super ukusno

Ovo je najlepši recept za posne mekike iz tiganja: U njih ne ide ni kap ulja, a gotove su dok kažeš keks

0

Ako ste počeli da postite ovaj recept će vas oduševiti i gotovo svakog dana će biti na vašem tanjiru 

foto: GK1982/Shutterstock
foto: GK1982/Shutterstock

Svi ljudi koji odluče da poste ceo post znaju da u nekom momentu dođe trenutak kada im ponestane inspiracije i kada više ne znaju šta bi sebi ili svojim ukućanima spremili za doručak ili večeru.

 

Upravo zato smo pronašli recept za najmekše mekike iz tiganja, koje su vazdušaste, brzo se spremaju i obožavaju ih svi, od 2 do 102 godine.

 

Možete ih jesti i kao slatke i kao slane zbog čega su svima omiljene. 

Sastojci:

 

  • 500 g brašna (tip 400 ili 500)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg kvasca)
  • 300 ml mlake vode 1 kašičica sirćeta

 

Priprema testa:

 

U veću posudu pomešajte brašno, so i šećer. Ako koristite svež kvasac, rastvorite ga u mlakoj vodi s kašičicom šećera i ostavite 5 minuta da se aktivira. Ako koristite suvi kvasac, dodajte ga direktno u brašno.

MEKIKE KOJE SU POSNE I TOPE SE U USTIMA
MEKIKE KOJE SU POSNE I TOPE SE U USTIMA foto: Shutterstock/GK1982

Postepeno sipajte mlaku vodu i sirće, mešajući kašikom dok se ne formira mekano testo.

 

Testo prebacite na pobrašnjenu površinu i mesite oko 5 minuta dok ne postane glatko i elastično. Po potrebi dodajte još malo brašna ako je previše lepljivo.

 

Vratite testo u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste 1 sat, dok ne udvostruči zapreminu.

 

Oblikovanje mekika:

 

Kada testo naraste, prebacite ga na radnu površinu i nežno premesite.

Kidajte manje komade testa (veličine jajeta), oblikujte ih u kuglice, a zatim ih razvucite rukama ili oklagijom u željeni oblik (okrugle ili nepravilne).

 

Pečenje:

 

Zagrejte teflonski tiganj na srednje jakoj vatri. Pošto se mekike peku bez ulja, tiganj mora biti dobro zagrejan.

Stavite jednu po jednu mekiku na tiganj i pecite sa svake strane po 2-3 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ako želite, možete poklopiti tiganj tokom pečenja kako bi mekike bolje narasle.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Koji je najrigorozniji post?

 

makonda-tracker