zdravlje žene

Koliko je normalno ugojiti se tokom PMS-a i menstruacije? Sve preko ovog viška nema veze sa ciklusom

0

Menstruacija nosi sa sobom niz promena u organizmu, a čak nekoliko njih utiče na to da broj na ekranu vage prilikom merenja bude veći. Koliko je normalno i šta se dalje dešava s tim kilogramima?

foto: tommaso79/Shutterstock
foto: tommaso79/Shutterstock

Nadutost i pojačan apetit simptomi su koji gotovo neizostavno prate PMS i menstruaciju i u pitanju je normalna pojava. Ipak, koliko god pojeli i koliko god nezdrave namirnice birali u pokušaju da zadovoljite žudnju za šećerom, ne očekujete da će nekoliko dana nepažnje moći da se odrazi na kilažu, zar ne?

 

Velika greška – jer stručnjaci kažu da i te kako moguće ugojiti se tokom "onih dana", pa čak i da je sasvim normalna pojava.


Telesna težina pomalo oscilira svakodnevno, zbog čega je važno ne opterećivati se svakodnevnim merenjem i promenama u kilaži. Višak kilograma je tokom ciklusa normalna pojava jer telo tako reaguje na hormonske promene – objasnila je ginekološkinja Eli Rajner.

 

Kako ističe medicinska platforma Healthline, normalno je na početku menstrualnog ciklusa ugojiti se od 1,5 do 2,5 kilograma, a ovaj višak uglavnom nestaje nakon nekoliko dana krvarenja. U pitanju je fizički simptom predmenstrualnog sindroma, do kog dolazi usled naglih promena nivoa hormona.

 

Menstruacija
foto: WindNight, Shutterstock

Povećanje telesne težine i osećaj nadutosti bolova u stomaku su uobičajeni simptomi tokom menstruacije, a tako se osećate iz više razloga.


Najčešći uzroci povećanja težine tokom menstruacije su:

 

  • hormonske promene – pad estrogena i progesterona, koji kontrolišu i način na koji telo reguliše tečnost, pa se u tkivima nakuplja više vode, što povećava težinu, ali ne i masnoću
  • zadržavanje vode – dakle usled ovog nakupljanja dolazi do zadržavanja viška tečnosti u organizmu, a to je normalna pojava koju iskusi oko 92 odsto žena tokom menstruacije
  • nadimanje – zbog hormonskih promena dolazi do povećanja gasova u gastrointestinalnom traktu, a to udruženo sa zadržavanjem vode u stomaku pojačava nadimanje
  • žudnja za hranom – naravno, tu je i najočigledniji uzrok: zbog hormonskih promena i, posebno, pada serotonina, kao i pada magnezijuma (koji izaziva pojačanu potrebu za šećerom) jača apetit i unosimo veće količine hrane nego inače i mahom biramo nezdravo

 

 

 

makonda-tracker