saveti stručnjaka

Radi se 10 SEKUNDI, uspavljuje za MANJE OD 5 MINUTA: Trik koji tera nesanicu i olakšava put do carstva snova

0

Ukoliko imate poteškoće da utonete u san, obavezno probajte ovu zanimljivu "caku" za brzo uspavljivanje

foto: fizkes/Shutterstock
foto: fizkes/Shutterstock

Brojna naučna istraživanja pokazala su da je ljudima svake noći potrebno sna između sedam i devet sati sna da bi bili zdravi, raspoloženi i energični, kao i da manjak sna dovodi do gojaznosti, povišenog krvnog pritiska, povećava sklonost ka razvoju kardiovaskularnih bolesti, utiče na mozak slično kao starenje, može da poveća rizik za dijabetes...


Zbog svega toga, kvalitetan san je izuzetno važan, a njegovo trajanje najčešće skraćuje činjenica da je ponekad preteško opustiti se i zaspati brzo.

 

Kako ističe psihološkinja Leva Kubilut, postoji jedna facijalna vežba koja može pomoći u tom slučaju i uz koju je moguće uspavati se za pet minuta ili manje.
U pitanju je tehnika progresivne mišićne relaksacije (PMR), koja opušta um i telo tako što najpre dolazi do sezanja pojedinih grupa mišića, a zatim do njihovog opuštanja.

 

spavanje, san
foto: Profimedia

Tehnika opuštanja mišića


Ona savetuje da prvo zategnete mišiće lica tako što ćete podići obrve i držati ih tako od pet do deset sekundi, dok dišete nešto pliće.


Sledeći koraci su:

 

  • opuštanje tenzije u licu postepenim relaksiranjem mišića kao pri osmehu
  • opuštanje ramena, ruku i vrata u najprijatniji mogući položaj
  • opuštanje donjih ekstremiteta dok disanje prelazi u sporo i duboko
  • vizualizovanje sebe u opuštenom stanju zatvorenih očiju i oslobađanje svih misli koje ometaju


Progresivna relaksacija mišića je vežba opuštanja u okviru koje sistematski zatežete i relaksirate mišićne grupe — pojasnio je profesor kliničke psihologije na Univerzitetu u Pensilvaniji. — Ona može da pomogne da se telo fizički opusti, ali kada se fokusirate na nju ona pomaže da se relaksira i um.

 

insomnia, Insomnija, Nesanica, Telefon
foto: Marjan Apostolovic/Shutterstock

Tehnika američkih pilota


Ova tehnika podseća na vežbu za uspavljivanje koja je razvijena u jednoj američkoj mornaričkoj akademiji kako bi kadeti dolazili odmorni na časove, budući da su tokom Drugog svetskog rata mnogi piloti pravili fatalne greške zbog manjka sna. Nakon što su počeli da primenjuju ovaj metod, vojnici su uspevali da se uspavaju za manje od dva minuta, a pokazalo se da tehnika deluje u čak 96 odsto slučajeva! Ovaj trik garantuje uspavljivanje za 120 sekundi, a izvodi se na sledeći način:

 

  • Dišite sporo i duboko, opuštajući mišiće lica. Rešite se svake tenzije u predelu čela, vilice i oko očiju.
  • Opustite telo. Počnite od ramena, tako što ćete ih spustiti što je više moguće. Zatim potpuno opustite nadlakticu, pa podlakticu desne,a potom i leve ruke.
  • Dok polako udišete i izdišete, opuštajte trup i zazim se oslobodite tenzije u nogama, od butina do potkolenica.
  • Nakon što je čitavo telo opušteno oko 10 sekundi, morate da očistite svoj um, i to tako što ćete zamisliti kako ležite u kanuu na jezeru ispod vedrog neba, kako ležite u udobnoj i toploj crnoj ležaljci u zatamnjenoj sobi ili tako što ćete ponavljati deset do trideset sekundi "Ne razmišljaj, ne razmišljaj, ne razmišljaj".


Obavezno nam javite da li deluje!

 

 

makonda-tracker