trend godine

Ljupko, romantično & tako šik: Cipele lepše i od baletanki osvjajaju trendseterke, a ovoj kombinaciji su predivne

0

Istovremeno jednostavne i vrlo efektne, ove cipelice su s razlogom popularne duže od veka, a u spoju s belim soknama izgledaju još lepše

Hejli Biber nosila je pre nekoliko dana simpatične prolećne cipelice
Hejli Biber nosila je pre nekoliko dana simpatične prolećne cipelicefoto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Protekli vikend obeležio je popularni muzički festival Koačela, koji se svakog proleća održava u Kaliforniji i okuplja veliki broj poznatih ličnosti.


Među njima je ove godine ponovo bila manekenka Hejli Biber, čiji je svaki stajling modna inspiracija, a u jednom trenutku na je viđena u vrlo šik kombinaciji za proleće.


Supruga pevača Džastina Bibera ponela je retro fudbalski dres zelene boje u kombinaciji s belim šortsom, a svoje izdanje je upotpuila belim soknicama i vrlo popularnim modelom cipela ove sezone – klasičnim meri džejn ravnim cipelicama.

 

Hejli Biber u meri džejn cipelama i belim čarapama na Koačeli
Hejli Biber u meri džejn cipelama i belim čarapama na Koačelifoto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Opredelila se za model brenda Sandy Liang, cipele jednostavnog dizajna, od crne napa kože, koji izgleda vrlo ljupko u spoju s belim čarapama i uglavnom ih trendseterke nose baš tako.

Nekada deo školske uniforme devojčica, ovaj spoj je ušao u stil odraslih žena pre više decenija, a već neko vreme poznati brendovi, poput kuća MargielaChanel, Gucci, Versace, Miu Miu, postepeno vraćaju cipele meri džejn, pa ne čudi što ove godine doživljavaju takvu popularnost.

 

Hejli Biber u meri džejn cipelama i belim čarapama na Koačeli
Hejli Biber u meri džejn cipelama i belim čarapama na Koačelifoto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Šik model cipela za koji je karakterističan kaiš koji se pruža preko stopala osvojio je modnu scenu Pariza tokom 20-ih i 30-ih godina prošlog veka, a tokom 60-ih su bile najpopularniji model ravnih ženskih cipela.

 

Danas one nisu samo ravne, već se mogu naći varijante sa stabilnom blok-štiklom, platformom, pa i s niskom kitten štiklicom.

 

Influenserka Aleksa Čang u animal print meri džejn cipelama
Influenserka Aleksa Čang u animal print meri džejn cipelamafoto: Raw Image LTD/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Cipele meri džejn najverovatnije su prvi put napravljene u obliku u kom ih znamo danas u drugoj polovini XIX veka, u vreme španske kraljice Merceditas, supruge kralja Alfonsa XII.

Marija de las Mercedes de Orleans udala se za kralja 1878. godine baš u simpatičnim, lakovanim cipelama s kaišem, a preminula je samo pet meseci posle venčanja, pa je romantizovano sve u vezi s njom.

 


Početkom XX veka, 1904, sličan model je predstavila kuća Brown Shoe Company iz Misurija, koja ih je nazvala Mary Jane po devojčici u koju je zaljubljen popularni strip junak tog vremena Baster Braun.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elodie Romy (@elodieromy)


Čak i baletanke koje se nose 2024. biće inspirisane meri džejn cipelama, odnosno ukrašene kaišićima, i one su definitivno odlična investicija za proleće i leto, a u kombinaciji s belim čarapama su spoj koji se teško ignoriše.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Bata Spasojević o stilu mladih

 

makonda-tracker