oprezno

Ispirati ili ne? 4 stvari koje nikad (ali baš nikad!) ne treba da radite svojoj vagini

0

Iako su neke metode s ovog spiska navodno korisne, one mogu da poremete normalnu bakterijsku floru i izazovu iritacije, infekcije i povrede 

foto: New Africa/Shutterstock
foto: New Africa/Shutterstock

U šali se ponekad može čuti da je vagina sasvim nezavisna – može da brine sama o sebi. Istina je da ovaj organ ne zahteva toliko brige koliko možda na prvi pogled deluje i da njom ne treba previše da se bavite da bi ostao čist i zdrav.


Osnovna nega intimnih delova tela ne zahteva mnogo muke, čak ni toliko hvaljenih proizvoda za intimnu negu. Dovoljna je redovna higijena vodom ili vrlo blagim sapunom, redovne posete ginekologu, obavezan godišnji Papanikolau test, nošenje udobnog pamučnog veša koji omogućava polnom organu da "diše", zaštita prilikom odnosa...

 

Kako starimo, vagina i sama prolazi kroz mnoge promene. Na prvom mestu i svakako najznačanija jeste trudnoća, odnosno porođaj, kao i menopauza, kada se mogu iskustiti simptomi poput vaginalne suvoće.


U pokušaju da pratimo najnovije savete za negu intimne regije ponekad, međutim, možemo da joj naškodimo, a neki od "trendova" koje bi trebalo izbeći su sledeći.

 

Parenje vagine


Kada je manekenka Krisi Tajgen 2018. godine podelila fotografiju na kojoj "pari vaginu", mnogi su bili šokirani. Međutim, ispostavlja se da ovo nije prevelila novina i da mnogo žena širom sveta na ovaj način brine o higijeni svojih genitalija.

 


Parenje vagine navodno dovodi do širenja krvnih sudova, bolje cirkulacije u ovom delu tela, veće prokrvljenosti i opuštanja mišića i dna karlice.


Međutim, tu postoji i problem – opekotine. Ako postoji jedno mesto s kojim ne biste rizikovali kada su u pitanju visoke temperature, to je svakako međunožje, zar ne?


Tu je i činjenica da više vlažnosti povećava rizik od infekcija, a u slučaju trudnica para može negativno da utiče i na fetus.

 

Kako je ginekološkinja dr Dženifer Ganter napisala na Tviteru nakon što je videla koliko je ovaj metod postao popularan, ona je napomenula šta sve smatra mogućim opasnostima ovakvog tretmana, a nabrojala je sledeće:

 

  • preporučene biljke su često alergeni
  • para ostaje na vulvi i ne ulazi u vaginu, a kada uđe sa sobom unosi i vazduh, što nije dobro
  • materici ne treba čišćenje
  • para ne može da uđe u matericu

 

Lečenje na svoju ruku

 

Bol u stomaku, Vaginalna infekcija, Vagina, Bol, Menstruacija
foto: Shutterstock

Vaginalne kreme i vaginalete koje se prodaju bez recepta mogu privremeno da ublaže simptome infekcije, ali u slučaju da ste primetili bilo šta što vam izaziva zabrinutost, obavezno se najpre obratiti lekaru.


I pored svega znanja i dobre volje, farmaceut nema pred sobom vaše medicinske nalaze, koje ćete dobiti tek ako vam ginekolog izvadi neophodne briseve. Tako ćete znati tačno koja je bakterija izazivač problema i koji su medikamenti neophodni za dugoročne efekte i kako ne biste napravili veći problem.


Isto važi i za narodne lekove, s kojim nikad ne treba eksperimentisati na svoju ruku, naročito za tako osetljiv deo tela.


Ispiranje

 

tuširanje, Tuš, tuš
foto: Shutterstock

Sve više žena o higijeni svoje intimne regije brine temeljnim ispiranjem, što je jedna od najgorih stvari koje možete da uradite svom polnom organu.

 

Koji god proizvod da odaberete, on ne čini uslugu vašem vaginalnom mikrobiomu, već ga, naprotiv, čini podložnijim infekcijama. Naime, štetne i prekomerne bakterije i gljivice ne mogu da se unište vaginalnim sredstvima za ispiranje, a mogu da unište kolonije laktobacila koje normalno žive u našem telu i izazovu tešku iritaciju sluzokože.

 

  • Nehigijenska strana tela

 

Menstrualna čašica, Menstruacija
foto: Josep Suria/Shutterstock

Idealno je ne stavljati ništa u polni organ, a ukoliko koristite tampone i menstrualne čašice, važno je imati na umu higijenu u svakom trenutku. Isto važi i za "igračke za odrasle" – ukoliko su one deo vaše svakodnevice, obavezno ih temeljno operite pre i posle upotrebe.


Sve ostalo: krastavci, banane itd, ne treba ni napominjati, nema šta da traži u blizini polnog organa jer čak i kada su čisti samo svojom teksturom mogu da naprave problem.

 

 

makonda-tracker