"diže se iz pepela"

Zovu je SRPSKI FENIKS i simbol je snage srpskog naroda: Šta je tačno "lila RAMONDA" o kojoj peva Teya Dora?

0

Ovih dana svima su na usnama reči pesme kojom se Teya Dora predstavila na Pesmi za Evroviziju, a mnogi ne znaju interesantnu simboliku koja stoji iza nje

Teya Dora na kraju nastupa u polufinalu PZE24
Teya Dora na kraju nastupa u polufinalu PZE24foto: @RTSPesmaEvrovizije, Youtube Printscreen

U Beogradu je večeras održano finale Pesme za Evroviziju '24, festivala na kom se bira predstavnik Srbije na ovogodišnjoj Evroviziji, koja se organizuje u Malmeu nakon prošlogodišnje pobede čuvene švedske pevačice Lorin.


Čim su objavljene pesme u januaru, izdvojilo se nekoliko favorita, a dodatno su se iskristalisali nakon nastupa u polufinalnim večerima.


Pobedu na PZE je odnela Teodora Pavlovska, poznatija kao Teya Dora, koja izvodi božanstvenu baladu nazvanu "Ramonda".

Kako je ona otkrila, misli o ramondi joj je u glavu usadila prijateljica njene majke, a ovaj cvet bogate simbolike inspirisao ju je odmah, pa je još tada zapisala neke stihove, koji su čekali pravu melodiju i trenutak.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TEYA DORA (@iamteyadora)


"Ramonda" je, bez sumnje, jedna od lepših domaćih pesama koje se mogu okarakterisati kao patriotske u popularnoj muzici, a priča iza ove biljke je pravi dokaz koliko je priroda čudesna i srpska istorija slavna.


Šta je ramonda?


Natalijina ramonda je cvet koji spada u endemske biljke Balkana, iz porodice Gesneriaceae. Veruje se, ipak, da je afričkog porekla, jer predstavlja ostatak suptropske flore Evrope i Mediterana.

 

Natalijina ramonda (amblem)
Natalijina ramonda (amblem)foto: Wikimedia Commons, Meda11

Najpoznatija je po tome što se u Srbiji u nedelji koja prethodi Danu primirja u Prvom svetskom ratu (11. novembar), nosi kao amblem na reveru, i to kao ljubičasti svet uokviren motivima odlikovanja Albanske spomenice s početka 20. veka, tj. zeleno-crne trake.


Ovaj čudesni cvet otkriven je 1884. godine, kada ju je pronašao dvorski lekar kralja Milana Obrenovića dr Sava Petrović. Upisao je zatim ovu vrstu sa čuvenim Josifom Pančićem, a cvet je potom nazvan natalijina ramonda, po kraljici Nataliji Obrenović, koju je srpski narod obožavao.

 

U pitanju je ugrožena vrsta koja se teško nalazi, a raste na nepristupačnim mestima, uglavnom na suvim i hladnim terenima.

 

Natalijina ramonda (lat. Ramonda nathaliae), simbol srpskog stradanja i snage
Natalijina ramonda (lat. Ramonda nathaliae), simbol srpskog stradanja i snage foto: RukiMedia/Shutterstock

Zašto ramondu zovu "srpski feniks"?


Natalijina ramonda je cvet koji može da izdrži najsurovije uslove i ima čuesdno svojstvo koje je utvrđeno kod samo 30 od preko 300.000 poznatih cvetnica!


Botaničar Pavel Černjavski navodno je davne 1928. godine sličano prosuo vodu u herbarijum, u kome se nalazila osušena natalijina ramonda. Ona je nakon toga – na veliko iznenađenje – oživela.


Tajna je u anabiozi, sposobnosti biljke da se, nakon što je naizgled uvenula zbog loših uslova, ponovo vrati u život. Zbog toga se ona uzima kao simbol srpskog naroda i srpske vojske, koji su se, posle strašnih gubitaka u Prvom svetskom ratu, oporavili. Kao i ramonda, nakon nečega što je izgledalo kao smrt, vratili su se u život.

 


Pored natalijine ramonde (lat. Ramonda nathaliae), postoji i srpska ramonda (lat. Ramonda serbica), pronađena u Rtnju 1874, kada Pančić nije bio siguran raste li ta biljka još negde. Smatra se da se od natalijine ramonde odvojila u samostalnu vrstu tokom tercijara, a takođe ima lepe ljubičaste listove skupljene u prizemnu rozetu.

 

* Napomena: Članak je preuređen nakon pobede Teya Dore na PZE.

 

* * Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Natalijina ramonda je "biljka vaskrsnica"

 

makonda-tracker