prokleti brakovi

KLETVA Grimaldijevih je nije zaobišla: Život princeze od Monaka pre Šarlin i Grejs Keli bio je tužan, ali NIJE TRPELA

0

Pre princeza od Monaka koje su obeležile 20. i 21. vek, ovu titulu nosila je jedna žena koja je u braku bila jednako nesrećna, a njen životni put jednako je zanimljiv kao u slučaju Grejs Keli i Šarlin

Princ Albert i princeza Šarlin od Monaka na izložbi 'Grejs Keli, iza ikone'
Princ Albert i princeza Šarlin od Monaka na izložbi "Grejs Keli, iza ikone"foto: PDN/VILLARD / Sipa Press / Profimedia

Princeza Šarlin, supruga princa Alberta II, kneza od Monaka, poznata je u medijima kao "najtužnija evropska princeza", a onda danas nosi titulu princeze od Monaka, koja je prethodno stajala uz ime slavne glumice i oskarovke Grejs Keli.

 

Baš kao i status tužne žene, koja živi nezadovoljna i usamljena uprkos tome što je okružena svim najraskošnijim što možete zamisliti.


Međutim, još jedna princeza od Monaka bila je u istoriji veoma poznata i uticajna i, takođe, nesrećna, što je još jedan od razloga zbog kojih se veruje da su brakovi u porodici Grimaldi prokleti.

Skoro sedam decenija pre nego što je Grejs Keli rekla "da" princu Renijeu III, jednom od najvećih zavodnika tog vremena, još jedna Amerikanka postala je centralna ženska figura u Monaku, koja, takođe, nije imala srećnu životnu priču, ali se spole mnogo  suza ipak izborila za to da živi po svojim pravilima.

 

Oskarovka Grejs Keli, koja je kasnije postala princeza Grejs od Monaka
Oskarovka Grejs Keli, koja je kasnije postala princeza Grejs od Monakafoto: PARAMOUNT PICTURES - Album / Album / Profimedia

Prva Amerikanka koja je postala princeza od Monaka


Mari Alis Hajne rođena je 10. februara 1857. godine u Nju Orleansu, u Luizijani.

 

Njen otac Mišel Hajne, Francuz, poticao je od berlinskih i pariskih bankara i istaknute jevrejske porodice, dok joj je i majka Ameli Mari Selest Miltenberger dolazila iz ugledne i bogate familije. Marin rođeni brat bio je Arman Hajne, dok su joj rođaci bili čuveni pesnik Hajnrih Hajne i novinar Gustav Hajne.

 

Mari Alis Hajne
Mari Alis Hajnefoto: Collection Christophel / AFP / Profimedia

Tokom Američkog građanskog rata, Mari Alis i njena porodica preselili su se u Francusku, u kojoj je njen otac živeo pre njenog rođenja. Mlada Mari Alis, još uvek tinejdžerka, odmah je ostavila utisak na tadašnje parisko društvo svojom lepotom i porodičnim imetkom. Firma njenog oca A&M Heine bila je jedna od onih koje su finansirale pohod na Prusiju, a cela porodica bila je rado viđena na dvoru Napoleona III.

Mlada mlada, mlada udovica


Udala se već sa 18 godina, za Marija Odeta Armana Emabla Šapela, markiza od Žumijaka, 27. februara 1875. godine. Dobili su iste godine sina Marija Odeta Žana Armana Šapela de Žumijaka i četiri godine kasnije ćerku Odil Mari Ogust Sptimani Šapel de Žumijak. Međutim, negde u to vreme suprug Mari Alis Hajne je preminuo, pa je ona ostala udovica sa svega 22 godine.

 


Ona je imala pred sobom veliki izazov: da se pozicionira u visokom francuskom društvu, da izbori mesto za svoju decu i sebe, da se veoma mlada istakne, a u tome joj je pomoglo bogatstvo koje je nasledila od muža i poštovanje koje su uživali njeni otac i majka. Uskoro je počela da putuje Evropom i sreće pripadnike plemstva.


Te 1879. roditelji Mari Alis Hajne postali su vojvoda i vojvotkinja od Rišelieua, a ona je bila značajna iz još jednog razloga – upoznala je u Madeiri princa Alberta, prestolonaslednika trona Monaka.

 

Ljubav s princem Albertom


U to vreme, princ Albert bio je u braku sa Škotkinjom ledi Meri Viktorijom Daglas-Hamilton, koja je nakon što je rodila njihovog sina pobegla iz Monaka.

 

Princ Albert I od Monaka
Princ Albert I od Monakafoto: Pictures From History / akg-images / Profimedia

Brak je je poništen 1880, a princ Albert poželeo je da se oženio mladom udovicom Mari Alis Hajne, s kojom je u međuvremenu stupio u vezu. Međutim, njegov otac princ Šarl III nije bio oduševljen Hajneovima kao ostali među evropskim aristokratama i smatrao je da njegov sin može da nađe prikladniju suprugu od udovice i ćerke vojvode od Rišelijeua.

Zato su Albert i Mari Alis rešili da čekaju. Nakon što je princ Šarl III preminuo 1889, Albert ga je nasledio na čelu Monaka i jedna od njegovih prvih odluka bila je da se oženi svojom dugogodišnjom ljubavi.


Princ Albert I bio je uistinu zaljubljen u nju. Bio je to jedan od prvih brakova iz ljubavi u Kneževini – zapisao je Tomas Fuje, direktor Arhive Palate u Monaku.


Venčali su se 30. oktobra 1889, ubrzo pošto je Albert stupio na presto, čime je Mari Alis postala princeza od Monaka.

 

Princeza od Monaka Mari Alis Hajne
Princeza od Monaka Mari Alis Hajnefoto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Kao Albertova supruga, ona je postala obožavana u Kneževini, u koju je donela mnogo novca, a aktivno je učestvovala u društvenom i političkom životu. Pomogla je u uspostavljanju ekonomske stabilnosti, zahvaljujući kojoj je Monako napredovao munjevito, a obožavala je umetnost i podsticala razvoj baleta i pozorišta zemlji.


Iako su isprva bili veoma zaljubljeni, uskoro su razlike između Mari Alis i princa Alberta postale očigledne. Princeza je bila opijena kulturom, umetnošću, plesom, muzikom, dok su princa zanimale samo priroda, okeanografija, ekologija.

 

Vremenom su se udaljavali jedno od drugog, počeli da stupaju u vanbračne afere, a u jednom trenutku Mari Alis počela je da se viđa s kompozitorom Isidorom de Larom. Toliko je Albert bio besan da kad je saznao za aferu da je princezu ošamario usred Opere u Monte Karlu, pred publikom, posle čega ga je napustila.

Posle braka s princem od Monaka

 

Iako su ostali u braku, princ i princeza od Monaka su se rastali 1902, a nakon Albertove smrti 20 godina kasnije, ona je nosila titulu princeze udovice.

 

Život je nastavila u Londonu, gde se, takođe, istakla u visokom društvu, a jedna od njenih najboljih prijateljica postala je kraljica Aleksandra.


Nikada se, ipak, više nije udavala, a poživela je još tri godine posle smrti princa Alberta.

 

Umrla je u Parizu, 22. decembra 1925. godine, a tamo je i sahranjena. Na njenom nadgrobnom spomeniku ugravirano je, kratko i jednostavno, "Alis, princeza od Monaka".

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Princ Albert II dobio odlikovanje od predsednika Srbije

 

makonda-tracker