zloslutno

Muževi su ih užasno tretirali, a jedna je POGUBLJENA: "Prokletstvo kraljice Ketrin" na koje su upozoravali Kejt Midlton

0

Postoji mnogo jezivih priča o životu na dvoru u britanskoj istoriji, a neke od njih prerasle su u priče o navodnim kletvama koje nose određene titule. Jedna od njih je i ona koju će jednog dana dobiti Kejt Midlton.

Kejt Midlton postaće kraljica Ketrin, odnosno kraljica Katarina kada princ Vilijam postane kralj
Kejt Midlton postaće kraljica Ketrin, odnosno kraljica Katarina kada princ Vilijam postane kraljfoto: Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Kejt Midlton, princeza od Velsa, i dalje se ne pojavljuje u javnosti nakon operacije u predelu abdomena koju je imala u januaru i trenutno je posvećena lečenju.


Supruga princa Vilijama saopštila je u martu da joj je otkriven rak i da mora da se podvrgne "preventivnoj hemioterapiji", a fanovi kraljevske porodice zabrinuti su za njeno stanje i nadaju se da će je uskoro ponovo videti.


Kejt spada u najpopularnije članove britanske kraljevske porodice i sve ankete pokazuju da je jedna od miljenica u Palati, a Britanci se dive njenom stilu, manirima, načinu na koji pristupa projektima u kojima učestvuje i procenjuje se da će jednog dana biti odlična kraljica.

Kada princ Vilijam, prestolonaslednik kralja Čarlsa III, stupi na presto, njegova supruga postaće kraljica pratilja Ketrin, odnosno Katarina, a zanimljivo je da će ona biti šesta kraljica tog imena u britanskoj istoriji. Još je interesantnije što se na Ostrvu veruje da ovo ime kraljicama nosi – prokletstvo, baš kao i sam život u Kensingtonskoj palati.

 

Prokletstvo kraljice Katarine


U knjizi "Kod Ketrin" autor Bob Kejsi je pre nekoliko godina pisao o Kejtinim prethodnicama koje su bile kraljica Ketrin i za koje piše da su bile "loše sreće" i da su ih "muževi loše tretirali".


Prva je bila Katarina od Aragona, prva od šest žena ozloglašenog engleskog kralja Henrija VIII.

Ona je najpre bila udata za princa Artura, Henrijevog starijeg brata, koji je umro mlad, pa je postala supruga samog Henrija VIII. S njim je dobila samo jedno dete – Meri I, a kralj se razveo od nje jer nije rodila muškog naslednika, pa je proterana i zabranjeno joj e da komunicira sa ćerkom.

 

Do kraja života se predstavljala kao kraljica Engleske, a pred smrt je Henriju napisala pismo u kom ga je nazvala "svojim najdražim gospodarom i suprugom", a umrla je u zamku Kimbolton 1536. godine i sahranjena je ceremonijom koja je odgovarala tituli princeze od Velsa, a ne kraljice.

Druga tragična kraljica Ketrin bila je Henrijeva peta žena Katarina Hauard, koja se za kralja udala sa samo 17 godina, nakon što ju je seksualno zlostavljao njen učitelj muzike.

 

 

U braku je varala ostarelog kralja, s kojim je imala nesrećan brak, a nakon što je razotkrivena njena romansa s Tomasom Keplerom, Henri se razočarao i osudio ju je na smrt. Pogubljena je 1542. godine.


Sledeća supruga Henrija VIII bila je još jedna kraljica Ketrin – Katarina Par, koja ga je nadživela, ali je takođe bila žrtva "prokletstva" svog imena.

 

 

Umrla je na porođaju godinu dana nakon što se ponovo udala posle kraljeve smrti.


Dva veka kasnije, Katarina od Braganse postala je supruga kralja Čarlsa II, koja se suočila s lažnim optužbama da je planirala da otruje muža.

 

 

Glasine su joj podmetnuli protestantski ekstremisti koji su bili ljuti jer nije rodila naslednika, ali muž ju je oslobodio optužbi.


Kada princ Vilijam sedne na presto, s Kejt Midlon pored sebe, ona će postati šesta kraljica Ketrin, a njeni fanovi nadaju se da će ona uspeti da izbegne tragične sudbine svojih kraljevskih imenjakinja i izgraditi srećnije nasleđe za ovo ime.

 

1 / 8 Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Heraldičar Grujić: Princ Vilijam sasvim drugačije shvata vladavinu

 

makonda-tracker