mnogi joj ni danas ne opraštaju

Princ Filip godinama nije hteo da deli prostoriju s njom: Ova snaha priredila je najveću BRUKU kraljevskoj porodici

0

Ništa što su princ Čarls i princeza Dajana uradili nije moglo da se uporedi s trenutkom kada je kraljica, s porodicom na okupu, jednog jutra u Balmoralu dobila dnevnu štampu i na naslovnici videla Saru Ferguson

foto: Peter Jordan / Alamy / Alamy / Profimedia
foto: Peter Jordan / Alamy / Alamy / Profimedia

Pre 30 godina, britanska kraljevska porodica, koja je minulih decenija često morala da se nosi s lošim imidžom i bavi se kriznim PR-om, doživela je jedan od najjačih medijskih udara.


Koliko god da je ponašanje princa Čarlsa i princeze Dajane često bilo šokantno i neprijatno za javnost i kraljicu Elizabetu, ono se uvek zadržavalo iza zatvorenih vrata, što je davalo Kruni prostora da pripremi reakciju, negira ili samo ignoriše sve što se "šuška" i piše u nemilosrdnim britanskim tabloidima. Međutim, najozlogašenija kraljičina snaha uhvaćena je "na delu"!

 

Sara Ferguson, vojvotkinja od Jorka, rođena je u Londonu 15. oktobra 1959. godine, kao druga ćerka uglednog majora Ronalda Fergusona i režiserke dokumentarnih filmova Suzan Barantes. Nakon što su se njeni roditelji razveli, Sarina majka udala se za polo igrača Hektora Barantesa i preselila se u Argentinu, dok je Sara ostala sa ocem na imanju u Hempširu. Imala je osam godina kada ju je okean odvojio od majke, a njen otac ubrzo je stupio u brak sa Suzan Deptford i dobio još troje dece.

 

Sara je otvoreno pričala o tome kakva je trauma za nju bio razvod roditelja i majčin odlazak, zbog čega je razvila poremećaj u ishrani i prekomerno jela kako bi popunila prazninu i, kako kaže, "tešila se hranom".

 

Sara Ferguson, Princ Endru, princ Endrju
foto: Mike Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ona se često u britanskim medijima navodi kao primer izdanka "starog novca", budući da potiče iz ugledne porodice, a navodno je potomkinja jednog od nepriznatih sinova kralja Čarlsa II od Engleske i još nekoliko istaknutih istorijskih ličnosti i aristokrata. Zbog toga ne čudi što je ona dalja rođaka princa Endrua, za kog se udala 1986.


Mlađi sin kraljice Elizabete princ Endru i Sara Ferguson poznavali su se od detinjstva, a njeni roditelji su u jednom intervjuu otkrili da su se prvi put sreli kad su imali po tri godine. Vremenom se između njih rodila ljubav, a par se venčao 23. jula 1986. godine u Vestminsterskoj opatiji. Kako se pisalo, Endru je sam dizajnirao verenički prsten, a svojoj nevesti je odabrao burmanski rubin kako bi se slagao s njenom crvenom kosom.

Sara je smatrana odličnim dodatkom kraljevskoj porodici budući da je uvek bila nasmejana, elegantna i prijateljski nastrojena. Njihova prva ćerka princeza Beatris rođena je 1988. godine, dok je mlađa princeza Judžin stigla na svet 1990.

 

Tokom prve trudnoće, Sara je imala probleme s krvnim pritiskom i zadržavanjem vode, a ugojila se kao nikad ranije, što je britanska javnost dočekala uz podsmeh. Novu vojvotkinju od Jorka zvali su Vojvotkinja od Svinjetine (Duchess of Pork) i Debela Fergi, zbog čega se zavetovala da će smršati. To joj je pošlo za rukom, a u drugoj trudnoći su je kritikovali jer se nije ugojila dovoljno. Sara je kasnije pričala da je sve što su mediji pisali baveći se njenim telom uticalo na njeno samopouzdanje i dodatno pogoršalo njen poremećaj u ishrani.

