obratite pažnju

Posledice mogu biti RAZORNE po organizam: Kako prepoznati i lečiti 3 najčešće POLNO PRENOSIVE BOLESTI?

0

Ukoliko stupate u nezaštićene odnose, imajte na umu da posledice mogu biti opasne za vaše reproduktivno i opšte zdravlje

foto: Chinnapong/Shutterstock
foto: Chinnapong/Shutterstock

Seksualno prenosivim bolestima smatraju se oboljenja koja se sa osobe na osobu prenose vaginalnim, analnim i oralnim putem i vrlo su česte — samo u Americi se godišnje dijagnostikuje čak 20 miliona novih slučajeva, a oko polovina zaraženih su mladi stari između 15 i 24 godine.


Već ovaj broj deluje zastrašujuće visoko, ali bi on u realnosti mogao biti mnogo viši jer većina polno prenosivih bolesti isprva ne daje simptome, što znači da nemali broj zaraženih nesvesno prenosi viruse i bakterije drugima.
Postoji veliki broj seksualno prenosivih oboljenja, a veruje se da su najčešće sledeće tri.

 

Humani papiloma virus (HPV)


Šta je? Humani papiloma virus je vrlo rasprostranjen virus u ljudskoj populaciji — toliko da se smatra da većina seksualno aktivnih pojedinaca u nekom periodu života bude zaražena njim! Zbog anatomije polnih organa, češći je kod žena, a može da dovede do nastanka raka grlića materice i vagine, zatim raka penisa, anusa, pluća i grla.

 

HPV virus
foto: Shutterstock

Kako prepoznati? Simptomi infekcije HPV virusom se ne ispoljavaju, a posle izvesnog vremena imunitet može da ga eliminiše, što se dešava u najvećem broju slučajeva. Od mnogih drugih faktora (oslabljenog imuniteta, višestrukih porođaja i tako dalje) zavisi hoće li se ispoljiti bolest i javiti kondilomi ili (pre)maligne promene.


Kako se leči? Zbog činjenice da se imunitet često sam izbori s njim, ne postoji jedinstven lek. U slučaju ispoljavanja genitalnih bradavica, moguće je uklanjanje mehaničkim putem (hirurški, laserom, tečnim azotom, radiotalasima...), a ključno je jačanje imuniteta. Ono što je dobra vest jeste da je u Srbiji odnedavno dostupna devetovalentna HPV vakcina i da svi uzrasta od devet do 19 godina mogu da je prime o trošku države. Kako stručnjaci ističu, najidealniji period je između 12. i 14. godine.

 

Hlamidija


Šta je? Hlamidija se često smatra najčešćom seksualno prenosivom bolešću na svetu, a zbog nje se ljudi najčešće javljaju lekaru. Poznata je kao "tiha" je uglavnom ne daje simptome.

 

Ukoliko se ne leči, posledice su veoma opasne: kod žena može da izazove akutnu upalu jajovoda i hroničnu zapaljensku bolest male karlice. Posledica je neprohodnost jajovoda i neplodnost, kao i povišen rizik od vanmateričnih trudnoća. Kod trudnica hlamidija može da izazove prevremeni porođaj, a kod novorođenčeta majke koja je inficirana konkuktivitis i neonatalnu upalu pluća. Kod muškaraca se javljaju upala semenih kanalića, Rajterov sindrom i drugi problemi.

 

Međunožje, Gljivična infekcija, Vagina, Ginekologija, Zdravlje žene, Kandida
foto: Tutatamafilm/Shutterstock

Kako prepoznati? U čak 75% - 80% slučajeva, hlamidija ne daje simptome. Kada se pojave, oni su jasni — kod muškaraca može da izazove nagomilani sekret žućkaste boje, peckanje pri mokrenju, gnojni iscedak iz penisa, bol tokom odnosa, a kod žena: krvarenje između menstruacija i tokom intimnih odnosa, bol u donjem delu stomaka, pojačani vaginalni iscedak...


Kako se leči? Važno je da se hlamidija istovremeno leči kod oba partnera, i to antibioticima iz grupe tetraciklina, makrolida i drugim savremenim medikamentima. Dok se koristi terapija, važno je potpuno apsinirati od seksualnih odnosa jer postoji rizik da dođe do reinfekcije. Važno je imati na umu da se proteklih godina javljaju slučajevi hlamidije koja je otporna na većinu antibiotika.

 

Gonoreja


Šta je? Gonoreja je oboljenje koje izazva bakterija Neisseria gonorrhoeae, a poznata je još kao triper i kapavac.

 

Spada u najstarije polne bolesti poznate medicini, a ako se ne leči može da izazove ozbiljne posledice, od kojih su neke sterilitet, meningitis, problemi sa zglobovima, sistemska infekcija... Tu je i pelvična inflamatorna bolest, koja dovodi do steriliteta i pojavi vanmateričnih trudnoća.

 

Materica, Jajnici, Rak jajnika
foto: Shutterstock

Kako prepoznati? Simptomi su izraženiji kod muškaraca nego kod žena.

 

U slučaju muških pacijenata najpre se javljaju osećaj peckanja i golicanja u uretri, pojačano mokrenje, zatim bol pri mokrenju i erekciji, otečeni i bolni testisi i beli ilii žućkasti iscedak iz penisa. Kod žena dolazi do čestog mokrenja i bola i/ili peckanja pri njemu, gust vaginalni sekret beličaste, žućkaste ili zelenkaste boje i neprijatnog mirisa, kao i krvarenje između ciklusa.


Kako se leči? U lečenju gonoreje primenjuje se antibiotska terapija. Za ublažavanje simptoma koriste se lekovi protiv bolova, koji ipak ne mogu da izleče samo oboljenje.

 

 

makonda-tracker