zdravlje žene

Nije uvek TRUDNOĆA: 10 razloga za kašnjenje menstruacije za koje svaka žena MORA da zna

0

Prolaze dani, vi gledate u kalendar, proveravate veš i... ništa? Uzroci za izostanak menstrualnog ciklusa mogu biti brojni iako ginekolozi uvek prvi posumnjaju na drugo stanje

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Izostanak mensutralnog ciklusa nije uvek znak trudnoće ― postoji mnogo razloga za to što još nije došlo do krvarenja.

 

  • Upravo ste prestali da korisite kontracepciju


Bez obzira na to da li ste primenjivali oralni kontraceptiv (koji deluje na više pozitivnih i negativnih načina) ili imali spiralu, imajte u vidu da kontracpetivna sredstva najčešće pomažu u regulaciji mentruacije, zbog čega nagli prestanak korišćenja može da bude šok za organizam.


Nismo sigurni zbog čega se to dešava, ali može potrajati dok se sistem "razbudi" ― ističe ginekološkinja dr Alisa Dvek.

 

  • Dugo ste koristili oralnu kontracepciju


Ako nakon višegodišnje upotrebe pilule za kontracepciju primetite vrlo blagu mentruaciju ili ona potpuno izostane, to može biti povezano s dugom upotrebom zaštite od neželjene trudnoće. Radi se o tome da neke estrogenske pilule istanje endometrijum, pa nema mnogo "materijala" za menstrualno krvarenje, pa ovo uglavnom nije razlog za brigu ― osim ako potraje. U tom slučaju se posavetujte s ginekologom.

 

  • Razboleli ste se

 

Kako ova doktorka dodaje, jača alergijska reakcija, prehlada ili neka infekcija mogu biti dovoljno ozbiljna stanja da odlože menstrualni ciklus jer su ogroman stres za telo.

 

  • Vreme je da proverite štitnu žlezdu


Budući da štitasta žlezda reguliše metabolizam, hormone, telesnu temperaturu i još mnogo toga, njena snižena ili povišena aktivnost mogu da izazovu poremećaje u ovulaciji.


Zato je važno posetiti ginekologa na vreme kako bi vas dalje uputio na endokrinologa i predložio vam koje analize krvi da uradite kako biste proverili funkciju štitnjače.


Uz pravu terapiju, ciklus bi trebalo da se stabilizuje za koji mesec ― tvrdi ginekološkinja dr Melisa Goist.

 

ulošci, tamponi, menstruacija
foto: Profimedia
  • Preterali ste u teretani


Preterano vežbanje, kao i nagli gubitak kilograma, može izazvati kašnjenje menstruacije, naročito pri drastičnom padu indeksa telesne mase.
Zato je neophodno pronaći pravu meru i odrediti program vežbanja koji odgovara vašem organizmu, a ne onaj koji uspevate da izdržite.

 

  • Nedavno ste se ugojili


Kao što naglo mršavljenje može da napravi problem, tako je i s brzim sticanjem kilograma. Gojazne žene dvostruko više imaju neredovan ciklus u odnosu na one normalne težine, pokazalo je istraživanje australijskih naučnika pore nekoliko godina. Višak kilograma, uz brojne druge probleme do kojih može dovesti, podrazumeva i hormonsku neravnotežu zbog koje izostaje ciklus, a povezan je i sa sindromom policističnih jajnika.

 

 

  • Stigao vas je stres


Privatni i porodični problemi, iscrpljenost na poslu i sve ostalo što čini našu stresnu svakodnevicu čini da telo odluči da nije dobar trenutak da zatrudnimo i na taj način nas štiti, smatra dr Goist. Međutim, ukoliko kašnjenje traje duže od tek nekoliko dana, najbolje bi bilo da se obratite ginekologu, kao i da pronađete način da kanališete i neutrališete stres i, iako je on danas neizbežan, svedete ga na minimum.

 

  • Imate sindrom policističnih jajnika


Ako uz izostanak menstruacije imate problem s aknama, gojenjem uprkos zdravom načinu životu i maljavošću, jedan od uzroka mogao bi biti sindrom policističnih jajnika (PCOS), hormonski disbalans koji onemogućava jajnim ćelijama da sazreju i sprečava mentrualno krvarenje.


Podrazumeva se: zakazivanje pregleda kod ginekologa radi daljih analiza i preporuka je neophodno!

 

vreme rođenja, vreme, sat, kašnjenje
foto: Shutterstock
  • Imate problem s hipofizom


Ako ste primetili beličasti iscedak iz bradavica, obavetno se obratite lekaru.


To je retko, ali sretala sam se sa ženama koje su izgubile ciklus i imale iscedak iz bradavica i povremene glavobolje ― objašnjava dr Dvek i dodaje da se u tim slučajevima proverava nivo prolaktina, hormona koji utiče na laktaciju.

 

Ukoliko je prolaktin povišen, javlja se sumnja na benigni tumor hipofize koji je u medicini poznat kao prolaktinom, a u pitanju je stanje koje se, ističe Dvekova, leči medikamentima i nema razloga za paniku.

 

  • Okej, trudni ste


Čak i uz sve mere zaštite, na svim proizvodima za kontracepciju istaknuto je da su 99 odsto efikasni, što znači da je uvek moguće da dođe do začeća. Naročito ukoliko niste preduzeli nikakve mere da trudnoću sprečite.


Prve tri stvari koje treba da proverite kad menstruacija izostane su: trudnoća, trudnoća, trudnoća, to je ono na šta ja posumnjam kad nekome izostane ciklus, čak i kad pacijentkinje misle da je nemoguće ― kaže dr Dvek.


Ako ste seksualno aktivni, uvek pođite od pretpostavke da ste u drugom stanju i uradite test.

 

 

makonda-tracker