 

Sara Ferguson
foto: Alpha / Zuma Press / Profimedia

Zbog svojih obaveza na moru, princ Endru često je odsustvovao od kuće, zbog čega se par razdvojio, a Sara je kasnije pričala kako su se tokom prvih pet godina braka viđali oko 40 dana godišnje. Do 1991. godine brak je bio u krizi, a Sarin je život u kraljevskoj porodici bio sve teži. Suočavala se s kritikama, negativnim tekstovima u medijima, morala je da pazi na svaki korak, a njeno prijateljstvo s teksaškim multimilionerom Stivom Vajatom privlačilo je mnogo pažnje.


Početkom 1992. princ Endru i Sara Ferguson saopštili su da se rastaju, a Palata je objavila da ona ubuduće neće imati radne zadatke u ime Kraljice, kao i da Kruna neće brinuti o njenim dugovima.


Međutim, ništa nije moglo da ih pripremi za ono što je usledilo. U avgustu iste godine, tabloid Daily Mirror objavio je, naime, paparaco fotografije na kojima se vidi kako američki finansijski menadžer Džon Brajan ljubi i sisa nožne prste Sare Ferguson dok se ona sunča potpuno obnaženih grudi.

Sve se dogodilo tokom njihovog letovanja na jugu Francuske, dok je par odmarao u Ferginoj vili u Sen Tropeu. Na ostalim fotografijama oni su se grlili i ljubili, a pored dela sa stopalima posebno je šokantno za britansku javnost bilo to što se na fotografijama vidi kako s njima dok se ljube sedi Sarina ćerka princeza Judžin, tada dvogodišnjakinja.

 

Ovo je bio prvi put da je neki član kraljevske porodice viđen u toliko prisnoj i intimnoj situaciji. U trenutku kada su fotografije objavljene, Sara je bila u društvu čitave porodice, koja je tada boravila u škotskom dvorcu Balmoral. Navodno je princeza Dajana, koja je imala blizak odnos sa Sarom, jednom svom prijatelju rekla da je "crvenokosa u nevolji".

 

Princeza Dajana, Sara Ferguson
foto: UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia

Navodno je prvi član porodice koji je pokazao svoj bes prema Sari bio princ Filip, njen svekar i suprug kraljice Elizabete, koji nije štedeo reči, a kraljica ju je odmah zamolila da napusti Balmoral. Sara je s dadiljom i ćerkama odmah napustila zamak i vozila do aerodroma u Aberdinu kako bi se vratila kući.


Godinama kasnije, Fergusonova je pričala o tome kako se osetila kad je videla ovu naslovnu stranu.


Sećam se da sam je gledala i ponavljala: "O, ne, Sara" – rekla je ona.


Princ Filip, koji je mnogo voleo Saru, nikad nije oprostio svojoj omiljenoj snahi ovaj skandal i tenzije među njima ostale su do kaja njegovog života. Navodno je Sara morala da prekine obrok i izađe ako on uđe u prostoriju, a odmor u nekoj od kraljičinih rezidencija bi prekidala čim se Filip pojavi.

 

Sara Ferguson
foto: EPA/JASON SZENES

Ipak, oni su viđeni kako stoje zajedno na svadbi njene mlađe ćerke 2019. godine, što znači da su se, makar u poslednjim Filipovim godinama, trudili da izglade stvari.

 

Cela kraljevska porodica distancirala se tada od Sare, a ona i princ Endru zvanično su se razveli 1996. godine, kada je ona ostala bez titule Njenog kraljevskog visočanstva. Ipak, njih dvoje i danas imaju odličan odnos, a Fergusonova je pre nekoliko godina na pitanje postoji li mogućnost da se ponovo venčaju odgovorila:


On je i dalje moj zgodni princ, on će uvek biti moj zgodni princ.

 

Princ Endru, princ Endrju, Sara Ferguson
foto: EPA/WILL OLIVER

Danas je odnos Sare Ferguson i porodice pun obrta i nepredvidljiv: nije pozvana na venčanje princa Edvarda 1999, kao ni na venčanje princa Vilijama i Kejt Midlton 2011, ali je bila među gošćama na svadbi princa Harija i Megan Markl 2018. godine. Ponekad je viđamo na porodičnim događajima, ponekad ne, ali ona uvek ima onaj prepoznatljivi osmeh kojim je osamdesetih šarmirala Englesku.

 

 

makonda-tracker