Sirovo voće i povrće sadrži najviše vitamina C, a ako morate termički da ih obradite, onda gledajte da to bude kuvanje na pari.
Vitamin C, takođe poznat kao askorbinska kiselina, predstavlja vitamin rastvorljiv u vodi, a kao rezultat dolazimo do toga da ga telo ne skladišti.
To znači da moramo da osiguramo da svakodnevno unosimo odgovarajuće količine iz hrane u našoj ishrani.
Vitamin C ima nekoliko važnih funkcija, uključujući:
- pomaže u zaštiti ćelija i njihovom održavanju zdravim
- održava kožu, krvne sudove, kosti i hrskavicu
- podstiče brže zarastanje rana
Kako piše bbcgoodfood.com , osobe starije od 19 godina bi trebalo da unesu 40 mg vitamina C dnevno.
Pošto je rastvorljiv u vodi i osetljiv na visoke temperature, deo vitamina C se gubi tokom kuvanja.
Sirovo voće i povrće će sadržati najviše vitamina C, ali ako ih uopšte treba kuvati, onda se čini da je kuvanje na pari najbolji metod za očuvanje hranljive vrednosti.
10 najzdravijih izvora vitamina C:
- Crna ribizla
- Brokoli (sirov)
- Zelena paprika
- Guava
- Kelj (baren)
- Kivi
- Narandža
- Papaja
- Crvena paprika
- Jagode
BONUS VIDEO
Kako se hraniti tokom predstojećih praznika: Zbog Božićnog posta nam fale ovi vitamini, ali moramo biti pažljivi sa suplementima





