strašan kraj

Muž joj je bio NACISTA, a Hitler ju je – MRZEO: Priča princeze balkanskih korena koja je umrla u koncentracionom logoru

0

Ćerka jedne od najpoznatijih balkanskih princeza svojevremeno je bila na večeri s Adolfom Hitlerom, koji je potom prezreo njenu porodicu i nju

Princeza Mafalda Savojska na jednoj verskoj ceremoniji
Princeza Mafalda Savojska na jednoj verskoj ceremonijifoto: Scherl / SZ-Photo / Profimedia

Poznate su priče brojnih članova evropskih kraljevskih porodica tokom Drugog svetskog rata – o njihovim podvizima, učešću u ratu na savezničkoj strani, ali i, u nekim slučajevima, o saradnji s nacistima.


O princezi koja je iskusila obe ove strane ne priča se često, pa mnogi čak ni ne znaju da je članica jedne od najpoznatijih porodica Starog kontinenta čak izgubila život iza zidina logora.
 

Ko je princeza koja je umrla u koncentracionom logoru?

 

Princeza Mafalda Savojska, poznata i kao Mafalda od Italije, rođena je 19. novembra 1902. u Rimu, kao drugo od petoro dece kralja Vitorija Emanuela III od Italije i njegove supruge Jelene Savojske od Crne Gore.

Unuka crnogorskog kralja Nikole I i Milene Vukotić, odnosno Umberta I i Margerite Savojske, bila je i starija sestra Umberta II, tada budućeg kralja Italije.


Dok je bila devojčica, porodica ju je obično zvala Muti, a najbliža je bila sa svojom majkom Jelenom, od koje je nasledila ljubav prema muzici i umetnosti. Bila je veoma posvećena svojoj ulozi italijanske princeze, pa je kao dete tokom Prvog svetskog rata s majkom posećivala vojne bolnice širom zemlje.

Brak princeze Mafalde s nacistom


Budući da je bila mlada i lepa žena kraljevske krvi s obeju strana porodice, bilo je očekivano da će i suprug princeze Mafalde biti "visokog roda". Tako je 1925. godine na jednoj baštenskoj zabavi upoznala princa Filipa, grofa od Hesena, unuka nemačkog imperatora Fridriha III, pa je uskoro dogovoreno da se oni venčaju. Ceremonija se dogodila u septembru 1925. u zamku Rakoniđi, a oni su uskoro dobili četvoro dece.

 


Ipak, Filip nije bio samo pripadnik evropske aristokratije – bio je i član Hitlerove Nacionalsocijalističke nemačke radničke partije, baš kao i njegov brat Kristof.

 

Kako je stupio u brak s italijanskom princezom Mafaldom, to je princa Filipa dovelo u poziciju da bude posrednik između nemačkih nacista i fašističke Vlade u Italiji. Štaviše, Mafalda je prisustvovala jednoj neformalnoj diplomatskoj večeri koju je Adolf Hitler održao u Berlinu.


Međutim, uskoro je nacistički vođa pomislio da Mafalda podriva nemački režim – u Gebelsovom dnevniku stoji da je Hitler nazvao italijansku princezu "najvećom ku**om u italijanskoj kraljevskoj kući".

 

Nije, ipak, poznato šta mu je dalo tu ideju – princeza se nije bavila politikom, nije se mešala u posao svog supruga i nikada nije pokazivala interesovanje za takve teme.

Vreme je prolazilo, a odnos Adolfa Hitlera i princa Filipa počeo je da se menja. Do sredine Drugog svetskog rata, nemački plemić bio je na čelu pruskih provincija i radio je za naciste, ali je 1943. pokušao da podnese ostavku. Navodno je on bio taj koji je obezbedio pasoše za Jevreje, zahvaljujući kojima su pobegli u Holandiju.

 


Bio je, međutim, sprečen da stupi sa svoje funkcije.

 

Kako je italijanska princeza završila u koncentracionom logoru?


Iste godine, princeza Mafalda otputovala je u Bugarsku na sahranu svog zeta kralja Borisa III, kada ju je tamo dočekala vest da je Italija kapitulirala i predala se savezničkim trupama, kao i da je njen suprug princ Filip u kućnom pritvoru u Bavarskoj, dok su joj deca pronašla utočište u Vatikanu.

 

Princeza se našla u situaciji da je sama, nezaštićena i da Hitler lično naredi njeno hapšenje. Međutim, privedena je uz obmanu – rekli su joj da dođe u Ambasadu kako bi primila poruku od supruga, ali je odmah uhapšena i poslata u Mihnen kako bi bila ispitana.


Mafalda je ubrzo potom završila u koncentracionom logoru Buhenvald, što je bila nacistička osveta njenoj porodici jer je izneverila naciste.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @aroyal.aday


Dok je boravila u logoru, princeza je bila zavedena pod imenom frau Fon Veber, ali su je zatočenici iz Italije vrlo brzo prepoznali. Stanovala je u baraci br. 15, izolovana i u sve lošijem zdravstvenom stanju. Budući da je od detinjstva bila bolešljiva, hrana koju je dobijala u logoru nije joj prijala, pa je uglavnom svoje obroke davala drugim zatvorenicima.


Prilikom savezničkog bombardovanja fabrike municije u Buhenvaldu, u čijoj je blizini živela, zadobila je opekotine po vratu i ruci. Navodno je tada ljudima oko sebe rekla:


Umreću. Nemojte me pamtiti kao princezu već kao svoju italijansku sestru.


Mafaldi je ruka potom amputirana posle infekcije, ali je obilno krvarila i umrla posle komplikacija u avgustu 1944. godine.

 


Ostaci princeze Mafalde poslati su zatim u krematorijum, gde ju je prepoznao sveštenik, pa je prokrijumčario njno telo i izneo ga iz logora. Najpre je sahranjena u Vajmaru, bez verskog obreda i obeleženog imena na grobu, dok je pramen njene kose poslat kraljevskoj porodici.


Nakon oslobođenja, telo princeze Mafalde prebačeno je u zamak Kronberg u Hesenu, gde je sahranjena u porodičnog grobnici njenog supruga princa Filipa.

 

BONUS VIDEO

Dirljiv potez kraljice Elizabete na sahrani princeze Dajane

 

makonda-tracker