čik mu odolite!

Najlepša sladoled-torta za 15 minuta: Semifredo s limunom je osvežavajući slatkiš koji će vam ulepšati leto (RECEPT)

0

Ukoliko preferirate voćni ukus kada su u pitanju ledene letnje poslastice, ovaj neodoljivi slatkiš s limunom sigurno će vam se dopasti!

foto: Ricette dolci/YouTube Printscreen
foto: Ricette dolci/YouTube Printscreen

Ledeni i kremasti dezerti su neprevaziđeni tokom leta, a koji god da odaberete možete biti sigurni da ćete se rashladiti brzo i jednostavno.

 

Ukoliko odaberete verzije s limunom, dobićete još više osveženja za tren oka, naročito ukoliko je u pitanju recept za koji vam ne treba rerna, niti mnogo vremena provedenog pored šporeta.

 

Semifredo potiče od francuskog parfea, koji je na prostor današnje Italije stigao tokom 19. veka. Postoji mnogo varijanti, a iako su najpopularnije one sa žumancima, možete ga napraviti još brže i jednostavnije.

Semifredo s limunom

 

Lagani semifredo s limunom
Lagani semifredo s limunomfoto: Ricette dolci/YouTube Printscreen

 

Sastojci:

 

  • 80 g šećera
  • korica jednog limuna
  • 60 ml limunovog soka
  • 300 ml vode
  • 2 žumanceta
  • 45 g gustina
  • žuta boja za hranu
  • 250 ml slatke pavlake za šlag
  • 60 ml kondenzovanog mleka
  • rendana bela čokolada za dekoraciju


Priprema

  1. Sipajte u šerpu šećer i rendanu koru limuna, pa nalijte vodu i sve dobro promešajte žicom i stavite da proključa.
  2. U jednoj činiji pomešajte žumanca i gustin, pa dodajte vrlo malo vode, tek da razmutite gustin i to dodajte u proključalu smesu. Mešajte dok se ne zgusne, pa dodajte malo žute boje. Sipajte u hladnu posudu i stavite u frižider prekriveno prozirnom folijom dok se ne ohladi.
  3. Sipajte u posudu slatku pavlaku za šlag, pa mutite i dodajte kondenzovano mleko i mutite još malo, dok se ne zgusne.
  4. U kalup obložen prozirnom folijom stavite polovinu krema od šlaga i kondenzovanog mleka, poravnajte i stavite u frižider na 10 minuta.
  5. Potom promešajte žutu smesu, pa sipajte preko belog sloja, poravnajte i nanesite preko preostalu polovinu belog šlaga.
  6. Po želji možete ukrasiti rendanom belom čokoladom.

Pogledajte kako se pravi belo-žuti semifredo.

 

BONUS VIDEO

Tajna majstora za gulaš

 

makonda-tracker