važno je

Koliko često treba menjati uložak? Ako ih ne koristite pravilno, izlažete se velikom riziku od INFEKCIJA

0

Koliko uložaka dnevno treba promeniti tokom menstruacije?

foto: New Africa/Shutterstock
foto: New Africa/Shutterstock


Kako ističu stručnjaci, higijenske uloške bi tokom menstruacije trebalo menjati pre nego što osetimo da su sasvim puni, a svakako čim osetimo da je mokar ili stvara neprijatan osećaj iz bilo kog razloga.


Veoma je važno menjati uloške dovoljno često da izbegnete da menstrualna krv negde procuri ili da stvori osećaj nelagode i neprijatan miris.


Uložak prekriva vulvu, a u blizini se nalazi anus, što sve znači da je u pitanju deo tela koji vrvi od bakterija. Ukoliko uložak predugo stoji na ovom mestu, naročito tokom menstruacije, može doći do pojave neprijatnih mirisa i, čak, infekcija.

 

Koliko uložaka dnevno treba promeniti?


U proseku se tokom menstruacije izgubi od 30 do 40 mililitara krvi, a većim gubitkom krvi se smatra izbacivanje 60 do 80 mililitara krvi, dok sve preko toga može biti razlog da zakažete vanrednu posetu ginekologu.


Ne postoji tačan i precizan odgovor na pitanje koliko uložaka ili tampona treba promeniti za to vreme. Sve zavisi od obilnosti menstruacije, ali se obično uzima da bi higijenski proizvodi trebalo da se upotrebljavaju između dva i sedam dana, kao i da bi valjalo da u toku dana promenite najmanje četiri do pet uložaka, odnosno tri do šest tampona. To važi pod pretpostavkom da tokom noći spavate oko sedam sati.

 

Menstruacija, Ulošci
foto: Kunlanan Yarist/Shutterstock

Međutim, važno je imati na umu i sledeće faktore:

 

  • Vežbanje

Žene koje trebaju treba još češće da menjaju uloške jer se više znoje, a ulošci se gnječe i menjaju oblik prilikom izvođenja složenih pokreta.

 

  • Toplo vreme

Što je toplije, to će intimna regija biti podložnija infekcijama, a kada se tome doda i uložak natopljen krvlju, veća je verovatnoća da će doći do problema ako se higijenski proizvodi ne menjaju često.

 

  • Dani obilnijeg krvarenja

Budući da prvog i drugog dana ciklusa bude najviše krvi, na početku menstruacije ćete verovatno potrošiti najviše uložaka, dok ćete ih na kraju krvarenja menjati ređe.

 

Menstruacija
foto: WindNight, Shutterstock

Treba li menjati uloške noću?


Ako spavate neprekinuto sedam sati, jedan uložak će vam biti dovoljan, alli prilikom buđenja žene koje imaju obilnije menstruacije mogu osetiti potrebu da ga promene, što obično nije razlog za brigu. To je posebno slučaj na početku menstruacije, ali zahvaljujući velikim i visokoupijajućim noćnim ulošcima, za tim uglavnom nema potrebe.


Većini žena se makar nekoliko puta u životu dogodilo da se suoči s obilnijim krvarenjem, ali ukoliko su tzv. odlivi redovni i praćeni izbacivanjem ugrušaka zbog kojih mnogo češće nego drugi menjate uloške,a  u pitanju je stanje koje se u medicini naziva menoragija. Menoragija se obično definiše kao produžena menstruacija, koja traje više od sedam dana i prate je ugrušci krvi, koji su posevno intenzivni tokom prva dva dana krvarenja. Ukoliko je krvarenje uvek obilno, ono može biti simptom nekog neotkrivenog ili nelečenog stanja.

 

 

makonda-tracker