spisak je dug

"Bila bih srećnija da je otišao svojoj trudnoj supruzi...": Ko su žene s kojima je princ Filip navodno VARAO KRALJICU?

0

Jedan od tračeva koji najduže prati britansku kraljevsku porodicu tiče se preljuba vojvode od Edinburga, koji je najpoznatiji kao suprug kraljice Elizabete II

foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Dok iščekujemo narednu sezonu serije "Kruna", iznova se vraćamo na stare, posebno nakon smrti kraljice Elizabete II, koja je probudila veliko interesovanje za interesantnu istoriju britanske kraljevske porodice.


"Kruna" nas je podsetila na mnoge zaboravljene i emotivne epizode u životu najpoznatije porodice na planeti, a jedna od najburnijih je svakako priča o neverstvu princa Filipa, vojvode od Edinburga. Preljubama je posvećen veliki deo druge sezone ove serije: Džeki Kenedi se žali na afere Džona Kenedija, Ajlin Parker traži razvod optužujući muža za prevaru, premijer Harold Mekmilan iznova "dobija rogove"... Ipak, glavni junak iza motiva neverstva svakako je princ Filip, suprug Elizabete II, koji je u "Kruni" serijski preljubnik.


Koliko je to, zapravo, istina? Da li je i onaj pravi, netelevizijski FIlip varao svoju suprugu, jednu od najmoćnijih žena u savremenoj istoriji?

 

Iako sam čin Filipove prevare nikad nije prikazan, autor Piter Morgan sve vreme jasno ukazuje na to da se ona događa iznova i iznova. Štaviše, to je toliko opšte prihvaćena stvar da je Morgan na jednoj konferenciji za štampu zbunjeno pitao: "Zar ne znaju svi u Britaniji da je on imao aferu?", izazvavši vrlo neprijatnu situaciju.


Kako su svojevremeno pisali britanski mediji, ne postoje dokazi da je princ Filip zaista bio neveran kraljici tokom više od 70 godina braka. Šuškalo se, međutim, o mnogima...

 

Kraljica Elizabeta, Princ Filip
foto: AFP / AFP / Profimedia

Jedna od poznatijih njegovih ljubavnica, prema tračevima, bila je Galina Ulanova, ruska balerina s kojom je princ povezivan oko 1957. godine.

U seriji "Kruna", kraljica Elizabeta se zabrine kada pronađe Galininu fotografiju u Filipovim stvarima, ali zapravo nikad nije postojao nijedan dokaz da je princ imao bilo kakve veze s njom.


Najpoznatija od žena za koje se pričalo da su imale aferu s princem Filipom bila je glumica Pet Kirkvud, velika pozorišna zvezda iz tridesetih i četrdesetih godina 20. veka. Ona je osvajala talentom i lepotom, a kritičar Kenet Tinan svojevremeno je nazvao Petine noge "osmim svetskim čudom".

Princ i Pet su se u javnosti sreli najmanje sedam puta, a ona je uvek negirala da je njihov odnos romantične prirode. Toliko se pričalo da je o njihovoj vezi da je Kirkvudova molila Filipa i Bakingemsku palatu da odbace ove glasine i spasu joj imidž, ali oni to nikad nisu učinili. Međutim, utvrđeno je da postoje pisma koja su princ i glumica razmenjivali, a ona su u posedu Majkla Torntona.

On tvrdi da je Pet Kirkvud u jednom intervjuu rekla:


Obično se ne očekuje od dame da brani svoju čast. To bi trebalo da uradi džentlmen. Bila bih srećnija i život bi mi bio lakši da je princ Filip, umesto što se pojavio nepozvan u mojoj garderobi, otišao kući svojoj trudnoj supruzi pomenute noći.

 

Pet je navodno ovaj trač uništio karijeru, a kasnije je pričala kako se sama "borila s morem punim ajkula".

Pored Pet Kirkvud, Filip je povezivan s TV zvezdom Kejti Bojl, pevačicom Helenom Korde, glumicom Merl Oberon, književnicom Dafne di Morije, kraljičinom rođakom princezom Aleksandrom... Izvesno vreme se pričalo i da je on prešao granicu s vojvotkinjom od Aberkorna, koja je priznala da sa suprugom kraljice Elizabete ima "strastveno prijateljstvo", uz komentar da ipak "nije otišla u krevet s nim". Na pitanje misli li da je on spavao s nekom od svojih prijateljica, rekla je:


Sumnjam u to. Ne, sigurna sam da nije... Ali on je ljudsko biće... Ko zna?!

 

Princ Filip
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Toliko je pitanje prinčevog neverstva intrigiralo javnost da je jedan novinar otvoreno pitao Filipa postoji li mogućnost da je dobio decu s drugim ženama i sugerisao da je princ bio u homoseksualnoj vezi s nekadašnjim predsednikom Francuske Valerijem Žiskarom d'Estenom. Filip nije želeo da odgovori na ova pitanja.


Međutim, za kraljevsku biografkinju Saru Bredford nema dileme. U svojoj knjizi "Elizabeta II: Njen život u naše vreme" istakla je da je princ Filip preljubnik i da kraljica nema problem s tim.

 

Kraljica Elizabeta, Engleska kraljica, princ Filip
foto: Profimedia

Vojvoda od Edinburga je imao afere... Romantične afere, i to više od jedne – napisala je ona 2011. – On je vara i kraljica to prihvata. Mislim da ona veruje da su muškarci jednostavno takvi. Nikad nije bio od onih koji jure glumice. Njegov ukus je drugačiji. Žene koje želi su uvek mlađe od njega, obično prelepe i visokog aristokratskog porekla.


Često se u medijima pisalo da je to jednostavno "kraljevski način života", budući da se varanje supružnika među aristokratama dugo smatralo nečim sasvim logičnim i, štaviše, poželjnim ponašanjem zarad mira u braku. Tako su dugo svi u njihovim društvenim krugovima znali da je princ Čarls u vezi s Kamilom Parker, koja je bila udata za Endrua Parkera-Boulsa, iako im je Čarls krstio sina i bio čest gost u njihovom domu.

 

 

 

makonda-tracker