zdravlje žene

Šta ako menstruacija porani? 12 mogućih uzroka koje morate imati u vidu

0

Da li postoji razlog za brigu kada menstruacija počne ranije zavisi od toga koliko se to često dešava i postoje li još neki prateći simptomi...

foto: DexonDee/Shutterstock
foto: DexonDee/Shutterstock

Telo svake žene je drugačije, a to podrazumeva i jedan od najsloženijih procesa u organizmu — menstrualni ciklus i menstrualno krvarenje. U proseku, ciklus traje oko 28 dana, a sama menstruacija oko pet, ali svaka žena ima svoj ritam i način na koji njen ciklus funkcioniše, pa je za neke normalno da menstruaciju dobijaju na svakih 40 dana.


Obično se priča o kašnjenju menstruacije, ali šta kad se dogodi da menstrualno krvarenje porani? Da li je ovo razlog za brigu?


Kako objašnjavaju stručnjaci, ukoliko vam je ciklus uvek kraći od 21 dana, to bi mogao biti pokazatelj da postoji neki zdravstveni problem zbog kog morate da se obrate ginekologu. Ako se to dogodilo prvi put ili se dešava s vremena na vreme, ovo su potencijalni uzroci.

 

  • Pubertet


Budući da pubertet pokreću reproduktivni hormoni, njihove oscilacije mogu da dovedu do niza promena: uvećanja tkiva dojki, rasta malja ispod pazuha, pojave akni, promena raspoloženja itd. U prvih nekoliko godina, moguće je da mentruacija ne bude sasvim redovna, odnosno da ciklus traje duže ili kraće, pa i da se dogodi da porani.

 

Menstruacija, PMS
foto: Marjan Apostolovic/Shutterstock

Ako se to dešava iz meseca u mesec, važno je zakazati ginekološki pregled i otvoreno razgovarati s lekarom o svemu što vas brine.

 

  • Perimenopauza

 

Perimenopauza je period koji traje više godina pre nego što nastupi i poslednje menstrualno krvarenje. Tada se događaju brojne promene u organizmu žene, a na prvom mestu se odnose na rad hormona.


Obično počinje u četrdesetim, ali nema pravila jer može da počne i ranije i kasnije, a u svakom slučaju dolazi do neregularnosti menstrualnog ciklusa. Tako ovulacija može da izostane, a menstrualno krvarenje može da porani ili zakasni.


Perimenopauza, takođe, može da dovede do toga da krvarenje bude manje ili više obilno, da menstruacija izostane, kao i da se jave razdražljivost, problemi sa snom, vaginalna suvoća, valunzi...

 

  • Intenzivno vežbanje

 

Naporni treninzi mogu da izazovu neredovne menstruacije ili čak amenoreju, odnosno privremeni gubitak menstruacije. To stanje su neretko prijavljivale profesionalne sportistkinje koje treniraju više sati dnevno, a najčešće je kod balerina i gimnastičarki.


Vežbanje utiče na menstrualni ciklus samo kada trošite mnogo više kalorija nego što unosite. Kada nema dovoljno energije, telo ne može da proizvede dovoljno reproduktivnih hormona zanormalnu ovulaciju.

 

Balerine
foto: Evgeniy Kalinovskiy/Shutterstock
  • Oscilacije u težini

 

Neredovna menstruacija, njen izostanak ili ranije dobijanje često su povezani s velikim promenama telesne težine, obično ako dođe do naglog mršavljenja.


To može da bude slučaj posle ekstremnih restriktivnih dijeta, operacija smanjenja želuca ili zbog poremećaja u ishrani jer telo, kada uđe u režim gladovanja, čuva energiju za osnovne životne funkcije i prestaje da proizvodi hormone neophodne za normalnu menstruaciju.

 

  • Stres

 

Prekomeran stres može da poremeti nivo hormona, što za posledicu ima neredovnu menstruaciju. Pored očiglednih stresnih situacija, do stresa dovode i neobjašnjive promene telesne težine i poteškoće sa snom i koncentracijom.

 

  • Promene uobičajene rutine

 

Pojedina istraživanja pokazala su da žene koje prelaze iz noćne u jutanju smenu, poput medicinskih sestara, češće imaju neredovne menstruacije od onih koje imaju ustaljeni ritam dana.


Slične efekte imaju i promene vremenskih zona, a stručnjaci smatraju da je uzrok poremećaj u cirkadijalnom ritmu organizma i nivou melatonina, hormona spavanja.

 

Ovulacija, Plodni dani, Menstruacija
foto: Alexander Klenov / Alamy / Alamy / Profimedia
  • Lekovi za razređivanje krvi

 

Naučna istraživanja dokazala su da konzumiranje antikoagulanasa može da produži menstruaciju i izazove obilno krvarenje, odnosno poremećaje u kvalitetu i redovnosti krvarenja.

 

  • Oralna kontracepcija

 

Hormoni koji se nalaze u tabletama za kontracepciju direktno utiču na ovulaciju i menstruaciju, a iako one tipično deluju tako što ciklus bude tačan u dan, u prvim mesecima može da se dogodi da dođe do odstupanja.

 

  • Sindrom policističnih jajnika

 

Ovo stanje je uzrokovano hormonskim disbalansom i pogađa svaku desetu ženu u reproduktivnom dobu. Ono izaziva još i neredovne menstruacije ili njihov izostanak, maljavost, akne, gojenje...

 

  • Endometrioza

 

Ovo stanje na koje se sve češće upozorava u poslednje vreme podrazumeva prisustvo endometrijuma (sluzokože materice) izvan šupljine materice, odnosno na jajnicima, jajovodima itd.

 

U pitanju je hronično oboljenje koje je povezano sa cikličnim promenama steroidnih. Velika žarišta obično mogu da se vide i prilikom ultrazvučnog pregleda, dok se manje promene otkrivaju laparoskopskom metodom.

 

Menstruacija, Ulošci
foto: Kunlanan Yarist/Shutterstock
  • Nelečeni dijabetes

 

Ukoliko dijabetes nije dijagnostikovan ili je loše lečen, nivo glukoze u krvi je hronično viši od normalnog, a jedna studija iz 2011. pokazala je da su žene koje imaju dijabetes tipa 2 češće imale neredovne menstruacjie u godinama pre dijagnoze.

 

  • Bolesti štitne žlezde

 

Različita stanja tiroidne žlezde dovode do toga da organizam proizvodi više ili manje hormona štitne žlezde nego što je telu potrebno. U pitanju su hormoni koji su neophodni za više funkcija, uključući metabolizam i menstrualni ciklus, a individualni simptomi zavise od toga da li je štitasta žlezda neaktivna ili preaktivna.

 

 

makonda-tracker