zauvek u trendu

Imate za samo jedan par obuće, a NE VOLITE BALETANKE? JEDINE CIPELE koje možete da nosite cele godine još su lepše

0

Ukoliko ne možete da priuštite više modela obuće i u narednom periodu planirate da nosite samo jedan par, ovaj trend će vam se dopasti

VEČNO TRENDI ŽENSKA OBUĆA
VEČNO TRENDI ŽENSKA OBUĆAfoto: Street style photo/Shutterstock

Leto i dalje traje, ali već počinjemo da razmišljamo o prelaznom vremenu i jesenjoj sezoni, a postoje modeli obuće koji su tako praktični da ih lako možete nositi i sredinom avgusta i u oktobru.


Leto je vreme za sandale, papuče i espadrile, ali uvek je dobro imati pouzdan par ravnih cipela za sve prilike. Među njima se može naći mnogo varijanti koje su zgodne za svako doba godine izuzev snežnih i kišnih dana, a jedan od neprolaznih trendova svakako su cipele Mary Jane.


Ovaj model ravne obuće često i rado nosi i Aleksa Čang, jedna od najuticajnijih trendseterki današnjice, a ona neguje stil koji predstavlja miks modnih aktuelnosti i klasika iz šezdesetih. Tako je nedavno s farmerkama širih nogavica ponela vrlo šik Mary Jane cipele ukrašene animal dezenom.

 

Aleksa Čang tokom šetnje Noting hilom u pelepim animal mary jane cipelama ravnog đona
Aleksa Čang tokom šetnje Noting hilom u pelepim animal mary jane cipelama ravnog đonafoto: Raw Image LTD/MEGA / The Mega Agency / Profimedia
  • Šta su cipele Mary Jane?


Ovaj vanvremenski model našao se proteklih godina u kolekcijama mnogih velikih kuća, a samo neke od njih su Chanel, Gucci, Versace, Miu Miu...

 

Proizvode se sa vrhom raznih oblika, sa platformom ili niskim đonom, malenom štiklom, ravne ili sa stabilnom blok-petom. Ono što ih uvek karakteriše je decentni kaiš preko stopala, koji ih čini vrlo šik izborom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elodie Romy (@elodieromy)


Kako se obično veruje, ovaj model potiče iz druge polovine 19. veka, odnosno od vremena španske kraljice Merceditas, supruge kralja Alfonsa XII. Marija de las Mercedes de Orleans udala se za kralja 1878. godine, a preminula je samo pet meseci posle venčanja.

 

Ova tužna ljubavna priča postala je legendarna u Španiji i inspirisala mnoge pesme i slike, a uskoro se proširila priča i o ljupkim lakovanim cipelama koje je kraljica nosila kada je rekla "da".

 


Nekoliko decenija kasnije, 1904. godine, ovaj model predstavljen je pod imenom Mary Jane, a svetu ga je pružio brend Brown Shoe Company iz Misurija. Simpatično ime cipele su dobile po Meri Džejn, devojčici u koju je zaljubljen popularni strip junak tog vremena Baster Braun.


Uskoro su postale jedan od vodećih trendova u ženskoj modi u Americi, a potom su tokom 20-ih i 30-ih osvojile i parisku scenu, pa dalje i čitavu Evropu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tin Vcb (@tinvcb)

 

BONUS VIDEO

Smart casual cipele Ane Ivanović

 

 

makonda-tracker