icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

obavezno probajte

Ne peče se, jeftina je i neodoljiva! KEKS TORTA koja se služila venčanju princa Vilijama i Kejt Midlton (RECEPT)

Iako kraljevsko venčanje zamišljamo kao događaj na kom se služe gastronomska remek-dela, najpopularniji slatkiš na trpezi te 2011. godine bila je brza torta s kojom je nemoguće pogrešiti

foto: Dan Materna / MFDNES   LN / Profimedia
foto: Dan Materna / MFDNES LN / Profimedia

Mladenačka torta na venčanju princa Vilijam i Kejt Midlton bila je lagana poslastica sa limunom, ali se posle svadbe najviše pričalo o drugoj torti – čokoladnom dezertu od keksa koji je pojeo za tili čas!


To je omiljena torta iz Vilijamovog detinjstva, pa je on želeo da njom posluži zvanice na venčanju veka, koje su je slistile vrlo brzo i bacile u senku centralnu i raskošnu glavnu poslasticu.

 

U pitanju je slatkiš koji se ne peče, a priprema se vrlo jednostavno, ako pratite ovaj recept.

 

Sastojci:

 

  • 250 grama keksa
  • 120 grama omekšalog puterta
  • 120 grama šećera
  • 120 grama crne čokolade
  • 2 kašike vruće vode

 

Čokoladni ganaš:

 

  • 120 grama crne čokolade
  • 120 grama slatke pavlake

 

Čokoladna torta, Čokoladna keks torta, Torta sa venčanja princa VIlijama i Kejt MIdlton
foto: Alp Aksoy/Shutterstock

Priprema


Izlomite keks na komadiće veličine od 1-2 cm (ručno, kako ne bi bio presitan). U jednoj činiji pomešajte omekšali puter i slatku pavlaku i mutite dok ne sobijete laganu i glatku smesu.


Otopite čokoladu (u mikrotalasnoj ili na pari), pa je dodajte mešaviniu putera i šećera i promešajte dobro. Na kraju dodajte vodu i izlomljen keks, pa dobro promešajte kako biste vidi sigurni da je sav keks dobro prekriven čokoladom.
Prebacite smesu u kalup obložen pek-papirom, pa stavite u frižider da se hladi i stegne, najmanje pola sata.


Što se tiče ganaša, stavite slatku pavlaku da prokuva, pa joj dodajte izlomljenu crnu čokoladu. Mešajte dok se krčka na tihoj do srednjoj vatri, sve dok se čokolada ne otopi i smesa lepo ne sjedini.


Potom izvadite torticu iz kalupa i pažljivo je prelijte ili premažite povim čokoladnim prelivom, pa ukrasite po želji.