Ova izdašna, zasitna i mirisna pita je idealan recept za sve koji žele da uživaju u tradicionalnom mediteranskom ukusu, uz minimum truda.
Ako ste ljubitelj peciva, najvažnije vam je, pored ukusa, da ono bude mekano i traje dugo, a ova brza grčka pita spaja sve to, a uz to miriše božanstveno!
Ona se priprema vlro jednostavno i tek s nešto malo više od sto grama brašna, a zahvaljujući više vrsta sira, puteru i jajima biće izuzetno nežne teksture.
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 290 g spanaća
- 130 g brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašika soli
- 250 ml mleka
- 2 jajeta
- 60 g margarina
- 120 g mocarele
- 120 g feta sira
- 2 kašike parmezana
- 2 kašike mirođije
- so i biber po ukusu
- (opciono, u skladu sa sezonom) 4 mlada luka
Priprema
- Uključite rernu da se greje na 190 °C.
- Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, pa ako koristite i mladi luk, propržite ga sitno seckan, a ako ga ne koristite odmah ubacite pripremljen, sitno seckan spanać, uz dodatak soli i bibera po ukusu.
- Prebacite potom u cediljku i prosušite i papirnim ubrusima.
- U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, pa dodajte mleko, jaja, otopljen puter i dobro promešajte.
- Potom u tu smesu dodajte spanać, mirođiju, rendanu mocarelu i mrvljen feta sir.
- Dobro promešajte i sipajte u posudu obloženu pek-papirom ili podmazanu maslinovim uljem, pa pospite rendanim parmezanom.
- Pecite oko 40-45 minuta u dobro zagejanoj rerni, pa izvadite da se hladi najmanje 15 minuta pre sečenja na kocke.
BONUS VIDEO
Šta ne treba davati deci da jedu?
( Glossy, T.S.R. )




