važno je

Da li je moguće ponovo zatrudneti? Koji su rizici? 5 činjenica o abortusu koje svaka žena treba da zna

1

Proteklih dana društvenim mrežama proširimo se mnogo dezinformacija i pogrešnih tumačenja na temu izazvanog prekida trudnoće

foto: EPA-EFE/Mohammed Badra
foto: EPA-EFE/Mohammed Badra

Nakon što je u Sjedinjenim Američkim Državama odlukom Vrhovnog suda ukinuto pravo na abortus, u svetu je pokrenuta polemika o bezbednosti i posledicama ove procedure.


Abortus je intervencija zdravstvene zaštite kojom se prekida trudnoća i odstranjuje fetus ili embrion iz materice pre sposobnosti ljudskog ploda za život. Prema zakonu SFRJ iz 1978. godine, koji je na snazi u većini zemalja koje su nastale iz Jugoslavije, prekid trudnoće može da se izvrši na zahtev žene do 10. nedelje.

 

  • Zabranjivanje ne znači da ga neće biti


Kako piše Worldometer, između stope abortusa i njegove učestalosti u svetu postoji neobičan odnos. Studije su pokazale da je stopa abortusa često veća u zemljama u kojima je on ilegalan nego u onima u kojima ga zakon dozvoljava.


Veruje se da je razlog to što je abortus u bogatim i razvijenim zemljama lakše dostupan, ali je u njima verovatnoća da će žena doživeti neplaniranu trudnoću manja ― kako zbog pravilne seksualne edukacije tako i zbog kvalitetnije kontrole rađanja. Nasuprot tome, u zemljama u razvoju i nerazvijenim zemljama je pristup kontracepciji i svest o njoj niža, pa je verovatnoća da će doći do neplanirane trudnoće tri puta veća.

 

Abortus
foto: EPA-EFE/Mohammed Badra

Bez prava na prekid trudnoće, žene su zemljama u kojima je on zabranjen obraćaju nelicenciranim i ilegalnim klinikama, gde abortus često izvode nedovoljno obučena lica i u neadekvatnim uslovima, pa je rizik od smrti viši. Na kraju krajeva, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, oko 45 odsto svih abortusa u svetu ne sprovodi se bezbedno, 97 posto od tih prekida trudnoće se obavlja u zemljama u razvoju.

 

  • Češće abortiraju žene koje već imaju decu


Kako navodi američka nevladina organizacija Institut "Gutmaher", oko 60 odsto žena koje abortiraju je u dvadesetim godinama, 25 procenata je u tridesetim, a 12 posto čine tinejdžerke.

 

Više od polovine žena koje se podvrgnu ovoj proceduri već ima decu. Takođe, češće je to slučaj sa ženama koje imaju dvoje dece (33 odsto) nego sa ženama koje imaju jedno dete (26 procenata).


Najčešći razlog za indukovani abortus je zabrinutost žene može li da obezbedi dovoljno sredstava za decu koju veća ima ― ističe dr Tristan Emili Bikman iz Medicinskog centra Univerziteta u Kalifornijii.

 

  • Abortus se smatra bezbednom procedurom


Ozbiljni problemi i komplikacije javljaju se veoma retko, navodi američka medicinska platforma Healthline. U većini zemalja, ova procedura je dozvoljena do 10. nedelje, a tada je i najmanje verovatno da će doći do komplikacija.

 

Abortus
foto: EPA-EFE/Mohammed Badra

Najsigurnije vreme za abortus je u prvom tromesečju. Verovatnoća za komplikacije ― bilo da je u pitanju infekcija, perforacija materice ili teško krvarenje ― tada je mnogo manja ― ističe dr Mičel Kramer s Katedre za akušerstvo i ginekologiju u njujorškoj bolnici "Hantington".


Štaviše, problemi se javljaju toliko retko da je studija Univerziteta u Alabami iz 2015. godine pokazala da je manje od jednog procenta abortusa izvedenih u prvom trimestru dovelo do komplikacija.

 

  • Postoje moguće komplikacije


Iako u najvećem broju slučajeva ova procedura prođe bez posledica za ženu, ginekolozi ne isključuju mogućnost komplikacija.

 

Jedna od njih je infekcija jer je materica nakon abortusa izuzetno osetljiva na infekcije, posebno u slučajevima kada se deo embriona ili slučajno fetusa zadržao. Rizik je viši kod pacijentkinja koje imaju gonoreju ili hlamidiju, a među prvim simptomima su povišena telesna temperatura i bol.


Pominje se i perforacija materice, koja nastaje kada instrument slučajno probije zid materice ili ošteti neki od unutrašnjih organa.

 

  • Abortus ne izaziva sterilitet

 

Kako navodi Američki koledž akušera i ginekologa, abortus je procedura niskog rizika, a rizik za smrtni ishod kod pacijentkinja je manji od 1 na 100.000 slučajeva. Međutim, on raste što se kasnije prekid trudnoće izvrši, ali je isto tako čak 14 puta viši ukoliko se abortus izvodi prerano.

 

Menstruacija, Jajnici, Materica, Zdravlje žene
foto: beeboys/Shutterstock

Prema tvrdnjama ovog udruženja, abortus generalno ne utiče na plodnost i na planirane trudnoće u budućnosti. Uz to, on ne povećava rizik za komplikacije u kasnijim trudnoćama, a većina lekara preporučuje kontracepciju nakon izvršenog abortusa jer je nova trudnoća moguća već u narednoj ovulaciji.


Kako piše Healthline, ukoliko žena ima poteškoće sa začećem, a u prošlosti je imala abortus, trebalo bi da razmotri koji bi drugi faktori mogli da budu uključeni.


Neki od njih su:

 

  • Godine. Kako vreme prolazi, plodnost opada, što je naročito slučaj posle 35. godine. To, međutim, ne znači da je nemoguće zatrudneti — možete dobiti pozitivan test već nakon sledećeg pokušaja!
  • Životni stil. Istraživanja su pokazala da pušenje i upotreba narkotika mogu da utiču na fertilitet, i to u slučaju oba partnera.
  • Istorija bolesti. Ukoliko ste u prošlosti imali seksualno prenosive infekcije, poput hlamidije i gonoreje, to može da se odrazi na sposobnost začeća. Isto važi i za hronična oboljenja kao što su dijabetes, autoimune bolesti i hormonski poremećaji.
  • Plodnost partnera. Parovi često polaze od toga da je problem u ženi, što ne može da bude istina jer je za trudnoću potrebno dvoje. Kvalitet semene tečnosti jednako je važan kao i zdravstveno stanje žene i bitno je da i muškarac razmotri svoje životne navike, poroke, godine, zdravlje...

 

 

makonda-tracker