ne preskačite nijedan deo

Kako pravilno obaviti SAMOPREGLED DOJKE? Ne žurite, pratite korak po korak i možete sebi spasiti život

0

Ukoliko se rak dojke na vreme prepozna, verovatnoća za izlečenje je veća, pa je veoma važno redovno se i temeljno (samo)pregledati

foto: Drazen Zigic/Shutterstock
foto: Drazen Zigic/Shutterstock

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji — svake godine od njega oboli oko 4.600 žena, dok se smrtnim ishodom završi 1.600 slučajeva godišnje.


U pitanju je maligna izraslina koja nastaje kada normalne ćelije počne da se ubrzano umnožavaju i uništavaju okolno zdravo tkivo dojke, a kasnije se širi i na druge organe.


Ipak, u pitanju je izlečivo stanje, a verovatnoću za izlečenje povećava rana dijagnostika.

 

Pored obaveznih redovnih poseta lekaru i ultrazvučnog i mamografskog pregleda, veoma je važno pratiti stanje dojki i obavljati samopregled kako bi se na vreme prepoznala bilo kakva promena.

 

rak dojke
foto: Shutterstock

Kako pravilno obaviti samopregled dojke?

 

  • Prvi korak: posmatranje

 

Pregled počinje pažljivim posmatranjem dojki i pazušnih jama, a izvodi se ispred ogledala i u uspravnom stavu. Važno je posmatrati grudi posle tiširanja, a idealno nakon menstruacije, odnosno od sedmog do desetog dana menstrualnog ciklusa.


Imajte u vidu da grudi nikada nisu savršeno simetrične, odnosno da dojke ne moraju da budu identične veličine i oblika, pa čak ni bolnosti tokom menstrualnog krvarenja.


Ruke bi trebalo da budu spuštene i da stoje opuštene niz telo, a potom se gornji deo trupa pomera udesno i ulevo. Pažljivo posmatrajte postoji li nešto neobično, što izgleda drugačije nego inače, što bi trebalo da saopštite lekaru.

 

  • Drugi korak: samopregled

 

Najpre zabacite jednu ruku iznad glave — ako pregledate desnu dojku, to bi trebalo da bude desna ruka. Sitnim kružnim pokretima jagodica prstiju leve ruke pomerajte ih u pravcu kretanja kazaljke na satu i strpljivo opipajte celu dojku, uz blagi pritisak prema grudnom košu. Tako ćete steći trodimenzionalni uvid i utvrditi bilo kakvu eventualnu promenu. Počnite spolja, od ključnjača i pazušne regije, pa postepeno napredujtevrhovima prstiju ka bradavici.


Trebalo bi da obratite pažnju da li je neki deo dojke bolniji na dodir i postoji li čvorić unutar tkiva, odnosno bilo šta što je neuobičajeno.


Pregled se završava pritiskanjem bradavice između palca i kažiprsta kako biste videli pojavljuje li se bilo kakav iscedak. Ukoliko izađe neki sadržaj, poput krvi ili sekrecije, obavezno zakažite pregled i recite to lekaru.

 

Grudi, Dojke, Samopregled dojke, Samopregled grudi, Rak dojke
foto: BigmanKn/Shutterstock
  • Treći korak: samopregled pazušne jame

 

Dok je još desna ruka zabačena iza glave, tako da pazušna regija bude što izloženija, prstima leve ruke opipajte ovaj deo tela. Pritom, budite nežni i pritiskajte blago, uz pritisak niz grudni koš. Obratite pažnju postoje li u pazušnoj jami čvorići, koji bi mogli da budu znak uvećanja limfnih žlezda.

 

  • Četvrti korak: samopregled kjučne kosti i osnove vrata

 

Ponovo pažljivo napipajte vrhovima prstiju i ne žurite.


Ponovite sve s drugom dojkom.


* Šta ako nešto napipam na dojci? *


U slučaju da ste primetili neki čvorić, obavite pregled u ležećem položaju, ponovo zabačene ruke i dlanom položenim na potiljak. Obavezno se javite lekaru što je pre moguće.

 

 

makonda-tracker