NEMA OČAVAJANJA!

Naizgled je sve u redu, ali... 8 stvari zbog kojih vam NIJE LAKO DA ZATRUDNITE

0

Ukoliko već neko vreme ne koristite zaštitu i nadate se ulozi roditelja, a nemate zdravstvene probleme (makar neke za koje znate), verovatno već počinjete da brinete. Šta bi moglo da ometa začeće?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Prema nekim procenama, svaki šesti par u Srbiji ima problem sa začećem, a razlozi su razni.


Iako neplodnost u nekim slučajevima može da se pokaže i pre nego što pokušate da ostanete u drugom stanju, simptomima kao što su neredovni i izrazito bolni ciklusi, većina prolazi bez pokazatelja. Ipak, pre nego što posumnjate na sterilitet i zabrinete se, dobro razmislite o eventualnim problemima druge vrste koji mogu da ometaju začeće i o njima popričajte sa svojim ginekologom.

 

 

  • Ne pokušavate dovoljno dugo


Prva stvar o kojoj treba da razmislite kad ne uspevate da zatrudnite jeste koliko dugo radite na potomstvu. Iako ćete već posle nekoliko ciklusa imati osećaj da to traje dugo i svaki put se razočarati sve više, imajte na umu da postoji mnogo parova kojima je bilo potrebno neko vreme da dođe do začeća.

 

Da, postoje i oni kojima beba stigne "iz prve", ali više je onih kojima je potrebno više meseci jer je jajna ćelija ne čeka spremno neprestano i zapravo je period tokom kog može doći do oplodnje kraći nego što mnogi misle.


Jedno istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da u 75 odsto slučajeva do trudnoće dođe posle šest meseci pokušavanja. Jednostavno, važno je "pogoditi" trenutak!

 

Svađa, Rasprava, Raskid, Par, Toksična veza, Toksičan odnos
foto: Shutterstock
  • Izostaje ovulacija


Da bi došlo do oplodnje, potrebni su spermatozoid i jajna ćelija, a ako nema ovulacije nema ni jajne ćelije koja čeka u jajovodu da bude oplođena.
Izostanak ovulacije može da izazove niz stanja, a jedno od najčešćih je sindrom policističnih jajnika. Tu su i gojaznost, poremećaj u radu štitne žlezde, ovarijalna insuficijencija, hiperprolaktinemija...


Ipak, to uglavnom može da se primeti ranije: većina žena koje imaju probleme s ovulacijom nema redovan menstrualni ciklus. Valja imati u vidu da ni redovan ciklus nije garancija da je došlo do procesa ovulacije, a u svakom slučaju pravo mesto za bilo koju dilemu na ovu temu je ginekološka ordinacija.

 

Problem nije u vama


Istraživanja su pokazala da je u najmanje 30-40 procenata slučajeva uzrok što nije došlo do začeća neki zdravstveni problem muškarca.


Problem je u tome što se njihovi simptomi uglavnom ne ispoljavaju, već je neophodan spermogram.


Dakle, pre nego što se obrate lekaru, oba partnera treba da urade sve neophodne analize ― ne samo žena.

 

  • Ide sporije zbog godina


Kod žena starih više od 35 godina i kod muškaraca starijih od 40 godina može da se dogodi da na začeće sačekaju malo duže nego mlađi. Godine utiču na kvalitet polnih ćelija pripadnika oba pola i to je faktor s kojim se treba računati, ali koji nikako ne sme da vas obeshrabri.

 

  • Začepljeni jajovodi


U slučaju delimičnog začepljenja jajovoda, jajna ćelija ne može da prođe do uterusa, dok kod potpunog začepljenja ni spermatozoidi ne mogu da dođu do jajne ćelije, a tada može da se dogodi vanmaterična trudnoća.


Za utvrđivanje koliko je jajovod prohodan koristi se više metoda: najčešće histerosonografija (HSG), kao i hitserosalpingo kontrastna sonografija (HyCoSy) i laparoskopski pregled jajovoda.

 

svađa, tvrdoglavost, Nervoza, raskid
foto: Shutterstock
  • Endometrioza


Ovo stanje na koje se sve češće upozorava u poslednje vreme podrazumeva prisustvo endometrijuma (sluzokože materice) izvan šupljine materice, odnosno na jajnicima, jajovodima itd. U pitanju je hronično oboljenje koje je povezano sa cikličnim promenama steroidnih. Velika žarišta obično mogu da se vide i prilikom ultrazvučnog pregleda, dok se manje promene otkrivaju laparoskopskom metodom.

 

  • Neka stanja koja se ne tiču reproduktivnog zdravlja


Pored polno prenosivih bolesti i hroničnih stanja reproduktivnog trakta, postoje zdravstveni problemi partnera koji nisu povezani s njim, a mogu da otežaju začeće.


Recimo, iako nije do kraja objašnjeno, može da se poveže s nemogućnošću začeća, kao i neke autoimune bolesti.

 

  • Neobjašnjiva neplodnost


Verovatno najteža dijagnoza, s kojom se susreće 10-30 odsto parova, jeste neobjašnjiva neplodnost. Neki lekari smatraju da ovako nešto ne postoji i da je u pitanju samo sposobnost njihovih kolega da utvrde tačan uzrok zbog čega ne dolazi do trudnoće kada su ispunjeni svi parametri. U tom slučaju, zna se: nema očajavanja već samo potrage za drugim, trećim, četvrtim mišljenjem. Štaviše, pokazalo se da su neki parovi koji su dobili dijagnozu neobjašnjive neplodnosti nastavili da pokušavaju i ostvarili trudnoću godinu do dve kasnije!

 

U svakom slučaju, ne tražite sebi dijagnoze na internetu, ne očajavajte, ne mislite da je bilo kakva borba unapred izgubljena. Toliko je oko nas predivnih primera koji pokazuju da je sve moguće!

 

 

makonda-tracker