verovali ili ne

Niste ni slutili KOLIKO JE SKUPO BITI ŽENA! Koliko novca potrošimo na MENSTRUACIJU za ceo život?

0

Za 456 menstruacija, koliko ih prosečna žena ima u životu, potroši se ogromna svota — a ovo je samo računica o osnovnim potrepštinama!

foto: Chupryna.nataliia.photo/Shutterstock
foto: Chupryna.nataliia.photo/Shutterstock

Prilikom menstrualnog krvarenja, kako zbog bolova, tako i zbog razmišljanja o higijeni, obično se ne opterećujemo previše novcem.


Ipak, ono što nam je neophodno kako bismo bezbrižno prošli kroz ovaj period nije besplatno. Dok u nekim zemljama, poput Škotske, žene u javnim ustanovama imaju na raspolaganju tampone i uloške koji se ne plaćaju, u najvećem delu sveta to i dalje nije slučaj, pa je briga o higijeni tokom menstruacije nešto što podrazumeva i finansijski faktor.

 

Koliko košta menstruacija?


U proseku, menstrualno krvarenje, kojim počinje novi menstrualni ciklus, traje od tri do sedam dana, a u najvećem broju slučajeva žene je imaju od 13. do 51. godine.


To znači da prosečna žena ima oko 456 menstrucija tokom 38 godina, što je 2.280 dana ili, ako želite preciznije, 6,25 godina.


Za to vreme, glavni izdatak su higijenski ulošci i/ili tamponi, u zavisnosti od lične preferencije.

 

Menstruacija, Menstrualna krv
foto: Body Stock/Shutterstock
  • Ulošci


Obično se uzima da se za jedan dan potroši oko pet uložaka, a prosečna menstruacija traje 5 dana. To znači da vam, u proseku, za jednu menstruaciju treba oko 25 komada.


Pakovanje ultra uložaka najpoznatijeg brenda koje sadrži 10 komada košta 195,99 dinara. Budući da ćete potrošiti 25 uložaka, odnosno dva i po pakovanja, potrošićete oko 489,9.


Za ceo život: 489,9 dinara * 456 menstruacija = 223.394 dinara

 

ulošci, tamponi, menstruacija
foto: Profimedia
  • Tamponi


Ako pak preferirate tampone, imajte u vidu da stručnjaci kažu da bi i njih trebalo promeniti po pet u toku jednog dana krvarenja. Kako prosečna menstruacija traje pet dana, ponovo dolazimo do brojke od 25 komada.

 

Pakovanje tampona najpoznatijeg brenda od 16 komada košta 289,99 dinara. Jedan tampon, po toj računici, košta 18,1, što znači da će vam za 25 tampona trebati 452,5.


Za ceo život: 452,5 dinara * 456 menstruacija = 206.340 dinara

 

tampon, ginekologija
foto: Profimedia
  • Analgetici


U "onim danima" mnoge žene moraju da posegnu za lekovima protiv bolova kako bi nastavile uobičajeno sa svojom svakodnevicom uprkos menstrualnim grčevima. Najčešći izbor je ibuprofen, a pakovanje ibuprofena od 400 miligrama, koje sadrži 30 tableta, košta 327,49 dinara.


Preporučena dnevna doza ovog leka je 1200 mg u podeljenim dozama, što znači da možete popiti tri tablete za jedan dan.


Potreba za analgeticima uglavnom se javlja u prva dva dana menstruacije, što je najviše šest tableta dnevno. Pošto jedna tableta iz pomenutog pakovanja tako košta oko 10,9 dinara, ako popijete šest komada potrošićete 65,4 dinara.


Za ceo život: 65,4 dinara * 456 menstruacija = 29.822,4 dinara

 

Tablete, Lečenje, Antibiotik, Probiotik, Zdravlje, Lek, Pilule
foto: G-Stock Studio/Shutterstock

Koliko ukupno potrošimo na menstruaciju?

 

Dakle, ako koristite tampone, verovatno ćete potrošiti 236.162,4 dinara, a ako nosite uloške — trebaće vam 253.216,4 dinara!

 

I to je osnovno, bez slatkiša zbog napada gladi i potrebe za šećerom, lekova i kozmetike protiv akni koje gotovo redovno prate hormonske promene pre i tokom menstruacije, veša koji mora da se nadoknadi nakon flekanja, oralne kontracepcije...

 

 

 

makonda-tracker