mnogima se desilo

Gojenje u braku – dobar ili loš znak? Muškarcima je rizik veći na početku zajedničkog života, a ženama on stalno raste

0

Nemali broj parova primetio je da im oboma telesna težina raste otkako su u stabilnoj vezi ili braku, a posebno otkako žive zajedno. Zbog čega se to dešava i može li da bude pokazatelj da nešto nije kako treba?

Što je žena duže živela s partnerom, veća je verovatnoća da će nastaviti da dobija kilograme, dok kod muškaraca rizik od gojaznosti raste između prve i druge godine zajedničkog života.
Što je žena duže živela s partnerom, veća je verovatnoća da će nastaviti da dobija kilograme, dok kod muškaraca rizik od gojaznosti raste između prve i druge godine zajedničkog života.foto: DavideAngelini/Shutterstock

Svima nam se dogodilo da, nakon što smo neko vreme u ljubavnoj vezi, primetimo da su nam pantalone sve tešnje, ali ne samo nama – i partneru se dešava isto!


Ovo je toliko čest fenomen da je osmišljen i termin "gojenje u vezi", a prilično je jasno kako dolazi do njega. Umesto da izlazimo, večeri radije provodimo uz film, picu i grickalice i prepuštamo se mnogim zadovoljstvima koja bi, da smo sami, možda bila u drugom planu.


Brojna istraživanja pokazala su da stabilna i posvećena veza može da bude odlična za fizičko zdravlje koliko i za mentalno, ali može da nam doda i kilograme.

I to nema veze s polom – istraživanje objavljeno 2012. u časopisu Obesity pokazalo je da i muškarci i žene imaju povišen rizik od gojaznosti kada žive s partnerom, u poređenju s onima koji ne stanuju zajedno.

 

Teško je objasniti zašto dolazi do gojenja u vezi, ali da tome doprinose brojni faktori.
Teško je objasniti zašto dolazi do gojenja u vezi, ali da tome doprinose brojni faktori.foto: Estrada Anton/Shutterstock

Zašto se gojimo u vezi ili braku?


Parovi često dobijaju na težini zbog fenomena po imenu konvergencija, kada individualne navike i način života, kao što su obrasci ishrane i nivoi aktivnosti, počinju da se odražavaju jedni na druge – dr kaže Rajan Sultan, psihijatar i istraživač Univerziteta "Kolumbija" u Njujorku.


Gojenje u vezi je posebno teško izučavati, ističe Peni Gordon-Larsen, profesorka globalne ishrane na Univerzitetu Severne Karoline u Čepel hilu.

 

Ipak, ona je u pomenutom medicinskom časopisu objavila studiju u kojoj je otkrila da je rizik od gojenja veći kada se prelazi iz samačkog u zajednički život ili brak. Što je žena duže živela s partnerom, veća je verovatnoća da će nastaviti da dobija kilograme, dok kod muškaraca rizik od gojaznosti raste između prve i druge godine zajedničkog života.

 

Da li je gojenje u vezi dobar ili loš znak?
Da li je gojenje u vezi dobar ili loš znak?foto: Flotsam/Shutterstock

U roku od nekoliko godina od venčanja, supružnici koje je ona analizirala su imali duplo veću verovatnoću da će se ugojiti od onih koji su samo izlazili zajedno.


Ona ističe da je teško objasniti zašto dolazi do gojenja u vezi, ali da tome doprinose brojni faktori.


Zauzetiji rasporedi koji ometaju rutine, romantični trenuci koji se "vrte" oko hrane i provođenje više vremena ispred televizora neki su od njih. Osim toga, Peni Gordon-Larsen na pominje da postoje indikacije da ćete, ako jedete s nekim ko inače jede veće obroke, i vi povećati svoje porcije.

Da li je gojenje u vezi dobar ili loš znak?


Sara A. Novak, vanredna profesorka Univerziteta "Hofstra" u Hempstedu, takođe je istraživala povećanje telesne težine u vezi ili braku i zaključila da se mnogi iznenade kada čuju da gojenje može biti pokazatelj da je veza u dobrom stanju.

 

'Parovi često dobijaju na težini zbog fenomena po imenu konvergencija'
"Parovi često dobijaju na težini zbog fenomena po imenu konvergencija"foto: MAYA LAB/Shutterstock

Veoma je poznata ideja da dobar odnos treba da nas učini boljim u svakom pogledu i pomogne u očuvanju našeg zdravlja i blagostanja – kaže ona za The Washington Post.


Ona je u svom istraživanju utvrdila da su, među onima koji su bili u braku duže od četiri godine, srećni parovi imali dvostruko veće šanse da se ugoje nego oni koji su izjavili da nisu zadovoljni svojom vezom. To nije bila dramatična težina – od 2,2 do 6,8 kilograma tokom četiri godine.


To je pokazatelj da je ljudima prijatno. Oni daju prioritet vezi i kažu: "Pošto nam je vreme ograničeno, idemo na ručak" – napominje Novakova. – Ne trude se toliko da održe svoje figure da bi izgledali bolje u klubu.

 

Ovo je toliko čest fenomen da je osmišljen i termin 'gojenje u vezi'.
Ovo je toliko čest fenomen da je osmišljen i termin "gojenje u vezi".foto: Shutterstock/IKO-studio

S druge strane, manje srećni parovi su verovatno imali veću verovatnoću da sačuvaju liniju jer su bili motivisani da ostanu atraktivni u potrazi za novim partnerom.


Ako ste slobodni ili mislite da biste uskoro mogli da budete slobodni, ulagaćete u stvari koje vas čine privlačnijim, poput fitnesa – objašnjava ona.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Nutricionista Ana Todorović o greškama koje ljudi prave tokom posta

 

makonda-tracker