važno je

Šta (ne) raditi kod sindroma policističnih jajnika? Ishrana, način života i promene koje ne smete da ignorišete

0

Kako se hraniti ako imate sindrom policističnih jajnika? Koje namirnice su zabranjene? Na šta obratiti pažnju u životnom stilu?

foto: Nikodash/Shutterstock
foto: Nikodash/Shutterstock

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) najčešći je hormonski poremećaj kod žena širom sveta.


Pri ovom stanju, jajnici proizvode neobično visok nivo androgena, odnosno muških polnih hormona, što se održava na ovulaciju, koja može izostati.


Statistika varira, ali veruje se da jedna od 15 žena u svetu ima sindrom policističnih jajnika, čiji uzrok nije do kraja objašnjen, ali stručnjaci smatraju da su u njegov nastanak uključeni i genetika i spoljni faktori.

 

Adolescentski PCOS je u porastu u poslednje vreme zbog promena u načinu života, akademskog opterećenja i nedostatka fizičke aktivnosti. Sindrom policističnih jajnika se ne može sprečiti, ali kontrola težine je ključ u prevenciji metaboličkog sindroma u mladosti. Rana dijagnoza i lečenje mogu da pomognu u regulaciji simptoma i prevenciji dugoročnih problema ― istakla je svojevremeno dr Hina Ali, ugledna indijska ginekološkinja i ekspertkinja za vantelesnu oplodnju.


Neki od simptoma su: neredovne menstruacije ili njihov potpuni izostanak, pojačana maljavost, sterilitet, gojaznost, pojava akni i masna koža, proređivanje kose u prednjem delu glave i opadanje kose.

 

Zdravlje žene, Materica, Jajnici
foto: Aleksey Boyko/Shutterstock

Šta raditi kod sindroma policističnih jajnika?

 

  • Terapija

 

Ukoliko vam je ginekolog propisao terapiju, ni slučajno je ne zapostavljajte i ne preskačite ni dan. Ovi medikamenti imaju za cilj da uspostave normalan rad hormona i od toga koliko ih dosledno koristite zavisi hoće li ostali koraci koje preduzimate imati efekta.

 

  • Zdrava ishrana


Kod velikog broja žena koje žive sa ovim sindromom primećena je i insulinska rezistencija, a u nekim slučajevima čak i dijebetesa tipa 2.


Zbog toga je ishrana polazna tačka prirodno ublažavanje ovog stanja, a preporučuje se konzumiranje zelenog kupusastog povrća (kupus, brokoli, prokelj), zatim crvene i zelene paprike, rukole, zelene salate, blitve, paradajza, spanaća...


Od životinjskih proteina poželjne su riba i piletina, od mahunarki razne vrste pasulja i sočivo, dok je od voća najkorisnije bobičasto voće, pre svega borovnice. Poželjno je jesti i orašaste plodove, na prvom mestu bademe, a preporučuje se i fermentisana hrana, poput turšije. Uvek birajte hladno ceđena ulja poput maslinovog.

 

Grčki jogurt, Jogurt, Borovnice, Doručak, Zdrava hrana, Zdrav obrok
foto: Vladislav Noseek/Shutterstock
  • Kvalitetan san


Brojna naučna istraživanja pokazala su da je ljudima svake noći potrebno između sedam i devet sati sna da bi bili zdravi, raspoloženi i energični, što mnogi zbog zauzetih rasporeda i užurbanog načina života ipak ne uspevaju da postignu.


Sve manje od sedam sati je premalo, a ako kojim slučajem vaš san traje pet sati i manje, zdravlje je ugroženo na više načina.


Istraživanja su pokazala da su ljudi koji ne spavaju dovoljno skloniji gojenju, imaju povišen krvni pritisak i rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, mozak im brže stari, raste rizik od dijabetesa..

 

  • Pratite ciklus


Obavezno zapisujte kada vam je počeo ciklus, koliko je trajalo menstrualno krvarenje, a poželjno je pratiti i koliko je ono bilo obilno.


Tako ćete uvek tačno znati koliko vam ciklus traje, da li vam i koliko menstruacija kasni i imati sve podatke koje treba da predočite ginekologu.


Šta ne raditi kod sindroma policističnih jajnika?

 

  • Nezdrava ishrana


Žene koje žive sa sindromom policističnih jajnika bi trebalo potpuno iz ishrane da izbace rafinisani beli šećer, prerađenu hranu, gazirana i alkoholna pića. Zabranjena je i pržena i brza hrana, kao i margarin, kečap, majonez, testenina pravljena belim brašnom...

 

Nezdrava hrana, Pržena hrana, Pomfrit, Pohovano
foto: Krizde/Shutterstock
  • Preskakanje obroka


Kako biste se uhvatili u koštac sa ovim poremećajem, važno je hraniti se pravilno, ali i redovno.


Trudite se da jedete češće, a manje, odnosno da imate tri obroka i dve užine.

 

  • Pušenje


Kada patite od sinroma policističnih jajnika, skloniji ste da razvijete neko drugo oboljenje poput srčanih bolesti, dijabetesa itd. Zbog toga je od ogromne važnosti da eliminišete štetne navike kao što je pušenje.

 

  • Ne zaboravite posete ginekologu


Bez obzira na to pokušavate li da ostanete u drugom stanju ili ne, praćenje stanja je kod ovog poremećaja izuzetno bitno, pa redovno posećujte ginekologa radi rutinskih pregleda. Ukoliko primetite bilo šta neobično: duže kašnjenje menstruacije, preobilno krvarenje i sl, obavezno zakažite pregled što pre.

 

Ginekolog
foto: Shutterstock
  • Ne ignorišite simptome depresije


Istraživanja su pokazala da su žene koje pate od PCOS-a sklonije depresiji, zbog čega ne smete da uzimate zdravo za gotovo neke promene koje mogu da se jave.


Čak i ako ste primetili da vas muči naizgled bezazlena nesanica ili, suprotno tome, možete ceo dan da provedete u krevetu, neobjašnjivo se gojite i stalno tražite utehu u hrani, izbegavate društvene događaje i sl, ovo sve može da bude alarm za uzbunu.

 

 

makonda-tracker