naučno dokazano

3,5 dinara dnevno za niži šećer u krvi: Začin koji pomaže ljudima s insulinskom rezistencijom i dijabetesom

0

Jedna kesica ovog začina u prahu ima pet grama i košta oko 18 dinara, a naučna studija pokazala je da konzumiranjem samo jednog grama može biti od koristi

foto: Mila Supinskaya Glashchenko/Shutterstock
foto: Mila Supinskaya Glashchenko/Shutterstock

Jedna od glavnih karakteristika dijabetesa jeste insulinska rezistencija, koja dovodi do povišenog nivoa šećera u krvi. U pitanju je hronično stanje pri kome pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili insulin koji se stvara ćelije ne preuzimaju, što je poznato i pod nazivom insulinska rezistencija.

 

Ova disfunkcija dovodi do nagomilavanja šećera u krvi, budući da je primarna uloga insulina upravo da reguliše njegov nivo.

 

Srećom, na ova stanja se značajno može uticati načinom ishrane, a najvažnije je da ona bude uravnotežena i raznovrsna, kao i da se zasniva na zdavim namirnicama. Na taj način se ublažavaju posledice ovo poremećaja i odlažu ili sprečavaju eventualne komplikacije bolesti.

 

DIJABETES, dijabetes
foto: Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje održavanje telesne težine u granicama maksimalno do desete odsto iznad vrednosti idealne težine za godine i pol pacijenta, kao i da se konzumiraju voće, povrće, vlakna, proizvodi od integralnih žitarica... Dakle, zdrava i izbalansirana ishrana!


Poželjno je isključiti iz ishrane, koliko je moguće, masnoće svih vrsta, sa izuzetkom nerafinisanih biljnih ulja, kao i da se izbace slatki gazirani napici, alkohol, dimljena, usoljena i konzervisana hrana. Stručnjaci savetuju ljudima s dijabetesom i insulinskom rezistencijom da svedu upotrebu soli na minimum, najviše dva grama dnevno, a podrazumeva se da su rafinisani šećeri zabranjeni.

 

insulinska rezistencija, dijabetes, ishrana, zdrava hrana, devojka, lepotica, prirodna lepota, kuhinja, doručak
foto: Shutterstock

U prirodi postoji mnogo namirnica koje deluju tako što pomažu u spuštanju nivoa šećera, a jedna od njih je ― cimet, pa je vrlo korisno dodati ga ishrani ako imate ovaj zdravstven problem.

 

Za ovaj aromatični začin vezuju mnoga lekovita svojstva jer ima antimikrobno i antiparazitsko dejstvo, a sadrži i antioksidanse, pa mnogi ističu da cimet pomaže pri zarastanju rana i snižava krvni pritisak i holesterol.


Istraživanje koje je još u julu 2020. godine objavljeno u naučnom listu Agricultural Research Magazine pokazalo je da konzumiranje "samo jednog grama cimeta dnevno može poboljšati osetljivost na insulin i pomoći kod dijabetesa tipa 2", navodi se u ovoj studiji.

 

Cimet
foto: Profimedia

Na britanskom sajtu Diabetes.co.uk može se pronaći i citat iz medicinskog časopisa Diabetes Care iz 2003. godine, u kom se navodi da kasija cimet (kineska kasija) poboljšava nivo glukoze i holesterola u krvi kod ljudi koji žive sa dijabetesom tipa 2, odnosno da snižava faktore rizika koji su povezani s ovim oboljenjem i kardiovaskularnim bolestima.


Zanimljivo je i novije istraživanje objavljeno u listu The American Journal of Clinical Nutrition, u kom se navodi da konzumiranje šest grama cimeta usporava pražnjenje želuca i značajno snižava hiperglikemiju posle obroka, bez obzira na to koliko je pacijent sit.

 

Cimet
foto: Profimedia

Poznato je da cimet deluje i protiv stvaranja tromba, ublažava bol kod pacijenata koji pate od artritis, jača imunitet, zaustavlja gljivične infekcije otporne na lekove, olakšava probavne tegobe...

 

Budući da se u jednoj kesici prosečno nalazi oko pet grama, a stručnjaci kažu da i jedan gram dnevno ima moćno dejstvo, u pitanju je jedan od ekonomičnijih načina da pomognete svom organizmu.

 

 

makonda-tracker