surov, a ipak nežan

Dvema suprugama je odrubio glavu, zbog jedne se sukobio sa papom: Životna priča NAJKONTROVERZNIJEG kralja Engleske

1

Proždrljiv i neotesan vladar sa neograničenim libidom? To je popularna slika Henrija VIII

Ko je bio Henri VIII najkontroverzniji kralj Engleske?
Ko je bio Henri VIII najkontroverzniji kralj Engleske?foto: Eurasia / robertharding / Profimedia

Čuveni engleski vladar Henri VIII Tjudor vladao je Engleskom od 1509. do 1547. Ovaj period obležilo je začeće renesanse u Engleskoj i početak protestantske reformacije.

 

Ipak, nije to jedino što je u ovom periodu obeležilo život u Engleskoj. U to doba, na vlasti je bio čovek, kojeg su mnogi nazivali pogrdnim imenima i koji je bio jedan od vladara koji je imao najveći broj neuspelih brakova iza sebe.

 

Ljubavni život Henrija VIII Tjudora teško da bi ijedna današnja sapunica mogla da dočara.

 

Ipak, ima i onih koji su, poput istoričarke Alison Vir mislili drugačije. 

 

 

U flmu koji je snimljen o njegovom životu, a koji je režirao Aleksandar Korda, Laughton pije iz bureta, žvaće pečeno pile i izjavljuje:

 

- Prefinjenost je stvar prošlosti. Maniri su mrtvi.

 

Ipak, Henri je bio prefinjen, kultivisan i ponekad razborit čovek. Sportista i naučnik, ostao je nevin sve do njegovog prvog braka.

 

Autor, koji je pisao književno delo o Tjudorima, rekao je da se pravi kralj Henri "utopio" u liku "naduvenog čudovišta koje je menjalo žene i žustro kupovalo glave“.

 

- Bio je veoma izbirljiv čovek i za svoje vreme neobično opsednut higijenom. Bio je daleko diskretniji i razboritiji nego što bismo mislili - rekla je istoričarka Alison Vir, prenosi The Times.

 

Govoreći o svom novom romanu "Henri VIII: Srce i kruna"  Vir je opisala Henrija kao veoma disciplinovanog čoveka.

 

Ko je bio najkontroverzniji kralj Engleske?
Ko je bio najkontroverzniji kralj Engleske?foto: Soerfm/Wikimedia Commons

 

Ona tvrdi da je kralja Henri VIII Tjudora je na neki način bio ljubazniji od onoga što vidimo danas.

 

- Ruke su oprane pre, tokom i posle svakog obroka. Henri je takođe bio verniji od nekih muževa 21. veka. U braku sa Katarinom Aragonskom više od 20 godina, kralj je imao samo nekoliko ljubavnica i više je voleo da svoje vanbračne veze drži do znanja samo užem krugu - objasnila je ona.

 

Čekao je godinama da dovrši svoju vezu sa En Bolejn i ostao joj veran do braka.

 

Opisujući svoja mnoga usavršavanja i dostignuća, gospođa Vir je ranije napisala da je Henri bio "ljubitelj muzike, tehnologije, umetnosti, matematike i astronomije. Projektovao je zgrade i oružje. Bio je teniser svetske klase, sentimentalan čovek koji je bio sklon napadima plača ili plakanja i crveneo je od grubih šala.

 

Daleko je, dakle, od grube budale sa bujnom maštom.

 

 

Prema rečima gospođe Vir, on je trošio oko 24 miliona funti godišnje na odeću, a ipak je išao u krevet u dugoj spavaćici i somotnom šeširu.

 

Iako je Vir priznala da je imala "simpatičnije viđenje Henrija od mnogih istoričara", ona je sugerisala da su pisci, uključujući i nju, previše vremena provodili bazirajući se na njegove žene i da bi se sada trebalo koncentrisati na samog Henrija.

 

Henri VIII je imao šest žena i nekoliko ljubavnica. Bio je opsednut dobijanjem muškog naslednika, a kada mu to nije polazilo za rukom, oholo se odnosio prema svojim nevestama.

