promeniće vam život

Jednako slatko, a (mnogo!) ZDRAVIJE i DUŽE TRAJE! Evo čime sve možete zameniti obični BELI ŠEĆER

1

Ovih dana rafinisani beli šećer jedna je od vodećih tema u zemlji, ali mnogi zapostavljaju da namirnica o kojoj svi pričaju nije nužna koliko verujemo. Štaviše, postoje daleko zdravija i ekonomičnija rešenja kada želite da se zasladite!

foto: Veja/Shutterstock
foto: Veja/Shutterstock

Beli šećer je bez sumnje najpopularniji zaslađivač na svetu, a poznato je da je njegova konzumacija među najlošijim izborima koje možete da napravite za svoje telo.


Način ishrane s visokim udelom šećera je usko povezan s nastankom brojnih zdravstvenih problema, a samo neki od njih su dijabetes, gojaznost, masna jetra, kardiovaskularni problemi itd.


Srećom, postoje mnoge zdravije verzije zaslađivača — ne samo što će ukus svega biti slađi nego će ove namirnice blagotvorno delovati na vaše zdravlje, za razliku od običnog belog šećera.

 

Cimet


Naučna istraživanja pokazala su da je samo pola kašičice cimeta dnevno dovoljno da se snizi nivo LDL holesterola, koji nam je još poznat kao loš holesterol. Ovaj začin deluje i kao regulator nivoa šećera u krvi, poboljšava osetljivost na insulin i ubrzava raspored viška šećera do ćelija koje će ga iskoristiti kao izvor energije, zbog čega je posebno koristan kod ljudi koji žive s dijabetesom tipa 2, a utvrđeno je i da cimet pomaže kod upornih gljivičnih infekcija.

 

Cimet
foto: Profimedia

Za ovaj aromatični začin vezuju mnoga lekovita svojstva jer ima antimikrobno i antiparazitsko dejstvo, a sadrži i antioksidanse, pa mnogi ističu da cimet pomaže pri zarastanju rana i snižava krvni pritisak.


Istraživanja su pokazala da cimet smanjuje negativne efekte konzumiranja masne hrane, kao i da smanjuje apetit, produžava osećaj sitosti i ubrzava metabolizam. Uz smanjenje holesterola i ubrzano sagorevanje masti, sve to dovodi do bržeg dovođenja telesne težine u zdravo stanje.


Stevija


Južnoamerička biljka stevija često se smatra najboljim prirodnim zaslađivačem, a iako je tek odnedavno široko poznata, ona se uzgaja više od 1.500 godina!

 

šećer, med, stevija, godži bobice
foto: Profimedia

Južnoamerički urođenički narodi često su je nazivali "biljkom slatkog meda", a zanimljivo je da je ona i slađeg ukusa nego šećer, zbog čega može duže da traje manja količina. Nakon konzumiranja stevije, nivo glukoze u krvi ne skače dramatično, a veruje se da pomaže u regulaciji šećera.


Uz to, stevija ne sadrži kalorije, pa je s razlogom jedan od omiljenih zaslađivača širom sveta, posebno u Japanu.


Med


Iako se u najvećoj meri sastoji od šećera, med ima niži glikemijski indeks nego običan šećer, što znači da skok glukoze u krvi neće biti tako dramatičan posle konzumiranja meda. Uz to, ima i slađi ukus i može da se koristi kao prirodni zaslađivač, što ga čini boljom opcijom.

 

med
foto: Shutterstock

Poznato je da ima mnogo pozitivnih efekata po telo, a pčele mu dodaju poseban enzim koji odvaja proste šećere tako da mogu direktno da se apsorbuju.


Kokosov šećer


Ova vrsta zaslađivača pravi se od soka kokosovih cvetova, a može da bude u formi suve paste, tabli ili granula.

 

Kokosov šećer
foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Kokosov šećer je pogodan za ljude koji imaju problem s visokim šećerom u krvi jer ima niži glikemijski indeks nego običan beli šećer, a prirodan je izvor vitamina i minerala. Recimo, on sadrži duplo više gvožđa, četiri puta više magnezijuma i deset puta više cinka od smeđeg šećera!


Urme


Jeste li znali da šećer iz urmi prolazi kroz najmanju moguću termičku obradu, zbog čega se smatra zdravijim rešenjem od šećera koji se dobija od šećerne repe i trske?

 

Urma, Urme
foto: Profimedia


Urme su odličan izvor magnezijuma, gvožđa, vlakana i aminokiselina, a tu su i brojni vitamini, pre svega oni iz grupe B.


Slad


Ječmeni slad nije dobio svoje slatko ime bez razloga — on je odlična zamena za rafinisani beli šećer, a poznato je da uz to što pruža sladak ukus snažno ubrzava metabolizam, jača imuni sistem i poboljšava vid.

 

Slad, Ječmeni slad, Pivski slad
foto: George Kurgin/Shutterstock

Ipak, mnogi mu ne pribegavaju jer nije slađi od običnog šećera, za razliku od ostalih zdravih varijanti zaslađivača.

 

 

makonda-tracker