iznenadićete se

Čarls nikad nije imao šansu: Koje dete je bilo miljenik kraljice Elizabete i princa Filipa?

0

Iako je nasledio njen tron, kralj Čarls III nikad nije bio omiljeno dete svoje majke, koja navodno nije krila kome je najnaklonjenija

foto: EPA-EFE/TIM GRAHAM / POOL
foto: EPA-EFE/TIM GRAHAM / POOL

Nijedan roditelj neće priznati da ima miljenike, ali je kraljica Elizabeta II navodno jedno svoje dete otvoreno volela više od ostalih.


Pokojna Elizabeta i princ Filip, vojvoda od Edinburga, dobili su četvoro dece – princa Čarlsa (73), princezu Anu (71), princa Endrua (62) i princa Edvarda (58).


Ako me pitaju šta mislim o porodičnom životu posle 25 godina braka, mogu da odgovorim jednako ubedljivo i jednostavno – ja sam za to – istakla je kraljica u jednom govoru 1972. godine.

 

Poznato je da Elizabeta nije, makar javno, bila najtoplija žena na svetu i da često morala svoju dužnost da stavlja ispred porodice, a mnogi veruju da je u slučaju najmanje jednog svog deteta umela da bude posebno slaba i srdačnija. Ko je to?


Nakon što je izbio skandal princa Endrua, kada je otkriveno da je išao na ostrvo Džefrija Epstajna i kada ga je Amerikanka Virdžinija Roberts tužila tvrdeći da je sa 17 godina primorana na odnose s njim, mnogi su isticali da će kraljica biti blagonaklona prema njemu jer joj je miljenik.

 

Kraljica Elizabeta II, Kraljica Elizabeta, princ Endru, princ Endrju
foto: Stephen Lock / Zuma Press / Profimedia

Ispostavilo se da je Elizabeta zaista bila nežnija nego što se očekivalo i oduzela mu tek nekoliko privilegija, ali i da princ Endru ipak nije njeno najdraže dete.


Što se tiče njenog prvenca i prestolonaslednika Čarlsa, pokojna kraljica i sadašnji kralj imali su vrlo komplikovan odnos. Javna je tajna da je ona jedva bila prisutna u njegovom životu, budući da je Čarls bio već rođen kad je stupila na presto i kada se suočila s brojnim obavezama i odgovornostima.

 

princ Čarls, Kraljica Elizabeta, kraljevska porodica, Britanska kraljevska porodica
foto: Shutterstock

S dve godine mlađom princezom Anom kraljica je bila nešto bliskija, a jedina Elizabetina ćerka jednom prilikom je pričala o tome što njena majka važi za hladnu ženu.


Jednostavno ne verujem da je postoji bilo kakav dokaz koji bi sugerisao da njoj nije stalo... To je zabluda... Ne verujem da je bilo ko od nas na trenutak pomislio da nas ne voli kao što druge majke vole svoju decu – istakla je princeza jednom za Bi-Bi-Si.

 

Princeza Ana
foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Međutim, kraljica Elizabeta najnaklonjenija je bila najmlađem od svoje dece – priincu Edvardu, grofu od Veseksa, kažu stručnjaci za kraljevsku porodicu.


Princ Edvard, koji nam ponekad deluje slabašno i pomalo iritantno, uvek je bio miljenik svojih roditelja – tvrdi Metju Denison, koji je napisao više knjiga o životu britanske kraljevske porodice.

 

Princ Edvard
foto: EPA-EFE/Adam Vaughan

To je postalo očigledno 1987. godine, kada je Edvard, tada dvadesetdvogodišnjak, odustao od Korpusa kraljevskih marinaca posle trećine svoje predviđene 12-mesečne obuke. Na iznenađenje mnogih, princ Filip se nije obrušio na sina kao tona cigala. Prihvatio je da to "nije bio dobar izbor za Edvarda" i on je do danas zahvalan na tome – objasnio je Denison.


Princ Edvard je, inače, jedini od Filipove i Elizabetine dece koji se nije razveo. Od juna 1999. u braku je sa Sofi Ris-Džouns, s kojom ima ćerku ledi Luiz (18) i sina Džejmsa (14).


Edvard je postao tiha i efikasna figura koja ne traži pažnju i ne dobija naslove – rekao je jedan kraljevski insajder jednom prilikom za Express. – On i Sofi se dopadaju ljudima zbog toga što završavaju obaveze i ne žale se.

 


 

makonda-tracker