važno je

Zašto menstruacija krene, pa stane? Ova pojava može da bude sasvim normalna, ali i važan alarm

0

Jedna od najčešćih briga žena u vezi s menstruacijom jeste pojava da ona počne i iz čista mira stane, da bi se potom iznenada ponovo nastavila

foto: WindNight, Shutterstock
foto: WindNight, Shutterstock

Žene, u proseku, imaju menstruaciju 12 puta godišnje tokom 38 godina, odnosno oko 456 puta u životu. Ona je važan deo ženskog zdravlja, ali i funkcionisanja organizma ― i nešto što moramo da razumemo u potpunosti kako bismo bolje upoznale svoje telo.


Menstrualni ciklus prosečno traje 28 dana, ali to je individualna stvar i može da traje od 21 do 35 dana. Neredovnim ciklusom smatra se onaj koji traje kraće ili duže od ovih granica i obično je značajno manje ili više obilan. Krvarenje tipično traje oko pet dana, ali može da se događa vrlo kratko – dva dana, ili duže – čak do sedam, a najobilnije je na početku.

 

Među neregularnostima ciklusa ima mnogo pojedinosti koje zabrinu žene, nekad s pravom, nekad bez potrebe, a jedna od njih je tačkasto krvarenje između menstruacija.


Menstrualna krv sastoji se mahom od krvi, a delom je tu i tkivo endometrijalne sluznice, s unutrašnje strane materice. Međutim, ova sluznica se ne odvaja uvek istim, stabilnim tempom, i upravo je to razlog što je krvarenje u nekim danima obilnije.

 

Ovulacija, Plodni dani, Menstruacija
foto: Alexander Klenov / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko neko tkivo privremeno blokira protok iz grlića materice, to može da dovede do manje obilnog krvarenja, što uglavnom prati veća količina krvi nakon što se blokada probije. To može biti razlog za to što menstruacija počne, zaustavi se, pa se ponovo javi.


U svakom slučaju, oscilacije od dana do dana smatraju se normalnim ukoliko samo krvarenje traje 3-7 dana.

 

Jesu li i hormoni "krivi"?


Na početku menstruacije, nivoi estrogena i progesterona su niski. Tokom prvih 4-5 dana, hipofiza povećava proizvodnju folikulostimulirajućeg hormona (FSH) i jajnici započinju pojačano lučenje estrogena. Između 5. i 7. dana ovaj hormon rade, a oslobađa se i luteinizirajući hormon (LH), dok raste i progesteron.


Kao što vidimo, promena u nivou hormona je mnogo i sve su značajne, a Healthline piše da bi ovaj prelaz mogao da stvori šablon početak-zaustavljanje-početak.


Iako je uloga hormona svakako najveća, među faktorima koji dovode do toga da krvarenje počne i potom se prekine (a zatim opet počne) jesu i prekomeran stres, naglo mršavljenje, previše fizičkih aktivnosti, zapaljenska bolest karlice, trudnoća, dojenje...

 

Menstruacija
foto: La corneja artesana/Shutterstock

Ipak, važno je znati da pojedina zdravstvena stanja mogu da utiču na protok krvi i regularnost menstruacije. Među njima su fibroidi, benigne izrasline koje se razvijaju u ili na materici, zatim endometrioza, koja se javlja kada tkivo endometrijuma raste izvan materije, kao i sindrom policističnih jajnika, pri kohjem se proizvodi veća količina androgena.


Kada se obratiti ginekologu?


Zbog svake brige, nedoumice ili sumnje se svakako treba javiti ginekologu neizostavno – kako radi rane prevencije bilo kog problema, tako i zbog svog ličnog mira i redovne i temeljne brige o zdravlju.


U slučaju da vas početak i prekidanje menstrualnog krvarenja brine, obratitte pažnju na to traje li menstruacija duže od sedam dana, da li je obilnija ngo inače, da li vam je ciklus mesecima neredovan, osećate li pojačane simptome poput bola, mučnine, iscrpljenosti, imate neuobičajen vaginalni iscedak...

 

 

makonda-tracker