obavezno spakujte u kofer za more

3 PRIRODNA LEKA koja će biti vaš spas ako IZGORITE na suncu: Da li ste znali kako OVSENA KAŠA može da deluje?

0

Leto često zna da donese i neželjene efekte sa sobom, kao što su opekotine od sunca ukoliko vam je koža preosetljiva.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sigurno svi koji imaju problem sa kožom na suncu već znaju koje sve medicinske preparate treba da nose sa sobom na more ili bazen. Opekotine od sunca mogu napraviti jako ozbiljan problem.

 

Nikome nije prijatno da izgori, jer pored bola koji osećamo tada, svesni smo i da nam odmor ubrzo propada, a štetni uticaji sunca su svakako posebna tema.

 

Često zanemarujemo alternativnu medicinu iako nam nekad može pomoći brže nego bilo šta drugo. Priroda se pobrinula i dala nam nekoliko neverovatnih lekova koji će nam, ako ništa drugo, bar olakšati tegobe.

 

  • Ovsena kaša

 

Ovaj obrok je mnogima idealno rešenje za doručak, a može da vam pomogne i kod opekotina. Skuvajte kašu i sačekajte da se ohladi, pa onda utrljate nežno po koži. Pazite da ne trljate previše po pahuljicama i ostavite ih na koži sve dok ne osetite olakšanje. Isperite hladnom vodom.

 

 

On ima dosta načina primene i efekata na organizam. Odličan je za podočnjake, ali i za tretiranje kože oštećene UV zracima. Potopite nekoliko kesica čaja u hladnu vodu i čekajte da potamni voda. Kesice nakon toga stavite na mesto opekotina, a možete krpu potopiti u vodu i tapkati blago po oštećenoj koži. Kesice ostavite da deluju do 20 minuta, a ovo će vam smanjiti osećaj peckanja i bola.

 

 

Ovo je najpoznatiji lek u borbi protiv opekotina, a često ovu biljku u primorskim zemljama uzgajaju samo da bi umirili oštećenu kožu tokom letnjih dana. Ako imate zasađenu biljku, treba samo da otkinete debelu stabljiku i otvorite list aloe, pa nanesete živu aloju direktno na kožu gde su opekotine.

 

 

makonda-tracker