obratite pažnju

Koliko GASOVA dnevno je normalno? 5 loših navika zbog kojih često imate ovaj problem

1

Gasovi su jedna od neprijatnijih tema kada je u pitanju naš sistem organa za varenje, ali moramo biti svesni da su oni sasvim normalna pojava i znak zdravog digestivnog sistema. Kako smanjiti ovu pojavu?

foto: Evgeny Hmur/Shutterstock
foto: Evgeny Hmur/Shutterstock

Statistike kažu da prosečan čovek dnevno izbacuje gasove od 14 do 23 puta. Ovo vam zvuči previše, ali treba znati da većinu gasova mi ne primetimo tako da ovaj broj nije zastrašujući.

 

Najveći broj gasova koje izbacite je zapravo vazduh koji ste progutali tokom jela. Gasove ne možete zaustaviti niti iskoreniti, ali možete uticati na njihovu učestalost određenim navikama.


1. Jedite sporije

 

Jedenje pice, Pica, Hrana
foto: Shutterstock/AS photostudio

Kada jedete brzo, progutate istovremeno više vazduha i to posle izaziva gasove. Ovo ćete izbeći najlakše ako prestanete da jedete na brzinu ili dok nešto radite. Odvojite vreme za ručak i budite koncentrisani na hranu.

 

2. Žvakaća guma

 

devojka, žena, žvaka, roze boja, ružičasta boja, pink boja, horoskop
foto: Shutterstock

Ukoliko volite žvake, znajte da tako opet unosite mnogo vazduha u vaš organizam, tako da zamenite ih nekim osvežavajućim bombonama koje ne morate da žvaćete.

 

3. Izbegavajte pivo i gazirana pića

 

Gazirano piće
foto: Shutterstock

Neki od mehurića iz ovih pića će proći kroz vaš digestivni sistem i izazivaće gasove. Probajte da umesto ovih napitaka pijete čaj, vodu, vino i prirodne sokove.

 

4. Pijte probiotik

 

Tablete, Lečenje, Antibiotik, Probiotik, Zdravlje, Lek, Pilule
foto: G-Stock Studio/Shutterstock

Znamo da u našem organizmu postoje korisne bakterije koje nam pomažu u varenju. Probiotici ih sadrže i mnogi ljudi ih piju kako bi lakše svarili hranu i smanjili osećaj nadutosti.

 

5. Lečite konstipaciju

 

zabrinuta žena, Zabrinutost, Glavobolja
foto: Profimedia

Konstipacija je zatvor, retko pražnjenje creva sa tvrdom stolicom. Kada se creva tako retko prazne, dolazi do stvaranja gasova koje moramo da izbacimo. Unesite u ishranu više voća i povrća i pijte dosta vode.

 


 

makonda-tracker