 

Dvema su glave završile na panju, dok je brakove sa druge dve poništio. Haotičnost njegovog ljubavnog života ugrozila je samu englesku krunu, a jedna od posledica je i raskol sa papom.

 

 

Henri je nasledio presto kada je imao 17 godina. Njegova prva supruga bila je Katarina od Aragona, ćerka španskog kralja Ferdinanda i kraljice Izabele. Bila je udovica njegovog starijeg brata, Artura. Pored nekoliko neuspelih trudnoća, imali su samo ćerku Meri, piše History.

 

Henri se, na kraju, razveo od Katarine. Umrla je 1536. sa titulom princeze, a ne kraljice.

 

Ana i njena sestra Meri su provele deo detinjstva na francuskom dvoru. Meri se prva vratila u Englesku, gde je imala kratkotrajnu aferu sa Henrijem VIII. Kada je primetio Anu, bio je u potpunosti opčinjen njome, ali je ona odbijala njegove pokušaje udvaranja. Nije želela da mu bude ljubavnica.

 

Kako bi se oženio Anom, kralj je tražio od pape u Rimu da mu poništi brak sa Katarinom Aragonskom. Uprkos raskolu sa rimokatoličkom crkvom, kralj se razveo od prve supruge i oženio se Anom 1533.

 

 

Njihovo prvo dete bila je buduća kraljica Elizabeta I. Nadao se sinu, ali su se sve naredne Anine trudnoće završile mrvorođenčadima. Kralj je vremenom prestao da mari za Anu i ponovo se odao preljubi, što je razbesnelo njegovu suprugu. Kako bi se rešio Ane i poništio njihov brak, Henri ju je optužio za neverstvo i izdaju.

 

Zbog ovih navodnih zločina, Ana Bolen je obezglavljena 19. maja 1536. Smatra se najproučavanijom od svih žena Henrija VIII, mada je veliki deo njenog života koji prethodi udaji za kralja pod velom misterije. Većina istoričara smatra da su Henrijeve optužbe protiv Ane Bolen izmišljotina, tj. pokušaj kralja da je ocrni, kako bi je se rešio.

 

U danima koji su usledili nakon pogubljenja Ane Bolen, Henri se oženio svojom trećom nevestom, Džejn Simor. Džejn je 1537. rodila sina Edvarda VI, ali je samo nekoliko nedelja kasnije izdahnula usled komplikacija tokom porođaja.

 

 

Henri je nakon smrti Džejn Simor bio neženja dve godine, a zatim se oženio Anom Klevskom, ali je brak propao posle šest meseci. Iste godine kada se razveo 0d Ane Klevske, 1540, oženio se njenom dvorskom damom Katarinom Hauard. Ona je u tom trenutku imala 19 godina, dok je Henri bio vidno gojazan i teško se kretao.

 

Zvao ju je Ružom Bez Trnja. Avaj, još pre prve godišnjice braka su počele da kruže glasine o kraljičinom neverstvu. Nakon što je prikupljeno dovoljno dokaza o njenoj preljubi, Katarina Hauard je pogubljena zbog svoje izdaje.

 

Henri VIII se oženio svojom šestom i poslednjom nevestom 1543. Katarina Par je bila obrazovana i odlučna žena i udovica. Nakon što je počela da koketira sa protestantizmom, kralj ju je zatočio. Uspela je da izbegne sudbinu svojih prethodnica, uspostavivši stabilnost i mir na dvoru, dok je, istovremeno, služila kao brižna pomajka kraljevoj deci.

 

 

Od svih njegovih žena, Katarina Par je imala najvećeg uticaja u različitim domenima na dvoru, poput kulture, religije, položaja žena i obrazovanja Henrijevog potomstva. Uspela je da ga ubedi da uvrsti svoje kćeri, Meri i Elizabetu, u red za presto, i služila je kao njegov regent, odnosno, nadzornik krune tokom odsustva u ratu sa Francuskom.

 

Umrla je 1548, samo godinu dana nakon Henrija VIII.

 

 

makonda-tracker