznatija kao žena koja je "izmislila" haljinu na preklop, modni genije koji će se večno pamtiti, a malo je poznato da je ona i žena vrlo zanimljive životne priče.


Rođena je u Briselu, u braku Leona Halfina, migranta iz predela današnje Moldavije, i Lilijane Nahmijas, Grkinje koja je preživela holokaust. Samo osamnaest meseci pre njenog rođenja, Dajanina majka je bila zatočena u Aušvicu tokom Drugog svetskog rata, a svojom istrajnošću i hrabrošću uvek je ćerki bila najveća inspiracija.


Od malih nogu ju je zanimala moda, a dok je studirala ekonomiju radila je kao asistentkinjaa agenta jednog modnog fotografa. Potom je počela da uči krojački zanat i uskoro počela i sama da dizajnira žensku odeću.

 


O njenoj karijeri ne treba trošiti reči jer kreacije koje nose ime njenog brenda i ugled koji uživa govore dovoljno, a malo je poznato da je njen život obeležila i jedna velika ljubav, sa čovekom čije prezime i danas nosi.


Princa Eduarda Egona fon Firstenberga upoznala je 1965. godine, kada su oboje bili 18-godišnjaci. Sreli su se na jednoj rođendanskoj žurki u Švajcarskoj dok su oboje studirali u Ženevi, a ćerka žene koja je preživela holokaust i sin nemačkog princa brzo su našli zajednički jezik.

 

Nje me posebno privlačio ovaj zgodni plavokosi mladić – napisala je dizajnerka u svojim memoarima "Dajana: Život s potpisom".


Međutim, oni su provodili vreme u zajedničkom društvu i jednom prilikom se na zimovanju zaglavili u automobilu u snegu, kada su počele da se rađaju simpatije.

 


Ispostavilo se da je bilo vrlo lako izvući automobil iz snega, ali sam bila šarmirana time koliko je Egon bio bespomoćan – prisetila se.


Nakon kratke veze, Egon i Dajana su raskinuli, a ona je bila odlučna da sama izgradi život po svojoj meri. Preselila se u Pariz, ali uskoro ju je Egon pozvao da mu se pridruži u Njujorku i ona je pristala.


Kada je 1969. godine bila u Italiji da bi učila od o izradi tekstila od Anđela Feretija, Egon se pojavio s pitanjem da postnae njegova supruga.


Dao mi je prsten, ali ja stvarno nisam mislila da je ozbiljan, niti mi se posebno žurilo da se udam – napisala je kreatorka.


Uskoro su saznali da će postati roditelji, a Dajana se tada setila da je večeri kada su se verili rekla Egonu da će mu roditi sina. Kada je zatrudnela, međutim pokolebala se i, kako je priznala, razmišljala o abortusu, što za njenog verenika nije bilo opcija. Poslao joj je telegram sadržine "Brak ćemo sklopiti 15. jula, organizuj sve što je brže moguće".

 

 

Venčali su se kada je Dajana bila u trećem mesecu trudnoće, a porodica Fon Firstenberg nije bila oduševljena što u njihovu porodicu stiže Jevrejka.


Bilo je malo oblaka nad našim venčanjem – rekla je dizajnerka u jednom intervjuu.


Uskoro je na svet stigao njihov sin princ Aleksander, a potom i ćerka princeza Tatjana. Međutim, Dajana je odbijala da bude samo supruga plemića.

 

Istog minuta kada sam pristala da postanem Egonova žena, odlučila sam da ću imati karijeru. Želela sam da budem svoj čovek, ne samo devojčica koja se dobro udala.


Brak, ispostavilo se, nije potrajao. već 1973. godine, dve godine nakon rođenja njihovog drugog deteta, Egon i Dajana su se rastali.

 


Navodno je sve počelo objavljivanjem članka u listu New York Magazine nazvanom "Par koji ima sve. Ali da li je sve dovoljno?", u kom se opisivao promiskuitet Dajane i Egona fon Firstenberga, ali su paradoksalno istovremeno nazvani ljudima lišenim bilo kakve strasti.


Mislim da je jedini način da veza preživi da nemate seks uopšte – naveden je citat poznate dizajnerke, dok je istaknuta i Egonova izjava da je eksperimentisao "pokušavajući s drugom ženom".


Članak je privukao ogromnu pažnju američke javnosti i naterao Dajanu da razmisli o svom životu i braku.


Rezultat je bio šokantan i uništio je naš brak – napisala je u knjizi "Žena kakva sam želela da budem". – Čitala sam taj magazin i videla naše živote ispod lupe, izložene, a tada sam shvatila da ja nisam taj par. Ja nisam hela da budem princeza s Park avenije koja tobože vodi dekadentan život.


Naravno, članak nije bio jedini faktor koji je doveo do kraja njihove veze – Egon joj je bio neveran i to nije krio, pa je i sama Dajana uskoro tražila nežnost u zagrljajima drugih muškaraca.

 

Rastanak nije uticao na njihov odnos i prijateljstvo koje su izradili.


Mi smo zajedno rasli – rekao je Egon za People. – Bili smo prijatelji pre nego što smo se zaljubili.


Dajana je isticala da je suprug verovao u nju kada ni sama to nije umela.


Na neki način, i dalje mislim da sam njegova supruga – rekla je decenijama kasnije.

 

Par je nastavio da sarađuje u godinama koje su usledile, a Egon je jednom prilikom je izjavio da Dajana i on vide jedno drugo iz svojih kancelarija i da ga ona ponekad zove usred noći s pitanjem da li je voli.


Obično se bajke završavaju udajom za princa. Ali moja je počela nakon što se brak okončao – napisala je u svojoj autobiografiji Dajana fon Firstenberg.


Ipak, ona ne poriče ulogu koju je bivši suprug imao u njenoj karijeri.

 


– Ne samo što mi je dao decu, prezime i kontakte koji su mi otvorili mnoga vrata nego je uvek podržavao moj rad i ohrabrivao me – istakla je za W 2012. godine.


Razveli su se tek deset godina nakon rastanka, 1983, a Dajana je ponovo pronašla ljubav. Udala se 2001. godine za biznismena Barija Dilera, dok je Egon stupio u brak s Lin Maršal.

 

Međutim, dok je umirao od ciroze jetre u junu 2004. Dajana je bila pored njegovog kreveta i ostala uz Fon Firstenberga do njegovog poslednjeg daha.

 

 

 

 

makonda-tracker