Moje telo

3 stvari o tamponima koje svaka žena mora da zna

0
Ako ste i vi korisnica tampona, onda biste morali da znate tri važne istine o ovom higijenskom proizvodu.
foto: Profimedia
foto: Profimedia
1. Tamponi imaju rok trajanja

Mnoge žene zapravo ni ne znaju da tamponi (i ulošci) imaju svoj rok trajanja. Zaboravljamo da tamponi ipak nisu sterilni i zato bismo uvek u prodavnici trebali da proverimo njihov datum proizvodnje i rok trajanja, ali isto moramo uraditi i kada kod kuće koristimo stare higijenske proizvode.

SMS prepiska koja je nasmejala svet: Devojka poslala oca po uloške i potpuno ga zbunila (FOTO)

Stručnjaci upozoravaju da se rok trajanja tampona koje nosimo u torbama dodatno smanjuje zbog izloženosti proizvoda prašini, parfemima i bakterijama koje se nalaze u našim torbama. Za razliku od uložaka, tampone stavljamo unutar vagine i zbog toga treba da budete oprezne kada ih koristite jer tamponi kojima istekne rok trajanja mogu izazvati infekcije.

2. Tokom života potrošimo između 2.000 do 3.000 eura na tampone

Širom sveta već dugo se raspravlja o tome da li bi trebalo napokon ukinuti porez na ženske proizvode za intimnu higijenu i klasifikovati ih kao medicinski proizvod s obzirom na to da su ženama svaki mesec stvaraju nezaobilazan trošak.

7 mogućih razloga za izostanak menstruacije

Procenjeno je da tokom života žene "iskeširaju" između 2.000 do 3.000 eura na tampone, u zavisnosti od trajanja menstruacije.

3. Izbegavajte "mirišljave" tampone

Prvi "mirišljavi" tampon pojavio se 1971. godine. Međutim, ginekolozi upozoravaju da bi trebalo da izbegavate korištenje mirišljavih tampona jer oni zbog materijala tj. dodataka koje sadrže povećavaju rizik za razvoj gljivičnih vaginalnih infekcija ili svrbeža pogoršavaju miris intimnog područja.

makonda-tracker