neodoljive kocke

Ostaće sveža i mekana 5 dana: Najlepša grčka pita sa spanaćem i feta sirom pravi se najbrže, bez kora i muke

0

Ova izdašna, zasitna i mirisna pita je idealan recept za sve koji žele da uživaju u tradicionalnom mediteranskom ukusu, uz minimum truda. 

Domaća pita s vrlo malo brašna, spanaćem i sirom
Domaća pita s vrlo malo brašna, spanaćem i siromfoto: @hungry.happens/YouTube Screenshot

Ako ste ljubitelj peciva, najvažnije vam je, pored ukusa, da ono bude mekano i traje dugo, a ova brza grčka pita spaja sve to, a uz to miriše božanstveno!

 

Ona se priprema vlro jednostavno i tek s nešto malo više od sto grama brašna, a zahvaljujući više vrsta sira, puteru i jajima biće izuzetno nežne teksture.


Sastojci:

 

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 290 g spanaća
  • 130 g brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašika soli
  • 250 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 60 g margarina
  • 120 g mocarele
  • 120 g feta sira
  • 2 kašike parmezana
  • 2 kašike mirođije
  • so i biber po ukusu
  • (opciono, u skladu sa sezonom) 4 mlada luka

 


Priprema

  1. Uključite rernu da se greje na 190 °C.
  2. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, pa ako koristite i mladi luk, propržite ga sitno seckan, a ako ga ne koristite odmah ubacite pripremljen, sitno seckan spanać, uz dodatak soli i bibera po ukusu.
  3. Prebacite potom u cediljku i prosušite i papirnim ubrusima.
  4. U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, pa dodajte mleko, jaja, otopljen puter i dobro promešajte.
  5. Potom u tu smesu dodajte spanać, mirođiju, rendanu mocarelu i mrvljen feta sir.
  6. Dobro promešajte i sipajte u posudu obloženu pek-papirom ili podmazanu maslinovim uljem, pa pospite rendanim parmezanom.
  7. Pecite oko 40-45 minuta u dobro zagejanoj rerni, pa izvadite da se hladi najmanje 15 minuta pre sečenja na kocke.

BONUS VIDEO

Šta ne treba davati deci da jedu?

 

makonda-tracker