TELO ŽENE

Razlog za brigu ili... Često trčanje u toalet tokom menstruacije — normalna pojava ili znak nekog problema?

0

Većina odraslih ljudi koji imaju urednu stolicu manje-više zna koliko često mora da isprazni creva. Mnoge žene su, međutim, primetile da česće odlaze u toalet u danima menstruacije. Jesu li ove dve stvari zaista povezane? Ako jesu, zbog čega? Je li to normalno?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Nemali broj žena primetio je da tokom PMS-a i na početku menstruacije juri u toalet znatno češće nego što je inače slučaj. Ovakva stolica ponekad je veoma retka i može da izgleda čak i kao dijareja. Je li u pitanju normalna pojava ili signal kojim telo poručuje da nešto nije u redu?

 

Zašto se creva češće prazne tokom menstruacije?

 

Kako objašnjavaju stručnjaci, pre nego što počne menstrualno krvarenje, u telu se oslobađa prostaglandin, koji stimuliše mišićne kontrakcije u materici.

 

Menstruacija, Jajnici, Materica, Zdravlje žene
foto: beeboys/Shutterstock

Zahvaljujući tim kontrakcijama, ljušti se sluznica materice. Istovremeno, hormoni mogu da stimulišu i mišićne kontrakcije u crevima, koja su blizu materice, zbog čega se češće javlja nagon za velikom nuždom. To dalje dovodi i do slabije apsorpcije vode u organizmu, zbog čega stolica može da bude mekša ili se čak javlja dijareja. U ovom periodu je, štaviše, ponekad teško razlikovati menstrualne grčeve od onih u crevima i stomaku, a svi oni mogu da budu bolni i neprijatni.


Inače, pomenuti prostaglandin učestvuje i u pojavi mnogim simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS), uključujući i glavobolju.

 

I to nije sve — pred sam početak ciklusa značajno raste nivo progesterona, što kod nekih žena, kako navodi MNT, može da dovede do promene u gastrointestinalnom traktu u vidu neobjašnjive dijareje ili čak iznenadnog zatvora. Pokazalo se i da kod žena koje imaju hronična oboljenja creva, poput Kronove bolesti, simptomi mogu značajno da se pojačaju u danima menstruacije.

 

Menstruacija, Menstrualni ciklus, Vaginalni sekret
foto: Shutterstock
  • Kako delovati preventivno?


Nemoguće je predvideti kako će telo da se ponaša i reaguje na hormonske promene pred i na početku menstruacije, ali određeni koraci mogu da budu od pomoći.


Na prvom mestu je važno konzumirati dosta biljnih vlakana, uključujući ona koja potiču iz voća i povrća, a ne smeju se zaboraviti ni žitarice. Tako će kompletan digestivni trakt dobiti dovoljno vlakana za normalno funkcionisanje, a od pomoći će biti i fizička aktivnost, koja će da smanji otečenost i osećaj nelagode i da olakša pražnjenje creva. Mnogim ženama koristi i ibuprofen, koji će i ublažiti menstrualne grčeve i delovati kao inhibitor prostaglandina.

 

 

makonda-tracker